Prohlédnuté produkty
Ribolla Gialla je lehké čerstvé víno,...
Cambon la Pelouse je víno s vůní...
B923
Nový produkt
Ribolla Gialla je lehké čerstvé víno, které si užijete se zeleninovým salátem, rybě nebo výběru čerstvých sýrů.
Tento produkt již není na skladě
Datum dostupnosti:
Počet | Cena | Ušetříte |
---|---|---|
6 | 259 Kč | Až do 518 Kč |
Země původu | Itálie |
Region | Friuli Venezia Giulia |
Barva | světle slámová |
Vůně | příjemná čerstvá převážně květinová vůně s náznaky citrusů a minerality |
Chuť | lehké elegantní víno s příjemnou kyselinkou, na patře cítíme náznaky citrusů a minerality |
Bio | víno bylo pěstováno a vyrobeno podle zásad šetrného přístupu k přírodě ale bez oficiální certifikace |
Obsah cukru | Suché |
Odrůda | Ribolla Gialla |
Ročník | 2020 |
Alkohol | 12.5 % |
Archivace | 2 - 4 roky |
Ocenění | Prague Wine Trophy 2023: Zlatá medaile a titul "Prague Gold" |
Příležitost | Gastronomie |
Jídlo | vhodné k pokrmům z ryb a mořských plodů, zeleninovým salátům nebo výběru čerstvých sýrů |
Vinice
Hrozny pochází z vinice v katastru obce Privano. Převážně rovinatý terén s malou nadmořskou výškou, asi 10-15 m.n.m., stáří keřů okolo 25 roků, hustota keřů 4,000 hlav na hektar. Půda je převážně písčitá a jílovitá s vysokým obsahem minerálních solí, to spolu s výrazným vlivem blízkého moře (vzdáleného asi 15 kilometrů), vytváří výborný terroir pro pěstování vinné révy.
Výroba
Zelená sklizeň s redukcí hroznů probíhá na konci června, ruční sběr s výběrem hroznů pro další zpracování proběhl v druhé polovině srpna. Po šetrném lisování zůstal mošt ležet přes noc, aby došlo ke gravitačnímu vyčištění. Fermentace proběhla v nerezovém tanku při kontrolované teplotě 18-20C po dobu 15 dnů. Následovalo zrání v nerezovém tanku po dobu asi 12 měsíců, lahvování a ležení na láhvi asi 4 měsíce, než bylo víno připraveno na cestu k zákazníkovi.
Zajímavost
Převážná část výsadby odrůdy Ribolla Gialla, někdy se setkáme i se zkráceným názvem Ribolla, se nachází na severovýchodě Itálie v regionu Friuli-Giulia Venezia. Další region kde se vyskytuje v nezanedbatelném množství je paradoxně na druhém konci Itálie - v regionu Apulie. Pod názvem Rebula se můžeme s touto odrůdou setkat v Slovinsku, které s regionem Friuli sousedí.
Odrůda Ribolla dává zpravidla vína s výraznou kyselinkou, květinovým aroma a ovocnými tóny v chuti. Takové je i naše víno. Víno Ribolla Gialla je vhodné především k lehčím pokrmům - rybám a mořským plodům, zeleninovým salátům nebo úpravám bílého masa.
Produkce
Asi 5,000 lahví ročně.
Další ocenění
Předchozí ročníky získaly následující ocenění:
Prague Wine Trophy 2022: Zlatá medaile a titul Prague Gold pro víno ročníku 2019