Prohlédnuté produkty
Ribolla Gialla je lehké čerstvé víno,...
Víno Nuda patří mezi vrcholy produkce...
B923
Nový produkt
Ribolla Gialla je lehké čerstvé víno, které si užijete se zeleninovým salátem, rybě nebo výběru čerstvých sýrů.
Tento produkt již není na skladě
Datum dostupnosti:
Země původu | Itálie |
Region | Friuli Venezia Giulia |
Barva | světle slámová |
Vůně | příjemná čerstvá převážně květinová vůně s náznaky citrusů a minerality |
Chuť | lehké elegantní víno s příjemnou kyselinkou, na patře cítíme náznaky citrusů a minerality |
Bio | víno bylo pěstováno a vyrobeno podle zásad šetrného přístupu k přírodě ale bez oficiální certifikace |
Obsah cukru | Suché |
Odrůda | Ribolla Gialla |
Ročník | 2020 |
Alkohol | 12.5 % |
Archivace | 2 - 4 roky |
Ocenění | Prague Wine Trophy 2023: Zlatá medaile a titul "Prague Gold" |
Příležitost | Gastronomie |
Jídlo | vhodné k pokrmům z ryb a mořských plodů, zeleninovým salátům nebo výběru čerstvých sýrů |
Vinice
Hrozny pochází z vinice v katastru obce Privano. Převážně rovinatý terén s malou nadmořskou výškou, asi 10-15 m.n.m., stáří keřů okolo 25 roků, hustota keřů 4,000 hlav na hektar. Půda je převážně písčitá a jílovitá s vysokým obsahem minerálních solí, to spolu s výrazným vlivem blízkého moře (vzdáleného asi 15 kilometrů), vytváří výborný terroir pro pěstování vinné révy.
Výroba
Zelená sklizeň s redukcí hroznů probíhá na konci června, ruční sběr s výběrem hroznů pro další zpracování proběhl v druhé polovině srpna. Po šetrném lisování zůstal mošt ležet přes noc, aby došlo ke gravitačnímu vyčištění. Fermentace proběhla v nerezovém tanku při kontrolované teplotě 18-20C po dobu 15 dnů. Následovalo zrání v nerezovém tanku po dobu asi 12 měsíců, lahvování a ležení na láhvi asi 4 měsíce, než bylo víno připraveno na cestu k zákazníkovi.
Zajímavost
Převážná část výsadby odrůdy Ribolla Gialla, někdy se setkáme i se zkráceným názvem Ribolla, se nachází na severovýchodě Itálie v regionu Friuli-Giulia Venezia. Další region kde se vyskytuje v nezanedbatelném množství je paradoxně na druhém konci Itálie - v regionu Apulie. Pod názvem Rebula se můžeme s touto odrůdou setkat v Slovinsku, které s regionem Friuli sousedí.
Odrůda Ribolla dává zpravidla vína s výraznou kyselinkou, květinovým aroma a ovocnými tóny v chuti. Takové je i naše víno. Víno Ribolla Gialla je vhodné především k lehčím pokrmům - rybám a mořským plodům, zeleninovým salátům nebo úpravám bílého masa.
Produkce
Asi 5,000 lahví ročně.
Další ocenění
Předchozí ročníky získaly následující ocenění:
Prague Wine Trophy 2022: Zlatá medaile a titul Prague Gold pro víno ročníku 2019