Prohlédnuté produkty
Refosco je šťavnaté víno s příjemnými...
B901
Nový produkt
Refosco je šťavnaté víno s příjemnými tříslovinami, které si užijete jako společníka k jídlu, nejlepší ke grilovanému masu, zvěřině nebo výběru středně vyzrálých sýrů.
Poslední láhve.
Tento produkt již není na skladě
Datum dostupnosti:
Země původu | Itálie |
Region | Friuli Venezia Giulia |
Barva | intenzivní rubínově červená |
Vůně | ve vůni převládá lesní ovoce s lehkou kořenitostí a vůní tabáku |
Chuť | na patře opět cítíme lesní ovoce, příjemnou kyselinku, která nechá víno působit až 'šťavnatě', v závěru se prosazují i třísloviny |
Bio | víno bylo pěstováno a vyrobeno podle zásad šetrného přístupu k přírodě ale bez oficiální certifikace |
Obsah cukru | Suché |
Odrůda | Refosco dal Peduncolo Rosso |
Ročník | 2017 |
Alkohol | 13.0% |
Archivace | 5 - 8 roků |
Ocenění | Prague Wine Trophy 2021: Zlatá medaile a titul "Prague Gold" |
Příležitost | Gastronomie |
Jídlo | vhodné k pokrmům z červeného masa - výtečné ke grilovanému masu, zvěřině nebo výběru středně vyzrálých sýrů |
Vinice
Hrozny pochází z vinice v katastru obce Privano. Převážně rovinatý terén s malou nadmořskou výškou, asi 10-15 m.n.m., stáří keřů okolo 25 roků, hustota keřů 4,000 hlav na hektar. Půda je převážně písčitá a jílovitá s vysokým obsahem minerálních solí, to spolu s výrazným vlivem blízkého moře (vzdáleného asi 15 kilometrů), vytváří výborný terroir pro pěstování vinné révy.
Výroba
Zelená sklizeň s redukcí hroznů proběhla v polovině července, ruční sběr s výběrem hroznů pro další zpracování proběhl v prvním týdnu října. Po druhém výběru hroznů a jejich odstopkování a podrcení je mošt se slupkami stočen do nerezového tank kde proběhla fermentace při kontrolované teplotě 25C po dobu 15 dnů. Následovalo zrání, částečně v nerezových tancích a částečně v použitých dubových sudech, mixu barrique a tonneaux soudků, po dobu asi 24 měsíců. Poté bylo víno sceleno v nerezovém tanku, kde leželo po dobu 6 měsíců, a nakonec lahvování a ležení na láhvi dalších nejméně 6 měsíců, než bylo víno připraveno na cestu k zákazníkovi.
Zajímavost
Odrůda Refosco je ve skutečnosti skupina příbuzných odrůd (někdy se setkáváme se souhrnným označením v množném čísle "Refoschi"), jejich společný původ sahá až do antických dob. Původní oblast výskytu této odrůdy byla na rozhraní Itálie a ex-Jugoslávie - na dnešních mapách region Friuli v Itálii, západní část Slovinska a Istrijský poloostrov v Chorvatsku. Současné výzkumy DNA stanovují šest odrůd Refosco: Refosco dal Peduncolo Rosso (Refosco s červenými stopkami) je jednoznačně nejrozšířenější, dále následuje Terrano (v Slovinsku: Refosco d'Istria, v Chorvatsku: Teran) a s dalšími variantami se setkáme už jen v Itálii: Refosco Nostrano, Reforsco Gentile - téměř vymizelé, Refosco del Botton známé též pod jménem Tazzelenghe (v překladu "řezač jazyků") a Refosco di Guarnieri (v regionu Veneto známá pod názvem Trevisana Nera).
Odrůdy Refosco obecně mají hrozny s tmavými slupkami a dávají vína s tmavou intenzivní barvou, výraznou kyselinkou a intenzivním ovocným aroma. To vše platí i pro odrůdu Refosco dal Peduncolo Rosso, která navíc mívá i výraznou mineralitu a pepřové tóny. Takové je i naše víno. Víno Refosco je vhodné především ke grilovanému masu a zvěřině nebo k výběru středně vyzrálých sýrů.
Produkce
Asi 10,000 lahví ročně.