Prohlédnuté produkty
Víno ze starých keřů s plným tělem a...
O105
Nový produkt
Víno ze starých keřů s plným tělem a pevnou strukturou kombinující vůně vyzrálého ovoce s kombinací živočišných tónů a výrazné třísloviny. Doporučujeme k dušeným a pečeným masům nebo k vyzrálým sýrům.
Tento produkt již není na skladě
Datum dostupnosti:
Počet | Cena | Ušetříte |
---|---|---|
6 | 311 Kč | Až do 207 Kč |
Země původu | Itálie |
Region | Piemont |
Barva | intenzivní rubínově červená s granátovými odlesky |
Vůně | svěží, harmonická vůně čerstvého ovoce v kombinaci s květinovými vůněmi (fialky), na konci cítíme i vůni kávy a tabáku |
Chuť | elegantní víno s plným tělem a pevnou strukturou, na patře působí harmonickým dojmem, cítíme kombinaci ovocných chutí s tóny černého čaje, tabáku a čokolády, v dlouhé dochuti cítíme znatelné třísloviny z barikových sudů |
Bio | Ano |
Obsah cukru | Suché |
Odrůda | Nebbiolo |
Ročník | 2018 |
Alkohol | 14.5% |
Archivace | 5 - 8 roků |
Ocenění | Prague Wine Trophy 2021: Zlatá medaile a titul "Prague Gold" |
Příležitost | Gastronomie |
Jídlo | doporučujeme k těstovinám s masem, pečeným a dušeným masům a vyzrálým sýrům |
Hrozny pochází z vinice v obci Monforte d'Alba, svah s jižní expozicí; stáří keřů je asi 20 roků; půdu tvoří převážně vápence a pískovce - bývalé mořské dno.
Výroba
V červenci probíhá zelená sklizeň, ruční sběr s výběrem hroznů pro další zpracování proběhl v polovině října. Fermentace na slupkách, asi 18 dnů, proběhla v nerezovém tanku s použitím pouze přírodních kvasinek. Následuje zrání v použitých barrique soudcích z francouzského dubu po dobu 12 měsíců, lahvování a ležení na lahvi asi 6 měsíců, než je víno připraveno na cestu k zákazníkovi.
Zajímavost
Oblast Roero patří - společně s oblastmi Langhe, Gattinara a Ghemme - mezi ceněné oblasti produkce vín z odrůdy Nebbiolo. Ocenění nejvyšší kvality bylo potvrzeno udělením denominace Roero DOCG. Toto konkrétní víno bylo úmyslně 'poníženo' z denominace DOCG na nižší DOC d'Alba. Vína z oblasti Roero stojí stále poněkud ve stínu 'velkých vín' Barolo a Barbaresco, v jejichž těsném sousedství se nachází, ale to můžeme považovat spíše za výhodu - za ceny výrazně nižší, než jsou ceny Barolo, máme možnost ochutnat vína, která jsou kvalitou i charakterem Barolu podobná.
Jméno "Muntaja" odkazuje na viniční trať, z níž pochází hrozny použité pro výrobu tohoto vína.
Vinařství Osvaldo Barberis se zaměřuje na produkci vín Dogliani DOCG, která v této produkční podoblasti představují to nejlepší z odrůdy Dolcetto, ale jako 'doplněk' produkují i vína z dalších typických odrůd Piemontu - známých odrůd Barbera, Nebbiolo a autochtonní bílé odrůdy Nascetta.
Produkce
Asi 1,200 láhví ročně
Vínařství Osvaldo Barberis bylo oceněno jako '5-hvězdičkové vinařství' („vynikající vinařství s nejvyšším standardem kvality vín“) za výsledky dosažené v soutěži Prague Wine Trophy pro rok 2021.