Prohlédnuté produkty
Víno Montepulciano se představuje...
R301
Nový produkt
Víno Montepulciano se představuje pěkným tělem a příjemnou kombinací chutí a vůní červeného ovoce, v nose i na patře cítíme také tóny vanilky a čokolády. Výtečné k těstovinám, bílému masu, studeným nářezům, lehčím úpravám červeného masa nebo k méně vyzrálým sýrům.
Tento produkt již není na skladě
Datum dostupnosti:
Země původu | Itálie |
Region | Abruzzo |
Barva | rubínově červená s fialovými záblesky |
Vůně | příjemná kombinace vůní červeného ovoce s tóny čokolády a vanilky |
Chuť | víno má pěkné tělo, na patře cítíme příjemnou kombinaci červeného ovoce s jemnými kořenitými tóny, středně dlouhý závěr |
Bio | víno bylo pěstováno a vyrobeno podle zásad šetrného přístupu k přírodě ale bez oficiální certifikace |
Obsah cukru | Suché |
Odrůda | Montepulciano |
Ročník | 2019 |
Alkohol | 14.0% |
Archivace | 3 – 5 roků |
Ocenění | Prague Wine Trophy 2021: Zlatá medaile a titul "Prague Gold" |
Příležitost | Gastronomie |
Jídlo | výtečné k předkrmům, těstovinám, uzeninám a studeným nářezům, k pokrmům z bílého i červeného masa (lehčím úpravám) nebo k výběru středně vyzrálých sýrů na závěr |
Vinice
Hrozny pochází z několika vinic ve městečku Fara Filiorum Petri, svah s jižní a jihovýchodní expozicí v nadmořské výšce asi 300 m.n.m.; půda je částečně jílovito-alklická s velkým obsahem minerálních látek, částečně jílovitá s vápencovým podložím a příměsí lávových vyvřelin, mikroklima na vinici je méně pod vlivem mořského pobřeží. Počet hlav na hektar: 1600 v uspořádání v tradičním vysokém uspořádání (tzv. "pergola abruzese"); stáří keřů okolo 40 roků s doplněním mladší výsadby.
Výroba
V polovině července proběhla zelená sklizeň, ruční sběr s výběrem nejlepších hroznů pro další zpracování proběhl v druhé polovině října. Po odstopkování a podrcení hroznů je mošt se slupkami stočen do malých nerezových tanků kde proběhla fermentace při kontrolované teplotě 25C po dobu 14 dnů a následné zrání po dobu 15 měsíců také při snížené teplotě, a také bez přístupu vzduchu kvůli zamezení oxidace, proběhly v malých nerezových tancích. Po 2-3 měsíčním ležení na láhvi je víno připraveno na cestu k zákazníkovi.
Zajímavost
Odrůda Montepulciano patří k nejrozšířenějším modrým odrůdám v Itálii. Plocha výsadby druhá za nejrozšířenější odrůdou Sangiovese, těsně před plochou výsadby odrůdy Barbera. S odrůdou Montepulciano se setkáme ve střední Itálii - v regionech Abruzzo, Marché, Molise a (severní část) Apulie, v menší míře i v sousedních regionech Lazio, Kampánie a Toskánsko (ale pozor, není pěstováno v městě Montepulciano a nemá nic společného s vínem Vino Nobile di Montepulciano!). Největší podíl na výsadbě má region Abruzzo (podle některých pramenů až nad 50% veškeré výsadby), následován Apulií. Nejrozšířenější denominace je Montepulciano d'Abruzzo DOC (někdy se setkáme i se stejnojmenným pojmenováním odrůdy). Odrůda získala i několik DOCG denominací: Montepulciano d'Abruzzo Coline Teramane DOCG a Tullum DOCG (region Abruzzo) a Conero DOCG a Offida DOCG (region Marche).
Odrůda Montepulciano dává ovocitá vína s minimem tříslovin a s vysokým obsahem pigmentů, pro tuto vlastnost je populární do kupáží s dalšími odrůdami - celkem je součástí až 50 různých DOC. Nejznámější je kupáž s odrůdou Sangiovese, kde tvoří základ vín z denominací Rosso Conero a Rosso Piceno v regionu Marche.
Zakladatel vinařství Rocco Radica používal, jako jediný v městečku, k práci ve vinici býka a podle toho mu lidé mu dali přezdívku "Býk". S odvoláním na tuto tradici je stylizovaný býk součástí loga vinařství Radica a obraz býka se dostal na etikety základní řady odrůdových vín vinařství.
Produkce
Asi 35,000 láhví
Další ocenění
Vínařství Vignetti Radica bylo oceněno jako '5-hvězdičkové vinařství' („vynikající vinařství s nejvyšším standardem kvality vín“) za výsledky dosažené v soutěži Prague Wine Trophy pro rok 2021.