Typ vína

Prohlédnuté produkty

Slevy

Matreca 2014, Toscana IGT Bianco

G421

Nový produkt

Víno Matreca je kupáž tří tradičních odrůd střední Itálie a jedné 'importované' odrůdy, výsledkem je komplexní a vyvážené víno. Doporučujeme toto víno k párování s pokrmy z ryb a mořských plodů, z bílého masa nebo k výběru čerstvých sýrů.

Víno je vyprodáno.

Více informací

375 Kč s DPH

Parametry

Země původuItálie
RegionToskánsko
Barvavýrazná slámově žlutá se zlatavými odlesky
Vůněelegantní a bohatá směs vůní - luční kvítí, ovocné stromy - květy i zralé peckoviny a v závěru i trochu máslové a medové tóny
Chuťkomplexní struktura, víno je vyvážené a středně-plné, na patře cítíme příjemnou hořkost v rovnováze s příjemnou kyselinkou a ovocnými tóny, víno má středně dlouhý konec
Biovíno bylo pěstováno a vyrobeno podle zásad šetrného přístupu k přírodě ale bez oficiální certifikace
Obsah cukruSuché
Odrůdakupáž Trebbiano, Malvasia, Grechetto a Viognier
Ročník2014
Alkohol12.0%
Archivace10 - 12 roků
Ocenění Prague Wine Trophy 2023: Velká zlatá medaile a titul "Prague Premium Gold"
PříležitostGastronomie
Jídlok pokrmům z ryb a mořských plodů, z bílého masa nebo výběru čerstvých sýrů

Více informací

Vinice

Hrozny pochází z několika vinic v obci Chiesina Montalese (Pistoia), nadmořská výška jednotlivých poloh je okolo 150 m.n.m., svahy jsou orientované na jih a jihovýchod, půda je poměrně různorodá a liší se mezi jednotlivými vinicemi, najdeme kombinace písčitých půd jílovitých a místy i těžkých zemitých půd. Stáří keřů je 8 - 24 roků.

Výroba

Zelená sklizeň pro snížení výnosů probíhá v polovině července. Ruční sklizeň proběhla v několika fázích podle zralosti jednotlivých odrůd v druhé polovině září a na začátku října. K výrobě vína jsou použity jen nejlepší hrozny - první výběr probíhá již na vinici a druhý ještě po dovezení hroznů do sklepa. Po odstopkování a podrcení hroznů byl mošt macerován po dobu 24 hodin na slupkách při teplotě 10C, následně byly hrozny jemně lisovány. Fermentace (pro jednotlivé odrůdy odděleně) proběhla v nerezovém tanku při kontrolované teplotě. Následné zrání a skladování při teplotě 17C pro zachování jemného aroma proběhlo také v nerezovém tanku a již společně pro všechny odrůdy. Dále lahvování a ležení na lahvi alespoň 6 měsíců (ale ve skutečnosti mnohem déle), než bylo víno připraveno na cestu k zákazníkovi. 

Zajímavost

Vinařství Anna Maria Giacomelli obhospodařuje asi 20 hektarů půdy - 6 hektarů vinic, zbytek představuje zemědělská púda a olivové háje. Celá produkce vinařství je od roku 2020 certifikovaná jako BIO. Vzhledem k filozofii vinařství, ještě řadu let si na tato vína v organickém režimu počkáme :-)

Víno Matreca doporučujeme k párování s pokrmy pro významnou gastronomickou příležitost - výtečné ke grilovaným masům, zvěřině nebo výběru vyzrálých sýrů. Víno je založeno na odrůdě Trebbiano Toscano s menším podílem dalších tří odrůd - Malvasia, Grechetto a Viognier.

Grechetto (také Grechetto Bianco) je bílá odrůda, která pravděpodobně pochází z Řecka - odtud i její jméno - ale pěstuje se v Itálii tak dlouho, že je považována za původní italskou odrůdu. Pěstuje se hlavně ve střední Itálii, nejvíce v Umbrii v menší míře i v regionech Lazio a Toskánsko. Dává nízké výnosy; vinaři z ní vytváří jak odrůdová vína, ale používá se i do kupáží (často s víny Trebbiano a Malvasia), kterým dodávají plnost a strukturu. Bobule Grechetto mají tlustou slupku, takže se hodí k výrobě slámových vín (Vin Santo).

Pod názvem Malvasia se skrývá skupina příbuzných odrůd, nejrozšířenější je Malvasia Bianca (další například Malvasia del Lazio nebo Malvasia di Candia), která je rozšířená více méně po celém středomoří - po Itálii následují Chorvatsko a Slovinsko, v menší míře Franci, Španělsko a Portugalsko. Poměrně velkou výsadbu najdeme ve Spojených státech. Malvasia Bianca nadprůměrné výnosy, pro zachování aromatičnosti je třeba výnosy omezit zelenou sklizní. Bobule bývají žluté se zahnědlými ploškami, slupka bývá silnější takže je vhodná pro částečné sušení - v oblasti Chianti je často, společně s odrůdou Trebbiano, používána pro výrobu vín Vin Santo. Obecně, Malvasia Bianca je používána do kupáží, ať už jde o vína sladká nebo suchá.   

Název Trebbiano je v Itálii používán pro skupinu bílých odrůd. Původ odrůdy je podle Plinia Staršího řazen do regionu Kampánie, avšak již v té době byla zaznamenána vína téhož názvu v oblasti Toskánska a Umbrie. Jiný pramen považuje za kolébku této odrůdy do okolí řeky Trebbia v regionu Emilia-Romagna, kde je jedno z vín Trebbiano pěstováno dodnes. Rodina Trebbiano zahrnuje řadu lokálních odrůd: Trebbiano Toscano, Trebbiano Abruzzese, Trebbiano Giallo, Trebbiano di Soave, Trbbiano Modenese, Trebbiano Romagnolo, Trebbiano Spoletino nebo Trebbianina. Ve 14. století bylo Trebbiano vyvezeno do Francie, kde se v průběhu staletí rozšířilo do řady regionů, a pod novým jménem Ugni Blanc se stalo populárním především v regionech na atlantickém pobřeží.  

Domovem odrůdy Viognier je oblast severní Rhony ve Francii. První zmínka o této odrůdě pochází z 2. poloviny 18 století . V minulém století došlo k výraznému ústupu a v 60. letech bylo posledních 8 hektarů vinic s touto odrůdou, ale 70. léta nastartovala návrat odrůdy nejen ve Francii ale i v mezinárodním měřítku včetně Itálie. Bobule odrůdy Viognier zrají do sytě zlaté barvy, zrají poměrně pozdě a vína z nich bývají výrazně aromatická - zpravidla cítíme peckoviny - broskve a meruňky a květinové tóny - levandule, tymián nebo heřmánek.    

Produkce

Asi 11,000 láhví. 

Je Vám více než 18 let?

Tento elektronický obchod propaguje alkohol.

Ano Ne