Prohlédnuté produkty
Sagrantino di Montefalco je 'ikonické...
P705
Nový produkt
Sagrantino di Montefalco je 'ikonické víno' Umbrie a jedno z velkých vín Itálie. Marrone je víno je vhodné k výrazným pokrmům - pečená a grilovaná masa, hovězí, zvěřina až po výběr vyzrálých sýrů na závěr. Nebo si jej vychutnejte 'jen tak' bez jídla.
Víno má výtečný potenciál na dlouholetou archivaci.
Tento produkt již není na skladě
Datum dostupnosti:
Počet | Cena | Ušetříte |
---|---|---|
3 | 509 Kč | Až do 170 Kč |
6 | 480 Kč | Až do 509 Kč |
Země původu | Itálie |
Region | Umbrie |
Barva | temně rubínová přecházející s věkem do granátové |
Vůně | bohatá komplexní vůně, cítíme kombinaci zralého červeného ovoce, ve které převažují třešně a višně - a kořenitých vůní |
Chuť | víno má plné tělo, perfektní balanci mezi chutěmi zralého ovoce a výraznými tříslovinami, na patře cítíme také 'sladkost' a v dlouhé dochuti i kořenité tóny |
Bio | Ano |
Obsah cukru | Suché |
Odrůda | Sagrantino |
Ročník | 2017 |
Alkohol | 14.5% |
Archivace | 10 - 12 roků |
Ocenění | Prague Wine Trophy 2023: Velká zlatá medaile a titul "Prague Premium Gold" |
Příležitost | Společník pro 'velkou příležitost' |
Jídlo | k výrazným pokrmům z červeného masa a zvěřině nebo k výběru výrazných sýrů |
Vinice
Hrozny pochází z několika vinic v obci Sant'Enea v produkční oblasti Montefalco. Vinice se nachází v nadmořské výšce okolo 300 m. n m., různé svahy s jiho-východní, jižní a jiho-západní expozicí, průměrné stáří keřů je mezi 10 - 20 roky, podle vinice. Půda je středně těžká, převažují kombinace vápencových a jílovitých půd. Hustota hlav 5000 na hektar vedených systémem Guyot.
Výroba
Na konci července probíhá probírka hroznů, ruční sběr hroznů probíhá na počátku října a pro další zpracování jsou vybrány jen nejlepší hrozny, které prochází dvojím výběrem - jednou na vinici a podruhé ve sklepě před zpracováním. Fermentace na slupkách probíhá v nerezovém tanku, mošt zůstává ve styku se slupkami po dobu 25 dnů s občasným promícháním. Zrání probíhá v barrique a tonneaux (tonneaux = 4x objem barrique) soudcích po dobu 12 měsíců. Dále následuje scelení vína, lahvování a ležení na lahvi minimálně jeden rok, než bylo víno připraveno na cestu k zákazníkovi.
Zajímavost
Elena a Roberto se od samého začátku zaměřili na organickou produkci a v některých aspektech do péče o půdu zanášejí i principy biodynamické produkce. Elena a Roberto se řídí motem „není důležité zda nazýváme náš přístup jako ‚organický‘ nebo ‚biodynamický‘, důležité je, abychom vše dělali tím nejvíce udržitelným způsobem.“ Do symbiózy člověka a půdy přidali ještě třetí prvek – zvířata. Na vinicích již řadu let pěstují ve volném chovu husy, které na vinicích spásají plevel a následně přispívají k přírodnímu hnojení vinic. Dalším krokem bylo omezení používání těžké techniky ve vinicích – práci traktorů, jejichž kola udusávají půdu a snižují tak její úrodnost, postupně nahrazuje práce s koňmi. Symbol koně pracujícího ve vinici byl také použit pro vytvoření aktuální podoby vinět vín z produkce vinařství Plani Arche.
Víno Marrone má výtečný potenciál na dlouholetou archivaci.
Produkce
Asi 5,000 lahví ročně