Prohlédnuté produkty
Favorita dává vína s...
Druhé víno z Chateau Lilian Ladouys...
L422
Nový produkt
Favorita dává vína s květinovo-ovocnou vůní, v chuti kombinuje ovocitost s příjemnou kyselinkou a květinovými tóny. Zde v Seriózním provedení Doporučujeme především k předkrmům a dále k těstovinám a pokrmům z ryb a mořských plodů, také vynikající jako aperitiv.
Víno je vyprodáno.
Tento produkt již není na skladě
Datum dostupnosti:
Země původu | Itálie |
Region | Piemont |
Barva | výrazně slámově žlutá s oranžovými odlesky |
Vůně | ve víně cítíme květinové vůně v kombinaci s medovými a ovocnými tóny |
Chuť | elegantní pěkně postavené víno s plným tělem, díky kyselince pěknou strukturu, na patře cítíme zralé ovoce, med a oříšky a také lehkou minerální linku, víno má dlouhé trvání |
Bio | Ano |
Obsah cukru | Suché |
Odrůda | Favorita |
Ročník | 2019 |
Alkohol | 12.0% |
Archivace | 3 – 5 roků |
Příležitost | Gastronomie |
Jídlo | univerzální víno k lehkým až středním jídlům - od předkrmů přes zeleninové saláty k pokrmům z ryb a plodů moře, případně lehkým úpravám bílého masa nebo studeným nářezům, též vhodné k výběru středně vyzrálých sýrů |
Vinice
Vinice v obci Grinzane Cavour; svah s jihovýchodní orientací v nadmořské výšce okolo 250 m.n.m., stáří keřů asi 20-25 roků; půda převážně jílovito-vápenitá
Výroba
V červenci probíhá zelená sklizeň, ruční sběr do malých bedýnek s výběrem hroznů pro další zpracování - jednak na vinici a pak ještě před zpracováním - proběhl v třetím zářijovém týdnu. Před fermentací je mošt macerován na slupkách při nízké teplotě 5C po dobu 12 hodin, následuje vlastní fermentace při kontrolované teplotě (15C), částečně na slupkách, a proběhla v nerezovém tanku po dobu 12 dnů. Následuje zrání v nerezovém tanku po dobu alespoň 12 měsíců, dále lahvování a ležení na lahvi alespoň 6 měsíců, než je víno připraveno na cestu k zákazníkovi.
Zajímavost
Favorita je další typická odrůda Piemontu, pěstuje se především v oblasti Langhe a Roero. V minulosti byla používána (podobně jako Arneis) jako přídavek do vín Barolo pro jejich zjemnění a 'zakulacení'. V poslední době se od této praxe ustupuje a odrůda se prezentuje ve formě odrůdových vín. Odrůda Favorita zraje později než ostatní bílé odrůdy a udržuje si relativně vyšší obsah kyselinek, které jsou v rovnováze s ovocným charakterem těchto vín.
Produkce
Asi 1,000 lahví ročně.
Další ocenění
Víno předchozího ročníku bylo hodnoceno na Jižním svahu, červen 2019