Prohlédnuté produkty
Grechetto je 'rodinným stříbrem' mezi...
P722
Nový produkt
Grechetto je 'rodinným stříbrem' mezi bílými víny regionu Umbrie. Příjemné víno s vůní zralého ovoce vhodné k zeleninovým salátům, rybě nebo méně výrazným úpravám drůbeže. Případně pro přátelské posezení 'jen tak'.
Tento produkt již není na skladě
Datum dostupnosti:
Země původu | Itálie |
Region | Umbrie |
Barva | výrazná slámově žlutá |
Vůně | bohatá komplexní směs ovocných vůní s převahou zralých broskví, květinových a kořenitých vůní s přídavkem minerality a zemitosti |
Chuť | víno přináší bohatou kombinaci ovocných chutí - ve víně cítíme chuť zralého ovoce, příjemnou kyselinku a mineralitu, víno působí čerstvým dojmem, na patře má středně dlouhé trvání |
Bio | Ano |
Obsah cukru | Suché |
Odrůda | Grechetto |
Ročník | 2021 |
Alkohol | 13.5% |
Archivace | 2 - 4 roky |
Ocenění | Prague Wine Trophy 2023: Velká zlatá medaile a titul "Prague Premium Gold" |
Příležitost | Gastronomie |
Jídlo | vhodné k zeleninovým salátům, těstovinám, lehčím úpravám ryb a drůbeže nebo výběru čerstvých sýrů |
Vinice
Hrozny pochází z vinice v obci Sant'Enea v produkční oblasti Colli Martani. Vinice se nachází v nadmořské výšce okolo 300 m. n m., svah s jiho-východní a jižní expozicí, průměrné stáří keřů je mezi 10 - 20 roky, podle vinice. Půda je středně těžká, převažují kombinace vápencových a jílovitých půd. Hustota hlav 5000 na hektar vedených systémem Guyot.
Výroba
Na začátku července probíhá probírka hroznů, ruční sběr hroznů proběhl ve dvou fázích v první polovině září. Pro výrobu vína byly vybírány hrozny z vhodných poloh. Fermentace při kontrolované teplotě proběhla v nerezovém tanku, stejně tak i zrání po dobu 6 měsíců, celou dobu na kvasničných kalech. Dále lahvování a ležení na lahvi 2 měsíce, než je víno připraveno na cestu k zákazníkovi. Výsledkem je čerstvé příjemné víno s vůní zralého ovoce, květin a kořenitých tónů.
Zajímavost
Elena a Roberto se od samého začátku zaměřili na organickou produkci a v některých aspektech do péče o půdu zanášejí i principy biodynamické produkce. Elena a Roberto se řídí motem „není důležité zda nazýváme náš přístup jako ‚organický‘ nebo ‚biodynamický‘, důležité je, abychom vše dělali tím nejvíce udržitelným způsobem.“ Do symbiózy člověka a půdy přidali ještě třetí prvek – zvířata. Na vinicích již řadu let pěstují ve volném chovu husy, které na vinicích spásají plevel a následně přispívají k přírodnímu hnojení vinic. Dalším krokem bylo omezení používání těžké techniky ve vinicích – práci traktorů, jejichž kola udusávají půdu a snižují tak její úrodnost, postupně nahrazuje práce s koňmi. Symbol koně pracujícího ve vinici byl také použit pro vytvoření aktuální podoby vinět vín z produkce vinařství Plani Arche.
Grechetto (také Grechetto Bianco) je bílá odrůda, která pravděpodobně pochází z Řecka - odtud i její jméno - ale pěstuje se v Itálii tak dlouho, že je považována za původní italskou odrůdu. Pěstuje se hlavně ve střední Itálii, nejvíce v Umbrii v menší míře i v regionech Lazio a Toskánsko. Dává nízké výnosy; vinaři z ní vytváří jak odrůdová vína, ale používá se i do kupáží (často s víny Trebbiano a Malvasia), kterým dodávají plnost a strukturu. Bobule Grechetto mají tlustou slupku, takže se hodí k výrobě slámových vín (Vin Santo).
Produkce
Asi 5,000 lahví ročně