Prohlédnuté produkty
Friulano N je příjemné víno s plným...
S522
Nový produkt
Friulano N je příjemné víno s plným tělem, vyrobené v souladu s přírodou. Víno doporučujeme k předkrmům, pokrmům z ryb a mořských plodů, uzeninám nebo k výběru čerstvých sýrů.
Víno je vyprodáno. Doporučujeme Vaší pozornosti víno Friulano z vinařství Tenuta Beltrame.
Tento produkt již není na skladě
Datum dostupnosti:
Země původu | Itálie |
Region | Friuli Venezia Giulia |
Barva | sytě žlutá s medovými tóny |
Vůně | výrazná kombinace květinových a ovocných vůní |
Bio | Ano, bez filtrace |
Obsah cukru | Suché |
Odrůda | Friulano |
Ročník | 2021 |
Alkohol | 13.0% |
Archivace | 2 - 4 roky |
Ocenění | Prague Wine Trophy 2023: Zlatá medaile a titul "Prague Gold" |
Příležitost | Gastronomie |
Jídlo | výtečné ke grilované rybě, pokrmům z bílého masa nebo výběru čerstvých sýrů |
Vinice
Hrozny pochází z vinice v katastru obce Prepotto. Vrcholek kopce a mírně svahovitý terén s malou nadmořskou výškou, do 50 m.n.m., stáří keřů okolo 15 roků, hustota keřů 4,000 hlav na hektar. Půda je převážně písčitá a jílovitá s vysokým obsahem minerálních solí, to spolu s vlivem nedalekého moře (vzdáleného asi 25 kilometrů), vytváří výborný terroir pro pěstování vinné révy.
Výroba
Zelená sklizeň s redukcí hroznů proběhla na přelomu června a července, ruční sběr s pečlivým výběrem hroznů pro další zpracování proběhl podle dozrávání hroznů v několika vlnách v průběhu září. Po šetrném lisování zůstal mošt ležet přes noc, aby došlo ke gravitačnímu vyčištění, z toho několik hodin na slupkách. Spontánní fermentace s použitím autochtonních kvasinek proběhla v betonovém tanku tanku po dobu 12 dnů. Následovalo zrání opět v betonovém tanku po dobu asi 5 měsíců - celou dobu na jemných kalech, lahvování - bez filtrace a bez síření - a ležení na láhvi asi 2 měsíce, než bylo víno připraveno na cestu k zákazníkovi.
Zajímavost
Převážná část výsadby odrůdy Friulano, někdy se setkáme i s (nyní zakázaným) názvem Tocai Friulano, se nachází na severovýchodě Itálie v regionu Friuli-Giulia Venezia (asi 55% výsadby), dále následují regiony Veneto (asi 35%) a Lombardie (asi 10%), v dalších regionech se prakticky nevyskytuje. Itálie představuje asi 94% celosvětové výsadby, s odrůdou Friulano se můžeme setkat v Slovinsku (asi 3% výsadby), které s regionem Friuli sousedí, a pak už jen minimální množství v dalších zemích.
Odrůda Friuliano dává zpravidla vína bez výrazné kyselinky, ve vůni i chuti dominuje ovoce, zpravidla citrusy, doplňují je také květinové tóny, mineralita a hořčinka v závěru. Takové je i naše víno. Víno Friulano N je vhodné k pokrmům ryb a mořských plodů, salámům nebo uzeninám, případně čerstvým sýrům.
Produkce
Asi 2,000 lahví ročně.