Prohlédnuté produkty
Friulano je příjemné víno s plným...
S521
Nový produkt
Friulano je příjemné víno s plným tělem, které si užijete se pečenými předkrmy, omeletou, uzeninami nebo pokrmy z hub.
Tento produkt již není na skladě
Datum dostupnosti:
Počet | Cena | Ušetříte |
---|---|---|
6 | 296 Kč | Až do 593 Kč |
Země původu | Itálie |
Region | Friuli Venezia Giulia |
Barva | výrazně slámově žlutá |
Vůně | příjemná čerstvá kombinace květinových a ovocných vůní (zralá jablka) |
Chuť | příjemné víno s plným tělem, na patře cítíme v rovnováze kyselinku, chutě zeleného ovoce (jablka, hrušky) a jemné třísloviny, a v závěru také hořkou chuť mandlí |
Bio | Ano |
Obsah cukru | Suché |
Odrůda | Friulano |
Ročník | 2020 |
Alkohol | 13.0% |
Archivace | 2 - 4 roky |
Ocenění | Prague Wine Trophy 2023: Zlatá medaile a titul "Prague Gold" |
Příležitost | Gastronomie |
Jídlo | vhodné k pečeným předkrmům, salámům a uzeninám, pokrmům z hub nebo výběru čerstvých sýrů |
Vinice
Hrozny pochází z vinice v katastru obce Prepotto. Vrcholek kopce a mírně svahovitý terén s malou nadmořskou výškou, do 50 m.n.m., stáří keřů okolo 15 roků, hustota keřů 4,000 hlav na hektar. Půda je převážně písčitá a jílovitá s vysokým obsahem minerálních solí, to spolu s vlivem nedalekého moře (vzdáleného asi 25 kilometrů), vytváří výborný terroir pro pěstování vinné révy.
Výroba
Zelená sklizeň s redukcí hroznů proběhla na přelomu června a července, ruční sběr s výběrem hroznů pro další zpracování proběhl podle dozrávání hroznů v několika vlnách v průběhu září. Po šetrném lisování zůstal mošt ležet přes noc, aby došlo ke gravitačnímu vyčištění, z toho několik hodin na slupkách. Fermentace proběhla v betonovém tanku tanku při kontrolované teplotě 18-20C po dobu 12 dnů, a to paralelně dvěma způsoby: asi dvě třetiny hroznů byly zpracovány 'běžným' způsobem a jedna třetina hroznů byla macerována v podstatě do momentu, než se vytvoří komplet matolinový klobouk. Následovalo scelení a zrání opět v betonovém tanku po dobu asi 10 měsíců - celou dobu na jemných kalech, lahvování a ležení na láhvi asi 4 měsíce, než bylo víno připraveno na cestu k zákazníkovi.
Zajímavost
Převážná část výsadby odrůdy Friulano, někdy se setkáme i s (nyní zakázaným) názvem Tocai Friulano, se nachází na severovýchodě Itálie v regionu Friuli-Giulia Venezia (asi 55% výsadby), dále následují regiony Veneto (asi 35%) a Lombardie (asi 10%), v dalších regionech se prakticky nevyskytuje. Itálie představuje asi 94% celosvětové výsadby, s odrůdou Friulano se můžeme setkat v Slovinsku (asi 3% výsadby), které s regionem Friuli sousedí, a pak už jen minimální množství v dalších zemích.
Odrůda Friuliano dává zpravidla vína bez výrazné kyselinky, ve vůni i chuti dominuje ovoce, zpravidla citrusy, doplňují je také květinové tóny, mineralita a hořčinka v závěru. Takové je i naše víno. Víno Friulano je vhodné k pokrmům s houbami, salámům nebo omeletám, případně čerstvým sýrům.
Vína řady "Classic" jsou stavěna tak, aby zvýraznila typickou chuť a osobnost každé odrůdy. Toto vyjádření vinařství podpořilo také použitím originálních etiket, které vytvořil místní umělec, kamarád Riccarda a Faten. Zde, všestrannost a elegance vín z odrůdy Friulano je zosobněna postavou Alberta Einsteina, jenž s elegancí a bravurou dokáže vyřešit každý problém.
Produkce
Asi 6,000 lahví ročně.