Prohlédnuté produkty
Odrůda Sangiovese, která je...
M501
Nový produkt
Odrůda Sangiovese, která je dominantní odrůdou nejen Toskánska, ale v širším měřítku i celé střední Itálie, dává plná komplexní vína. Vino Chianti Classico je - vedle vín Brunello a Vino Nobile - jedním ze tří velkých vín vyráběných z této odrůdy. Doporučujeme toto víno k párování s pokrmy pro významnou gastronomickou příležitost.
Tento produkt již není na skladě
Datum dostupnosti:
Země původu | Itálie |
Region | Toskánsko |
Barva | rubínově červená, blízká barvě zralých zrnek granátového jablka |
Vůně | čistá, intenzivní, s tóny sušených datlí, perníkového těsta a ušlechtilého dřeva |
Chuť | čerstvá a šťavnatá, cítíme zralé červené ovoce a brusinky |
Bio | Ano |
Obsah cukru | Suché |
Odrůda | Sangiovese |
Ročník | 2015 |
Alkohol | 14.0% |
Archivace | 10 - 12 roků |
Ocenění | Prague Wine Trophy 2022: Velká zlatá medaile a titul "Prague Premium Gold" |
Příležitost | Gastronomie |
Jídlo | výrazným pokrmům z masa, např. grilovaným masům nebo výběru vyzrálých sýrů |
Vinice
Hrozny pochází z několika vinic v obci Radda in Chianti, nadmořská výška jednotlivých poloh je 450-600 m.n.m., svahy jsou orientované na jih a jihozápad, půda je poměrně různorodá a liší se mezi jednotlivými vinicemi, převažuji kombinace slínů, pískovců a vápencových půd. Stáří keřů je 15 - 35 roků.
Výroba
Zelená sklizeň pro snížení výnosů probíhá v polovině července. Ruční sklizeň Merlotu (asi 5% přídavek v dominantním Sangiovese) probíhá probíhá koncem září, Sangiovese v druhé polovině října, k výrobě vína jsou použity jen nejlepší hrozny - první výběr probíhá již na vinici a druhý ještě po dovezení hroznů do sklepa. Fermentace (pro obě odrůdy odděleně) probíhá v nerezových tancích po dobu asi 25 dnů, zrání po probíhá dobu 36 měsíců, Sangiovese zraje ve velkých dřevěných kádích (32 hl) z francouzského a slovinského dubu zatímco Merlot zraje v použitých barrique soudcích (jediné použití barrique soudků) po dobu 24 měsíců a pro následujících 12 měsíců je přidán k hlavnímu Sangiovese pro harmonizaci a 'usazení' vína. Během zrání proběhla jablečno-mléčná fermentace. Poté co je víno stočeno do lahví, následuje nejméně další rok ležení na láhvi, než je víno připraveno na cestu k zákazníkovi.
Zajímavost
Vinařství Montemaggio obhospodařuje asi 20 hektarů vinic v samém srdci regionu Chianti, kromě vinic obhospodařují dalších asi 50 hektarů zemědělských ploch. Celá produkce vinařství je od roku 2009 certifikovaná jako BIO. Vzhledem k poloze vinařství v historickém území Chianti - dnes 'tzv. Chianti Classico' - produkce vín je založena na odrůdě Sangiovese - vína Chainti Classico DOCG a Chianti Classico DOCG Riserva, doplněná menší produkcí vín z globálních (Merlot, Chardonnay) i lokálních odrůd (Ciliegiolo, Malvasia Nera a Pugnitella). Víno Chianti Classico DOCG je velké víno které doporučujeme k párování s pokrmy pro významnou gastronomickou příležitost.
Produkce
Asi 10,500 láhví.
Další ocenění
Vínařství Montemaggio bylo oceněno jako '5-hvězdičkové vinařství' („vynikající vinařství s nejvyšším standardem kvality vín“) za výsledky dosažené v soutěži Prague Wine Trophy pro rok 2022.
Předchozí ročníky získaly tato ocenění:
Prague Wine Trophy 2021: Velká zlatá medaile pro víno ročníku 2012
Prague Wine Trophy 2017: Velká zlatá medaile pro víno ročníku 2011
Decanter 2016: 92 bodů a Stříbrná medaile pro víno ročníku 2011