Prohlédnuté produkty
Víno ze starých keřů s plným tělem a...
O104
Nový produkt
Víno ze starých keřů s plným tělem a pevnou strukturou kombinující vůně vyzrálého ovoce s kombinací živočišných tónů a výrazné třísloviny. Doporučujeme k dušeným a pečeným masům nebo k vyzrálým sýrům.
Poslední láhve.
Tento produkt již není na skladě
Datum dostupnosti:
Země původu | Itálie |
Region | Piemont |
Barva | intenzivní tmavě rubínová |
Vůně | bohatá směs ovocných vůní až k marmeládovým tónům, kořeněné tóny |
Chuť | elegantní víno s plným tělem, příjemnou kyselinkou a bohatou směs ovocných (červené bobule) a marmeládových chutí, vanilky a ušlechtilého dřeva, víno dlouho cítíme na patře |
Bio | Ano, bez síření |
Obsah cukru | Suché |
Odrůda | Barbera |
Ročník | 2019 |
Alkohol | 16.0% |
Archivace | 5 - 8 roků |
Ocenění | Prague Wine Trophy 2022: Zlatá medaile a titul "Prague Gold" |
Příležitost | Gastronomie |
Jídlo | doporučujeme k těstovinám, tepelně upravené zelenině, úpravám bílého i červeného masa - pečené, vařené, dušené nebo k talíři středně vyzrálých sýrů na závěr |
Hrozny pochází z viniční trati na samém vrcholu kopce s trvalou expozicí slunečním paprskům; stáří keřů je asi 30-35 roků; na vinici převládá směs naplavenin a jílovitých půd.
Výroba
V červenci probíhá zelená sklizeň, ruční sběr s výběrem hroznů pro další zpracování proběhl v prvních dnech října. Fermentace na slupkách, asi 15 dnů, proběhla v nerezovém tanku s použitím pouze přírodních kvasinek. Následuje zrání v použitých barrique soudcích z francouzského dubu po dobu 12 měsíců, lahvování a ležení na lahvi asi 6 měsíců, než je víno připraveno na cestu k zákazníkovi.
Zajímavost
Barbera je nejrozšířenější odrůda oblasti Piemont, touto odrůdou je osázeno více než 50% plochy vinic v Piemontu. Odrůda původně dávající vína nižší kvality pro každodenní pití, prodávané často bez lahvování, se v posledních dvou-třech desetiletích vypracovala na čelnou pozici mezi víny Piemontu. Naše Barbera d'Alba je plné a harmonické víno vhodné k téměř jakémukoliv jídlu, ale nejvíce vynikne, když si ji otevřeme k výrazným pokrmům, které by mnohá jiná vína přehlušily. Ale můžeme si toto víno vychutnat 'jen tak' s drobným občerstvením nebo výběrem sýrů.
Jméno "Cesca" odkazuje na viniční trať, z níž pochází hrozny použité pro výrobu tohoto vína.
Vinařství Osvaldo Barberis se zaměřuje na produkci vín Dogliani DOCG, která v této produkční podoblasti představují to nejlepší z odrůdy Dolcetto, ale jako 'doplněk' produkují i vína z dalších typických odrůd Piemontu - známých odrůd Barbera, Nebbiolo a autochtonní bílé odrůdy Nascetta.
Produkce
Pouze asi 1,000 láhví ročně
Další ocenění
Předchozí ročníky získaly ocenění na Prague Wine Trophy:
PWT 2021, Prague Premium Gold pro Cesca 2018
PWT 2020, Prague Silver pro Cesca 2017
PWT 2019, Prague Premium Gold pro Cesca 2016
Vínařství Osvaldo Barberis bylo oceněno jako '5-hvězdičkové vinařství' („vynikající vinařství s nejvyšším standardem kvality vín“) za výsledky dosažené v soutěži Prague Wine Trophy pro rok 2021.