Prohlédnuté produkty
Víno Pecorino "Casanova" se...
B322
Nový produkt
Víno Pecorino "Casanova" se představuje intenzivním ovocným aroma, na patře cítíme ovocné tóny v kombinaci s příjemnou mineralitou. Výtečné k rybám a mořským plodům, bílému masu nebo k čerstvým sýrům.
Víno je vyprodáno. Brzy přivezeme nový ročník, sledujte naše Aktuality.
Tento produkt již není na skladě
Datum dostupnosti:
Země původu | Itálie |
Region | Abruzzo |
Barva | slámově žlutá se zlatavými záblesky |
Vůně | intenzivní kombinace ovocných vůní, ve které převládají vůně citrusů a exotického ovoce |
Chuť | intenzivní čerstvá a harmonická chuť, na patře převládá ovocný projev se znatelnou mineralitou, víno má na patře středně dlouhé trvání |
Bio | Ano, vhodné i pro vegany |
Obsah cukru | Suché |
Odrůda | Pecorino |
Ročník | 2021 |
Alkohol | 14.5% |
Archivace | 2 - 4 roky |
Ocenění | Prague Wine Trophy 2022: Velká zlatá medaile a titul "Prague Premium Gold" |
Příležitost | Gastronomie |
Jídlo | k pokrmům z ryb a mořských plodů, bílého masa nebo k výběru středně vyzrálých sýrů |
Vinice
Hrozny pochází z vinice Lagó v lokalitě Torri v městečku Torano Nuovo, mírný svah s jižní a jihovýchodní expozicí v nadmořské výšce asi 250 m.n.m.; půda je převážně vápenitá; mikroklima na vinici je pod vlivem nedalekého mořského pobřeží. Počet hlav na hektar: 3700-4000 v uspořádání "spurred cordon".
Výroba
Na začátku červenci probíhá zelená sklizeň, ruční sběr s výběrem nejlepších hroznů pro další zpracování proběhl v polovině září. Po odstopkování a podrcení hroznů je mošt macerován po dobu 24 hodin na slupkách při teplotě 8-10C, následně byly hrozny jemně lisovány. Fermentace při kontrolované teplotě 16-18C po dobu 14 dnů a následné zrání po dobu 5 měsíců proběhly v nerezovém tanku. Po 1 měsíčním ležení na láhvi je víno připraveno na cestu k zákazníkovi.
Zajímavost
Pecorino ("malá ovečka") je stará odrůda pěstovaná především ve východních regionech střední Itálie, Abruzzo a Marché. Hstorie odrůdy jde stovky let zpět, ale kvůli nízké výnosnosti byly nahrazována jinými odrůdami. V polovině 20. století se mělo za to, že odrůda Pecorino již zcela vymizela. V 80. letech bylo nalezeno několik hlav 'nějaké lokální odrůdy' v jedné zanedbané vinici. Výzkumem DNA bylo zjištěno, že se jedná o odrůdu Pecorino. Šťastnou shodou okolností v 90. letech přišlo období renezance tradičních odrůd a došlo k rozšíření i odrůdy Pecorino napříč střední Itálií.
Produkce
Asi 15,000 láhví
Další ocenění
Vínařství Barone Cornacchia bylo oceněno jako '5-hvězdičkové vinařství' („vynikající vinařství s nejvyšším standardem kvality vín“) za výsledky dosažené v soutěži Prague Wine Trophy pro rok 2022.