Prohlédnuté produkty
Bionzo je výtečná Barbera, harmonické...
Víno Il Mio Nudo z odrůdy Chardonnay....
L402
Nový produkt
Bionzo je výtečná Barbera, harmonické ovocité víno vhodné k téměř jakémukoliv jídlu s výjimkou těžkých úprav červeného masa nebo zvěřiny. Vhodné též k pití jen tak, ať už teď nebo za několik roků.
Tento produkt již není na skladě
Datum dostupnosti:
Počet | Cena | Ušetříte |
---|---|---|
6 | 311 Kč | Až do 207 Kč |
Země původu | Itálie |
Region | Piemont |
Barva | intenzivní rubínová s fialovými odlesky |
Vůně | kombinace vůní zralého zahradního a lesního ovoce - švestky, třešně a višně, ostružiny , cítíme také živočišné tóny a vůni tabáku |
Chuť | elegantní víno s plným tělem a pěknou strukturou; kyselinky, třísloviny i ovocná složka jsou ve vzájemné rovnováze; na patře cítíme zralé ovoce, ušlechtilé dřevo, tabákové tóny |
Bio | Ano |
Obsah cukru | Suché |
Odrůda | Barbera |
Ročník | 2017 |
Alkohol | 14.5% |
Archivace | 10 - 12 roků |
Ocenění | Prague Wine Trophy 2020: Velká zlatá medaile a titul "Prague Premium Gold" |
Příležitost | Gastronomie |
Jídlo | Bionzo je univerzální víno k širokému spektru pokrmů - od polévek a předkrmů přes těstoviny, grilovanou zeleninou, pokrmy z bílého i červeného masa (ne těžké omáčky) až po talíř sýrů na závěr |
Vinice
Vinice v obci Bionzo v městečku Costigliole d’Asti; svah s východní a jihovýchodní orientací v nadmořské výšce okolo 320 m.n.m., stáří keřů asi 25 roků; půda převážně jílovito-vápenitá
Výroba
V červenci probíhá zelená sklizeň, ruční sběr do malých bedýnek s výběrem hroznů pro další zpracování - jednak na vinici a pak ještě před zpracováním - probíhá v druhé polovině září. Fermentace na slupkách probíhá v nerezovém tanku při kontrolované teplotě 26C po dobu 20 dnů. Nejméně pětkrát denně probíhá promíchání moštu s matolinovým kloboukem pro lepší extrakci aromatických látek a barviv. Jablečno-mléčné kvašení proběhlo ihned po alkoholovém kvašení. Následuje zrání v 20 hl sudu ze slavonského dubu po dobu alespoň 12 měsíců, dále lahvování a ležení na lahvi asi 6 měsíců, než je víno připraveno na cestu k zákazníkovi.
Zajímavost
Barbera je nejrozšířenější odrůda oblasti Piemont, touto odrůdou je osázeno více než 50% plochy vinic v Piemontu. V obci Bionzo najdeme výjimečný terroir pro pěstování odrůdy Barbera, to dokládají výtečná vína pocházející z rukou dalších vinařů, jejichž vína máme tu čest uvádět v naší nabídce: Boeri Alfonso a Agostino Pavia. Vína Barbera z této lokality získávají vysoká ocenění na soutěži Prague Wine Trophy 'jako na běžícím pásu'.
Produkce
Asi 5,000 lahví ročně.
Další ocenění
Předchozí ročníky získaly ocenění na Prague Wine Trophy:
PWT 2019, Prague Premium Gold pro Bionzo 2016 za 92 bodů
Víno předchozího ročníku bylo hodnoceno na Jižním svahu, červen 2019