Prohlédnuté produkty
Elegantní víno s plným tělem a pevnou...
L301
Nový produkt
Elegantní víno s plným tělem a pevnou strukturou se prezentuje vůní a chutí vyzrálého červeného ovoce a příjemnými tříslovinami. Výborné k úpravám červeného masa nebo k vychutnání si vína 'jen tak'. Výborné k pití již teď stejně tak jako po dalších 10 rocích.
Tento produkt již není na skladě
Datum dostupnosti:
Země původu | Itálie |
Region | Piemont |
Barva | intenzivní rubínově červená |
Vůně | svěží, harmonická vůně zralého červeného ovoce |
Chuť | elegantní víno s plným tělem a pevnou strukturou, na patře působí harmonickým dojmem, cítíme kombinaci ovocných chutí - zralé třešně, lesní ovoce, s tóny tabáku a čokolády, v dlouhé dochuti cítíme příjemné třísloviny |
Bio | Ano, bez síření |
Obsah cukru | Suché |
Odrůda | Nebbiolo |
Ročník | 2018 |
Alkohol | 14.5% |
Archivace | 10 - 12 roků |
Ocenění | Prague Wine Trophy 2021: Velká zlatá medaile a titul "Prague Premium Gold" |
Příležitost | Vychutnání vína 'jen tak' |
Jídlo | doporučujeme k úpravám červeného masa, výtečné k telecímu, skopovému nebo lehčím úpravám zvěřiny |
Hrozny pochází z několika vinic v obci Barbaresco, svahy s jižní a jihovýchodní expozicí v nadmořské výšce 270-290 metrů; stáří keřů je okolo 20 roků; půdu tvoří převážně vápence a pískovce - bývalé mořské dno.
Výroba
V červenci probíhá zelená sklizeň, ruční sběr s výběrem hroznů pro další zpracování proběhl začátkem října. Fermentace na slupkách, asi 20 dnů s několikerým ponořením matolinového koláče každý den, proběhla v nerezovém tanku s použitím pouze přírodních kvasinek. V nerezovém tanku proběhla také malolaktická fermentace. Následuje zrání v použitých 30 hl sudech z rakouského dubu po dobu 18 měsíců, lahvování a ležení na lahvi asi 12 měsíců, než je víno připraveno na cestu k zákazníkovi.
Zajímavost
Barbaresco DOCG je víno založené 100% na odrůdě Nebbiolo a produkované v městě Barbaresco nebo třech vinařských obcích v jeho sousedství. Podobně jako víno Barolo DOCG, které pochází z nedalekého města Barolo (vzdálenost Barbaresco - Barolo je asi 15 km vzdušnou čarou) a 10 vinařských obcí v jeho okolí. Vína Barolo a Barbaresco jsou nazývána "Král italských vín" a "Královna italských vín", toto pojmenování odráží rozdílný charakter obou typů vín - i když obě vína pochází ze stejné odrůdy a přibližně stejné oblasti, vína Barbaresco jsou 'měkčí, přístupnější' než vína Barolo. To je dáno jednak rozdílem v terroir a klimatu obou podoblastí - hrozny v oblasti Barbaresco dozrávají dříve než v oblasti Barolo, jednak prací ve sklepě - minimální požadavek na zrání vín Barbaresco je 2 roky, zatímco u vín Barolo je 3 roky. Díky těmto faktorům jsou vína Barbaresco připravena k pití po 3-5 rocích od sklizně, zatímco vína Barolo zpravidla až po 5-7 rocích.
Produkce
Asi 20,000 láhví ročně
Další ocenění
Předchozí ročníky získaly ocenění na Prague Wine Trophy:
PWT 2020: Prague Premium Gold pro Barbaresco 2017
PWT 2019: Prague Premium Gold pro Barbaresco 2016
PWT 2018: Prague Premium Gold pro Barbaresco 2015
Barbaresco 2015: Velký test vín Nebbiolo: 93,5 bodů, Víno & Styl č. 86, listopad 2019
Vínařství La Ca Nova bylo oceněno jako '5-hvězdičkové vinařství' („vynikající vinařství s nejvyšším standardem kvality vín“) za výsledky dosažené v soutěži Prague Wine Trophy pro rok 2019, 2020, 2021, 2022 a 2023.