Prohlédnuté produkty
Víno ze starých keřů s plným tělem a...
O121
Nový produkt
Víno ze starých keřů s plným tělem a pevnou strukturou kombinující vůně vyzrálého ovoce s kombinací živočišných tónů a výrazné třísloviny. Doporučujeme k dušeným a pečeným masům nebo k vyzrálým sýrům.
Tento produkt již není na skladě
Datum dostupnosti:
Počet | Cena | Ušetříte |
---|---|---|
6 | 207 Kč | Až do 531 Kč |
Země původu | Itálie |
Region | Piemont |
Barva | slámově žlutá |
Vůně | elegantní kombinace květinových vůní v kombinaci s vůní vyzrálého tropického ovoce, |
Chuť | čerstvé víno se znatelnou mineralitou, příjemnou kyselinkou a bohatou kombinací chutí - cítíme citrusy, zralé hrušky, náznak chlebovinky ze zrání na kalech, na patře má spíše kratší trvání |
Bio | Ano |
Obsah cukru | Suché |
Odrůda | Nascetta |
Ročník | 2020 |
Alkohol | 14.0% |
Archivace | 2 - 4 roky |
Ocenění | Prague Wine Trophy 2021: Zlatá medaile a titul "Prague Gold" |
Příležitost | Gastronomie |
Jídlo | doporučujeme k polévkám a předkrmům, zeleninovým salátům, pokrmům z ryb a bílého masa a čerstvým sýrům |
Hrozny pochází z viniční trati na samém vrcholu kopce s trvalou expozicí slunečním paprskům; stáří keřů je asi 20 roků; na vinici převládá směs naplavenin a jílovitých půd.
Výroba
V červenci probíhá zelená sklizeň, ruční sběr s výběrem hroznů pro další zpracování proběhl v polovině září. Po drcení a jemném lisování hroznů následuje fermentace při kontrolované teplotě 18C, následuje zrání v nerezovém tanku po dobu asi 8 měsíců, z toho polovinu v kontaktu s kvasinkami. Po několikaměsíčním ležení na láhvi je víno připraveno na cestu k zákazníkovi.
Zajímavost
Nascetta je autochtonní bílá odrůda pěstovaná pouze na části oblasti Langhe, převážně v okolí města Novello. Známá a oblíbená v minulosti ale od 2. poloviny 19. století a následně ve 20 století se z vinic vytrácela - hlavní důvodem byl v době důraz kladený spíše na kvantitu než kvalitu produkce. Tomuto trendu odrůda Nascetta nemohla vyhovět a tak došlo téměř k jejímu vymizení. Až v posledních desetiletích v souvislosti s opětovným příklonem ke kvalitě vín a k renezanci zájmu o místní tradiční odrůdy vína, vinaři opět začali tuto odrůdu vysazovat. Nicméně se stále jedná o raritní odrůdy s malou výsadbou a vinaře produkující toto víno můžeme 'spočítat na prstech obou rukou'.
Jméno "Aní" odkazuje na viniční trať, z níž pochází hrozny použité pro výrobu tohoto vína.
Vinařství Osvaldo Barberis se zaměřuje na produkci vín Dogliani DOCG, která v této produkční podoblasti představují to nejlepší z odrůdy Dolcetto, ale jako 'doplněk' produkují i vína z dalších typických odrůd Piemontu - známých odrůd Barbera, Nebbiolo a autochtonní bílé odrůdy Nascetta.
Produkce
Asi 750 láhví ročně
Další oceněnní
Wine Enthusiast 2021: 90 bodů
Pod korkem: hodnoceno srpen 2021
Vínařství Osvaldo Barberis bylo oceněno jako '5-hvězdičkové vinařství' („vynikající vinařství s nejvyšším standardem kvality vín“) za výsledky dosažené v soutěži Prague Wine Trophy pro rok 2021.