Prohlédnuté produkty
Albarossa z vinařství Ivaldi Franco...
Elegantní víno s plným tělem a pevnou...
I101
Nový produkt
Albarossa z vinařství Ivaldi Franco je plné harmonické víno vhodné k masovým pokrmům nebo jako 'zlatý hřeb večera', vhodné též pro výjimečnou příležitost.
Poslední láhve.
Tento produkt již není na skladě
Datum dostupnosti:
Země původu | Itálie |
Region | Piemont |
Barva | temně rubínová |
Vůně | ovocná, připomíná červené bobuloviny |
Chuť | víno má plné tělo s pevnou strukturou, lahodné, na patře cítíme vyzrálé ovoce (švestky), vyrovnané taniny s dlouhou dochutí |
Obsah cukru | Suché |
Odrůda | Albarossa |
Ročník | 2017 |
Alkohol | 15.5% |
Archivace | 5 - 8 roků |
Ocenění | Prague Wine Trophy 2021: Zlatá medaile a titul "Prague Gold" |
Příležitost | Společník pro 'velkou příležitost' |
Jídlo | tradičním italským pokrmům, jako jsou těstoviny a tepelně upravená zelenina, také k lehkým úpravám červeného masa, doporučená teplota podávání vína je 18°C |
Vinice
vinice se nachází ve svahu kopce ve výšce cca 400 metrů nad mořem, orientace je jižním a jihovýchodním směrem; složení půdy je převážně jílovito vápenaté; průměrné stáří vinné révy je asi 15 roků, réva je vedena metodou Guyot a hustota keřů je asi 5000 na hektar
Výroba
Na konci července probíhá probírka hroznů, ruční sběr hroznů probíhá počátkem října a pro další zpracování jsou vybrány jen nejlepší hrozny. Fermentace na slupkách probíhá v nerezovém tanku při kontrolované teplotě po dobu 15 dnů, celou dobu ve styku se slupkami. Zrání probíhá nejdříve 6 měsíců v nerezovém tanku, následně 12 měsíců ve velkém dubovém sudu a nakonec ještě dalších 6 měsíců v nerezovém tanku, následuje lahvování a ležení na lahvi alespoň 6 měsíců, než je víno připraveno na cestu k zákazníkovi.
Zajímavost
Albarossa je odrůda vyšlechtěná křížením dvou nejvýznamnšjších odrůd Piemontu - Barbery a Nebbiola. Toto křížení proběhlo již v 30. letech minulého století, ale až do 90. let nebyla Albarossa významně vysazována. Franco Ivaldi patří k průkopníkům této odrůdy a byl jeden z prvních vinařů, kteří začali víno Albarossa produkovat komerčně. Dnes se můžeme s víny Albarossa setkat u řady vinařů a její popularita stoupá. Vína vyrobená z této odrůdy mají vlastnosti podobné vínům z Barbery s výrazným ovocným charakterem, z Nebbiola pak získalo více taninů a plnější tělo. Albarossa od Franca Ivaldiho je vynikající víno k masovým pokrmům nebo jako 'zlatý hřeb večera', vhodné pro výjimečnou příležitost.
Produkce
Asi 6,000 lahví ročně
Další ocenění
Vinitaly 2020: zařazeno do výběru nejlepších vín roku "5StarWines" s hodnocením 93 bodů
Předcházející ročníky získaly tato ocenění:
Ročník 2016:
Prague Wine Trophy 2019: Regionální šampión a Velká zlatá medaile, "Prague Regional Champion" a "Prague Premium Gold"