Kategorie

Slevy

Nové vinařství v naší nabídce: Valle Vermiglia, víno Frascati Superiore

 (0)    0

Nové vinařství v naší nabídce: Valle Vermiglia, víno Frascati Superiore
14. 6. 2020   

Vážení přátelé pěkných vín,

Dovolte mi, abych Vám představil nové víno v naší nabídce: víno Eremo Tuscolano, Frascati Superiore DOCG z produkce rodinného vinařství Valle Vermiglia. Tímto na vinařské mapě Itálie pokrýváme další region – Lazio. Vinařství Valle Vermiglia najdeme v historickém městě Frascati, dnes je součástí velkého Říma. V oblasti Frascati byla réva pěstována již v před-antické době. Vinařství pěstuje révu na 8 hektarech, pouze bílé hrozny z lokálních odrůd, ze kterých produkuje jediné víno – Eremo Tuscolano.

Víno Frascati je typicky cuvée z tradičních bílých odrůd střední Itálie – Malvasia, Trebbiano a Bombino Bianco – a vždy patřilo mezi nejznámější bílá vína Itálie. Eremo Tuscolano je cuvee postavené na odrůdě Malvasia dei Lazio s přídáním dalších čtyř odrůd – Malvasia di Candia, Trebbiano Giallo, Trebbiano Toscano a Bombino Bianco. V ročníku 2019 jsou poměry zhruba 60% pro Malvasia dei Lazio a po 10% pro čtyři další odrůdy. Výsledkem je výtečné víno, vhodné k široké paletě jídel - od předkrmů a polévek přes pokrmy z ryb a korýšů, rizoto, těstoviny - typicky se špagetami alla-carbonara, salámy a studené nářezy až k lehkým úpravám masa - především drůbežího nebo telecího. Lze jej též vhodně párovat s čerstvými sýry. Nevýhodou vína je, že ze sklenky a láhve mizí rychleji než jiná vína (ověřeno včera večer) ;-)

V oblasti Frascati byla réva pěstována již v před-antické době. Od středověku půda v této oblasti patřila Církvi, zpravidla klášterům, která nechala vysazovat vinice a olivové sady pro zajištění finanční soběstačnosti a take získání prostředků pro výstavbu monumentů v centru Říma – například umělecky cenné a turisticky známé Piazza Navona a Fontána di Trevi byly vystavěny z takto získaných peněz.

Vzhledem k tomu, že historicky bylo toto víno pěstováno ‘v režii’ církve, v polovině 20. století v rámci všeobecného odklonu od náboženského života došlo i ke snížení popularity vína Frascati. Od 80. let vzniklo hnutí za renezanci vína Frascati, ve kterém se angažoval Pietro Campili, tehdejší majitel vinařství Valle Vermiglia, který se aktivně podílel na činnosti organizace Consorzio dei Vini Tipici (Asociace pro podporu typických lokálních vín). A mimo jiné take poslanec Parlamentu a ministr zemědělství v roce 1991, kdy mohl sám vyhlásit povýšení vína Frascati na úroveň DOC. Přesně o dvacet let později byla snaha hnutí korunována povýšením vína Frascati na úroveň DOCG a přidáním dodatku Superiore. V této době bylo již vinařství Valle Vermiglia stejně tak jako práce v Consorzio v rukou Mario Masini, vnuka Pietro Campili.

Mario řídí práci vinařství dodnes, v práci mu pomáhá manželka Lorenza i nastupující generace. Vinařství produkuje jediné víno v množství 30 – 40 tisíc láhví ročně, v závislosti na podmínkách ročníku. Vinice jsou rozloženy na svahu hory Monte Tuscolo v místech vinic patřících středověké poustevně (v našem vnímání spíše malému klášteru). A tento historický odkaz dal jméno našemu vínu: Eremo Tuscolano (“eremo” = poustevna).

 

Přeji Vám mnoho krásných chvil s dobrými lidmi a pěknými víny. A pokud to budou vína z naší nabídky, bude mi ctí.

  

Se srdečným pozdravem,

 

Jan Šamla

 (0)    0

Je Vám více než 18 let?

Tento elektronický obchod propaguje alkohol.

Ano Ne