Kategorie

Slevy

Nová vína v naší nabídce: Rocco di Carpeneto a jejich 'autentická' vína z odrůd Barbera a Dolcetto

 (0)    0

Nová vína v naší nabídce: Rocco di Carpeneto a jejich 'autentická' vína z odrůd Barbera a Dolcetto
11. 3. 2024   

Vážení přátelé pěkných vín,

Rád bych Vám představil nové vinařství v naší nabídce, i když se tentokrát nejedná o ‘nové’ vinařství v doslovném významu: po několika letech vracíme do naší nabídky vína z produkce vinařství Rocco di Carpeneto z mého milovaného regionu Piemonte. Jak jsem již předeslal, vína z tohoto vinařství jste již v minulosti mohli v naší nabídce najít. Ale ‘divoký’ charakter vín z produkce tohoto vinařstvÍ, které bychom u nás řadili mezi vinaře Autentisty, ne zcela vyhovoval očekávání větší části našich zákazníků a prodej neodpovídal očekávání ze strany vinařství. Tak jsme se s vinařem domluvili, že si ‘dáme pauzu’. Za poslední roky se naše zákaznická základna rozrostla a tak věříme, že už se najde dostatečný počet zájemců o tato naturální vína z Piemontu, takže budeme moci vína z vinařství Rocco di Carpeneto trvale ponechat v naší nabídce.         

Vinařství Rocco di Carpeneto nalezneme v jihovýchodní části Piemontu, asi 10 km severně od města Ovada a 15 km východně od města Acqui Terme, uprostřed kopcovité oblasti nazývané Alto Monferrato prohlášené v roce 2014 jako světové dědictví UNESCO. Název vinařství je odvozen od názvu stejnojmenné osady, jejíž jméno pochází pravděpodobně z piemontského dialektu kde výraz „rocch“ znamená ‚trnový keř‘ – zdejší oblast v současné době hustě osázená vinicemi byla ve středověku pokryta souvislým porostem trnových keřů. 

Vinařství je životním příběhem – splněným snem Lidie Carbonetti a jejího manžela Paola. Lidia a Paolo 20 let pracovali v Miláně, než se rozhodli změnit životní styl a odejít na venkov. V rámci přípravy na tuto změnu Lidia vystudovala vinařství na vysoké škole a tak si doplnila i teoretické znalosti, praktické znalosti získala již v mládí – pochází z vinařské rodiny v Toskánsku.

Vinařství Rocco di Carpeneto pěstuje víno na zhruba 12 ha vinic s převážně jílovito-hlinitou půdou a zaměřuje se na produkci tradičních piemontských odrůd: v první řadě Dolcetto (produkční oblast Ovada je jedna ze tří DOCG oblastí pro víno Dolcetto), dále Barbera, Albarossa, Nebbiolo a bílé Cortese. Na vinicích se pracuje přísně v souladu s principy šetrného přístupu k přírodě (od roku 2012 jsou oficiálně ‚organicky certifikované‘) – minimum postřiků, a když tak na bázi síry a mědi, pouze zelené hnojení, žádná závlaha. Sběr hroznů je výlučně ruční a hrozny jsou do sklepa dopravovány v malých perforovaných bedýnkách. Filozofie přirozeného přístupu je používána i při zpracování hroznů: probíhá pouze spontánní kvašení bez kontroly teploty, jsou používány pouze přirozené kvasinky, minimální síření, žádné dodatečné stabilizační látky… Fermentace (kvašení) a následné zrání probíhá ve velkých kádích z francouzského a slavonského dubu, terakotových amforách, nerezových a betonových tancích. V našich podmínkách bychom toto vinařství řadili mezi vinaře Autentisty. 

Dovezli jsme pro Vás dvě vína z odrůdy Dolcetto: Steira a Aur-Oura a dvě vína z odrůdy Barbera: Rapp a Reitemp, všechna Vino Rosso. Zde bych chtěl poznamenat, že většina vín z produkce vinařství (s výjimkou několika málo vín) je úmyslně ponížena na úroveň Vino Rosso/Bianco, i když hrozny pocházejí z DOC nebo DOCG klasifikovaných vinic. Ještě plánujeme dovézt a zařadit do naší nabídky další vína z produkce vinařství, ale momentálně nejsou dostupná – nové ročníky ještě zrají a předešlé jsou vyprodané (zpravidla je třeba se zapsat na ‚čekací listinu‘ před uvedením nového ročníku do prodeje).  

Pokud máte zájem si přečíst, co o těchto vínech napsal Honza Čeřovský, podívejte se na článek na Jižním svahu.

Věřím, že rozšíření naší nabídky o tento výběr naturálních piemontských vín ‚z rukou‘ dvou vinařských nadšenců bude pro Vás zajímavým zpestřením a dalším ‚rozšířením obzorů‘ v poznávání vinařské Itálie. :-)

Přeji Vám mnoho krásných chvil s dobrými lidmi a pěknými víny. A pokud to budou vína z naší nabídky, bude mi ctí.

Se srdečným pozdravem,

Jan Šamla
Víno pro Vás
Nejlepší dovozce roku 2022
2. místo pro rok 2020 a 2021, 3. místo pro rok 2023

 (0)    0

Je Vám více než 18 let?

Tento elektronický obchod propaguje alkohol.

Ano Ne