Kategorie

Slevy

Nová vína v naší nabídce: négociant Davide Canina a jeho vína z typických odrůd Piemontu

 (0)    0

Nová vína v naší nabídce: négociant Davide Canina a jeho vína z typických odrůd Piemontu
19. 10. 2023   

Vážení přátelé pěkných vín,

Rád bych Vám představil nové vinařství v naší nabídce, i když se tentokrát nejedná o vinařství v doslovném významu: rozšiřujeme naši nabídku o vína z odrůd typických pro můj milovaný region Piemonte z produkce sommeliéra Davide Canina.

Piemontský patriot Davide Canina je původním vzděláním inženýr a vinařský nadšenec, který se postupným vzděláváním stal someliérem, nejdříve amatérským a od roku 2008 profesionálním. Postupně začal vyučovat enologii na vysoké škole v Asti a stal se ředitelem ASPI (Asociace profesionálních sommeliérů Itálie) pro oblast Monferrato. Mimoto je Davide také zodpovědný za tvorbu a udržování vinných listů několika ‚michelinských‘ restaurací napříč Piemontem.

Davide vždy vyznával myšlenku, že víno vzniká především na vinici a ve sklepě je možné jeho vlastnosti už jen utvrdit ale ne změnit. Z této myšlenky roce 2019 vznikl projekt I PARCELLARI (odvozeno od výrazu „parcella“ i u nás používaného) s motem „Un Vigneto – Una Parcella – Uno Vino“ vyjadřující pevné spojení vinice – viniční trať – víno. Davidovými partnery v projektu jsou Monica Pedrotto, Davidova dlouholetá životní partnerka, a Agostino Malvicino, tehdy ředitel konsorcia Produtti di Govone. Společně procházeli desítky vinařství napříč oblastmi Langhe, Roero a Monferrato, studovali mapy jejich vinic a viničních tratí, analyzovali složení půdy, vysázené odrůdy včetně klonů. Nakonec vytipovali vinční tratě ideální pro jednotlivé odrůdy, typické pro Piemont: Albarossa, Barbera, Grignolino, Nebbiolo a Ruche v červených a Chardonnay a Sauvignon v bílých vínech, u kterých se konzultacemi při práci na vinici i ve sklepě podílí na jejich konečné podobě.

Projekt I PARCELLARI přináší nádherná vína, která potěší milovníky velkých vín, ale každá mince má dvě strany – zde jde o to, že vína I PARCELLARI nejdou označit za ‚cenově dostupná‘. Tuto výtku Davide slyšel od samého počátku a následně vytvořil v podobném konceptu i druhý projekt Cascina Luna, který přináší vína určená pro zájemce o vína pěkná, přímočará a nekomplikovaná, se kterými se lze potěšit při běžné konzumaci, ať už v párování s jídly nebo jen tak pro příjemný zážitek s vínem bez nutnosti objevování mnoha vrstev a výrazů vína, které máme ve sklenici.

Dovezli jsme pro Vás dvě vína z řady I PARCELLARI: z červených Barbera „Parcella 563“ a z bílých Chardonnay „Parcella 146“. Když se Vám budou tato dvě vína líbit, dovezeme i zástupce dalších odrůd. Z řady Cascina Luna jsme přivezli čtyři vína, všechna červená: Barbera del Monferrato DOC, Dolcetto di Ovada DOC, Ovada DOCG a Vino Rosso (kupáž).

Věřím, že rozšíření naší nabídky o tento výběr piemontských vín ‚z rukou‘ profesionála a současně nadšence Davide Canina bude pro Vás zajímavým zpestřením a dalším ‚rozšířením obzorů‘ v poznávání vinařské Itálie. Je to vlastně již druhý négociantský počin v naší nabídce – již řadu let se setkáváte s víny ‘z rukou’ négocianta Antonio Sasa, díky němuž můžeme ochutnat vinné lahůdky ‘z nejlepších poloh’ napříč celou Itálií :-)

Přeji Vám mnoho krásných chvil s dobrými lidmi a pěknými víny. A pokud to budou vína z naší nabídky, bude mi ctí.

Se srdečným pozdravem,

Jan Šamla
Víno pro Vás
Nejlepší dovozce roku 2022

 (0)    0

Je Vám více než 18 let?

Tento elektronický obchod propaguje alkohol.

Ano Ne