Prohlédnuté produkty
Víno Senzavandalismi Bianco z odrůdy...
A221
Nový produkt
Víno Senzavandalismi Bianco z odrůdy Passerina se představuje elegantní kombinací ovocných a květinových vůní, na patře čerstvé víno s převládající chutí zralého ovoce a v závěru až minerálními tóny. Výtečné jako aperitiv nebo k pokrmům z ryb a mořských plodů, tepelně upravené zelenině nebo ke krémovým a čerstvým sýrům.
Tento produkt již není na skladě
Datum dostupnosti:
Počet | Cena | Ušetříte |
---|---|---|
3 | 237 Kč | Až do 383 Kč |
Země původu | Itálie |
Region | Lazio |
Barva | slámově žlutá se zelenavými záblesky |
Vůně | intenzivní kombinace ovocných a květinových vůní, ve které převládají vůně jablek a hrušek, citrusů a v závěru cítíme i minerální linku a slané mandle |
Chuť | víno má středně plné tělo, cítíme intenzivní čerstvou a harmonickou chuť, na patře převládají zralé meruňky a broskve, cítíme i příjemnou kyselinku a mineralitu s pikantními slanými tóny ve středně dlouhém závěru |
Bio | Ano, biodynamické a vhodné pro vegany |
Obsah cukru | Suché |
Odrůda | Passerina |
Ročník | 2022 |
Alkohol | 12.0% |
Archivace | 2 - 4 roky |
Ocenění | Jancis Robinson: 17 bodů |
Příležitost | Gastronomie |
Jídlo | výtečné k pokrmům z ryb a mořských plodů, tepelně upravené zelenině nebo ke krémovým a čerstvým sýrům, také vhodné jako aperitiv |
Vinice
Hrozny pochází z vinice v okolí města Piglio, svahy s jižní a jihovýchodní expozicí v nadmořské výšce okolo 550 m.n.m.; půda je převážně jílovito-hlinitá s vrstvou vápence na povrchu. Počet hlav na hektar: asi 3000, průměrné stáří keřů asi 50 roků.
Výroba
Na začátku červenci probíhá zelená sklizeň, ruční sběr - pouze v ranních hodinách kvůli zachování charakteristického aroma - s výběrem nejlepších hroznů pro další zpracování proběhl koncem září. Hrozny byly nejdříve macerovány ve vlastní šťávě po dobu 16 hodin, poté následovalo odstopkování, podrcení hroznů a konečné lisování. Spontánní fermentace proběhla v nerezovém tanku, stejně tak i zrání na kvasničních kalech po dobu asi 7 měsíců, závěrečná fáze zrání po dobu 2 měsíců proběhla v 54 litrových demižonech. Po lahvování následovalo ještě 1 měsíční ležení na láhvi a víno je víno připraveno na cestu k zákazníkovi.
Minimálně sířeno: obsah síry do 30 mg/lt.
Zajímavost
Passerina je stará tradiční odrůda pocházející z oblasti Marché. Často bývá zaměňována za odrůdy Bombno Bianco a Trebbiano Toscana. V současnosti je nejvíce výsadby v regionu Marché, převážně v oblasti v oblasti Piceno, a dále v menší míře v regionech Abruzzo, Lazio a Emilia-Romagna.
Odrůda Passerina dává střední až velké hrozny složené z malých bobulí. Slupka bobulí je poměrně silná a vyzrálé bobule získávají zlatou barvu. Vyzrálé bobule mívají vysoký obsah cukru a kyselin, což poskytuje předpoklad pro výrobu pěkných vyvážených vín. Ale nedoporučuje se se vysazovat odrůdu Passerina na velmi horká místa.
Jméno odrůdy Passerina je odvozeno od slova "vrabec" (italsky "passera" nebo "passero") - jako u nás je špaček postrachem všech hroznů, italským vrabcům chutnají hrozny Passerina více než jiných odrůd :-)
Jméno vína "Senzavandalismi" je odvozeno od charakteru vína: italský výraz "senza vandalismi" znamená "bez poškození, bez zásahu" a odkazuje na šetrný přístup při výrobě vína včetně minimálního použití síry (do 30 mg/lt).
Produkce
Asi 6,000 láhví.