Typ vína

Prohlédnuté produkty

Slevy

Sleva! Senzavandalismi Bianco 2022, Lazzio IGT Passerina del Frusinate

Senzavandalismi Bianco 2022, Vino Bianco

A221

Nový produkt

Víno Senzavandalismi Bianco z odrůdy Passerina se představuje elegantní kombinací ovocných a květinových vůní, na patře čerstvé víno s převládající chutí zralého ovoce a v závěru až minerálními tóny. Výtečné jako aperitiv nebo k pokrmům z ryb a mořských plodů, tepelně upravené zelenině nebo ke krémovým a  čerstvým sýrům.   

Více informací

329 Kč s DPH

-10%

 365 Kč s DPH 

Množstevní slevy

PočetCenaUšetříte
6 310 Kč Až do 329 Kč

Parametry

Země původuItálie
RegionLazio
Barvaslámově žlutá se zelenavými záblesky
Vůněintenzivní kombinace ovocných a květinových vůní, ve které převládají vůně jablek a hrušek, citrusů a v závěru cítíme i minerální linku a slané mandle
Chuťvíno má středně plné tělo, cítíme intenzivní čerstvou a harmonickou chuť, na patře převládají zralé meruňky a broskve, cítíme i příjemnou kyselinku a mineralitu s pikantními slanými tóny ve středně dlouhém závěru
BioAno, biodynamické a vhodné pro vegany
Obsah cukruSuché
OdrůdaPasserina
Ročník2022
Alkohol12.0%
Archivace2 - 4 roky
OceněníJancis Robinson: 17 bodů
PříležitostGastronomie
Jídlovýtečné k pokrmům z ryb a mořských plodů, tepelně upravené zelenině nebo ke krémovým a čerstvým sýrům, také vhodné jako aperitiv

Více informací

Vinice

Hrozny pochází z vinice v okolí města Piglio, svahy s jižní a jihovýchodní expozicí v nadmořské výšce okolo 550 m.n.m.; půda je převážně jílovito-hlinitá s vrstvou vápence na povrchu. Počet hlav na hektar: asi 3000, průměrné stáří keřů asi 50 roků.

Výroba

Na začátku červenci probíhá zelená sklizeň, ruční sběr - pouze v ranních hodinách kvůli zachování charakteristického  aroma - s výběrem nejlepších hroznů pro další zpracování proběhl koncem září. Hrozny byly nejdříve macerovány ve vlastní šťávě po dobu 16 hodin, poté následovalo odstopkování, podrcení hroznů a konečné lisování. Spontánní fermentace proběhla v nerezovém tanku, stejně tak i zrání na kvasničních kalech po dobu asi 7 měsíců, závěrečná fáze zrání po dobu 2 měsíců proběhla v 54 litrových demižonech. Po lahvování následovalo ještě 1 měsíční ležení na láhvi a víno je víno připraveno na cestu k zákazníkovi.

Minimálně sířeno: obsah síry do 30 mg/lt. 

Zajímavost

Passerina je stará tradiční odrůda pocházející z oblasti Marché. Často bývá zaměňována za odrůdy Bombno Bianco a Trebbiano Toscana. V současnosti je nejvíce výsadby v regionu Marché, převážně v oblasti v oblasti Piceno, a dále v menší míře v regionech Abruzzo, Lazio a Emilia-Romagna.

Odrůda Passerina dává střední až velké hrozny složené z malých bobulí. Slupka bobulí je poměrně silná a vyzrálé bobule získávají zlatou barvu. Vyzrálé bobule mívají vysoký obsah cukru a kyselin, což poskytuje předpoklad pro výrobu pěkných vyvážených vín. Ale nedoporučuje se se vysazovat odrůdu Passerina na velmi horká místa. 

Jméno odrůdy Passerina je odvozeno od slova "vrabec" (italsky "passera" nebo "passero") - jako u nás je špaček postrachem všech hroznů, italským vrabcům chutnají hrozny Passerina více než jiných odrůd :-) 

Jméno vína "Senzavandalismi" je odvozeno od charakteru vína: italský výraz "senza vandalismi" znamená "bez poškození, bez zásahu" a odkazuje na šetrný přístup při výrobě vína včetně minimálního použití síry (do 30 mg/lt).  

Produkce

Asi 6,000 láhví.

Je Vám více než 18 let?

Tento elektronický obchod propaguje alkohol.

Ano Ne