Prohlédnuté produkty
Víno San Giovanni Rosso z odrůdy...
A202
Nový produkt
Víno San Giovanni Rosso z odrůdy Cesanese se představuje čerstvostí a příjemnou kombinací ovocných a kořenitých vůní, na patře harmonické víno s převládající chutí zralého lesního ovoce. Výtečné k pokrmům z bílého masa, lehčím úpravám červeného masa, těstovinám s masem a tepelně upravené zelenině nebo k výběru středně a plně vyzrálých sýrů.
Tento produkt již není na skladě
Datum dostupnosti:
Počet | Cena | Ušetříte |
---|---|---|
6 | 497 Kč | Až do 527 Kč |
Země původu | Itálie |
Region | Lazio |
Barva | rubínově červená |
Vůně | intenzivní kombinace ovocných a květinových vůní, ve které převládají vůně zralého červeného a lesního ovoce a kořenité tóny - mezi jiným oregano nebo máta |
Chuť | víno má plné tělo, na patře je příjemné a harmonické, v chuti cítíme granátové jablko a zralé lesní ovoce a také kořenité tóny, vnímáme minimum tříslovin, víno má středně dlouhý závěr |
Bio | Ano, biodynamické a vhodné pro vegany |
Obsah cukru | Suché |
Odrůda | Cesanese |
Ročník | 2020 |
Alkohol | 14.0% |
Archivace | 5 - 8 roků |
Příležitost | Vychutnání vína 'jen tak' |
Jídlo | výtečné k pokrmům tradiční římské kuchyně; v našem prostředí vhodné k pokrmům z bílého i červeného masa, těstovinám s masem a tepelně upravené zelenině nebo k výběru středně až plně vyzrálých sýrů |
Vinice
Hrozny pochází z historické 'cru' vinice San Giovanni v městě Piglio, svah s jižní až jihovýchodní expozicí v nadmořské výšce okolo 550 m.n.m.; půda je převážně jílovito-hlinitá s vrstvou vápence na povrchu. Počet hlav na hektar: asi 7000, průměrné stáří keřů asi 80 roků.
Výroba
V polovině července probíhá zelená sklizeň, ruční sběr - pouze v ranních hodinách kvůli zachování čerstvosti - s výběrem nejlepších hroznů pro další zpracování proběhl v prvním týdnu října (hrozny pro toto víno jsou sbírány lehce před plnou vyzrálostí). Po jemném lisování proběhla spontánní fermentace s použitím přírodních kvasinek proběhla v nerezovém tanku po dobu 20 dnů, celou dobu byl mošt na slupkách. Jablečno-mléčná fermentace proběhla již bez kalů a ve středně velkém dubovém sudu. V dubovém sudu také proběhlo zrání po dobu asi 12 měsíců zakončené jednoměsíčním ležením v 54 lt demižonech. Po lahvování následovalo ještě několikaměsíční ležení na láhvi než bylo víno připraveno na cestu k zákazníkovi.
Minimálně sířeno: obsah síry do 12 mg/lt.
Zajímavost
Víno San Giovanni je vyrobeno z odrůdy Cesanese. Cesanese je starobylá modrá odrůda původem z regionu Lazio, její počátky najdeme v již v antických dobách, kdy byla pěstována v okolí Říma, včetně města Piglio. Dnes patří k nejrozšířenějším modrým odrůdám v regionu Lazio, částečně ji můžeme najít i v regionech Toskánsko a Umbrie. Cesanese je zásadní odrůdou pro denominaci Piglio DOCG (též se můžeme setkat s názvem Cesanese del Piglio DOCG), tato vína musí obsahovat minimálně 90% Cesanese s doplňkem dalších povolených odrůd.
Hrozny Cesanese jsou středně velké a kompaktní s malými bobulemi. Tato odrůda dává zpravidla lehčí ovocná vína bez přítomnosti tříslovin.
Jméno vína "San Giovanni" je odvozeno od jména vinice, ze které pochází hrozny k výrobě tohoto vína. Tato vinice leží v historické lokalitě, kde měl své vinice již císař Nerva v 1. století našeho letopočtu.
Produkce
V roce 2020: 4213 číslovaných láhví.