Prohlédnuté produkty
Víno Rapp se představuje výrazným...
Růžové víno Sogno di Volpe z odrůdy...
R102
Nový produkt
Víno Rapp se představuje výrazným ovocným charakterem s nižším obsahem kyselinek a tříslovin. Toto víno může doprovázet všechny chody, od předkrmu až po talíř s výběrem sýrů na závěr. S výjimkou těžkých omáček a zvěřiny.
Tento produkt již není na skladě
Datum dostupnosti:
Počet | Cena | Ušetříte |
---|---|---|
6 | 327 Kč | Až do 347 Kč |
Země původu | Itálie |
Region | Piemont |
Barva | intenzivní rubínová |
Vůně | bohatá směs ovocných vůní, převládají zralé třešně |
Chuť | elegantní víno se středně plným tělem, na patře cítíme bohatou směs ovocných chutí - zralé třešně a švestky, víno má středně dlouhou dochuť |
Bio | Ano, bez filtrace a síření |
Obsah cukru | Suché |
Odrůda | Barbera |
Ročník | 2020 |
Alkohol | 14.0% |
Archivace | 5 - 8 roků |
Příležitost | Gastronomie |
Jídlo | vína Barbera jsou univerzální společník pro širokou paletu pokrmů - od úprav bílého masa přes těstoviny, rizoto, tepelně upravenou zeleninu až k po pokrmy z červeného masa - s výjimkou těžkých a výrazně kořeněných úprav |
Vinice
Vinice Gaggero a Vicario v katastru obce Carpeneto, asi 10 km severně od města Ovada, v oblasti Alto Monferrato, což je nejjížnější/nejbližší úpatí Alp směrem ke Středozemnímu moři. Vinice se nachází na plateau ve výšce asi 270 metrů nad mořem, půda převážně písčito-vápenitá, průměrné stáří keřů asi 50 roků, hlavy jsou vedeny systémem Guyot.
Výroba
V polovině července probíhá zelená sklizeň, ruční sběr s výběrem nejlepších hroznů pro další zpracování proběhl na přelomu září a října. Spontánní fermentace proběhla v nerezovém tanku s prodlouženou macerací na slupkách dobu více než dva týdnů. Zrání proběhlo ve středně velkém starém sudu po dobu 30 měsíců, dále lahvování a ležení na lahvi po dobu alespoň 6 měsíců, než bylo víno připraveno na cestu k zákazníkovi. Víno nebylo filtrováno ani sířeno.
Zajímavost
Barbera je nejrozšířenější odrůda oblasti Piemont, touto odrůdou je osázeno více než 50% plochy vinic v Piemontu. Odrůda původně dávající vína nižší kvality pro každodenní pití, prodávané často bez lahvování, se v posledních dvou-třech desetiletích vypracovala na čelnou pozici mezi víny Piemontu. Barbera del Monferrato je elegantní víno vhodné k téměř jakémukoliv jídlu, od drůbeže přes těstoviny a tepelně upravenou zeleninu až k pokrmům z červeného masa (raději ne k těžkým omáčkám a zvěřině) nebo výběru sýrů na závěr.
Hrozny pro výrobu našeho vína Barbera, stejně jako pro všechna ostatní vína z vinařství Rocco di Carpeneto, byly pěstováno a vyrobeno podle zásad šetrného přístupu k přírodě (ale bez oficiální certifikace) - u nás bychom toto vinařství zařadili mezi vinaře autentisty.
Přestože hrozny k výrobě vína Rapp pochází z oblasti Barbera del Monferrato DOCG, je záměrně deklasifikováno, na základní úroveň Vino Rosso.
Jméno vína je odvozeno z místní verze piemontského dialektu a znamená "hrozen".
Produkce
Asi 2,000 lahví ročně.