Prohlédnuté produkty
Mignane je víno pocházející z vinice...
V404
Nový produkt
Mignane je víno pocházející z vinice na svahu přírodního amfiteátru. (Prozatím) mladé víno, které potěší především milovníky vín s výraznými tříslovinami, které se časem zakulatí. Výtečné pro párování s téměř všemi úpravami červeného masa a zvěřiny, těstovinami s masem, pokrmy z hub, případně k výběru vyzrálých sýrů. Vhodné též k několikaleté archivaci.
Tento produkt již není na skladě
Datum dostupnosti:
Počet | Cena | Ušetříte |
---|---|---|
3 | 591 Kč | Až do 313 Kč |
Země původu | Itálie |
Region | Piemont |
Barva | rubínově červená s granátovými odlesky |
Vůně | intenzivní kombinace ovocných, květinových a kořenitých vůní |
Chuť | víno má plné tělo, na patře cítíme chuť zralého červeného ovoce v kombinaci s výraznými tříslovinami, které se budou s časem v láhvi zakulacovat, víno má dlouhé trvání |
Bio | Ano, bez síření a vhodné pro vegany |
Obsah cukru | Suché |
Odrůda | Nebbiolo |
Ročník | 2020 |
Alkohol | 13.5% |
Archivace | 5 - 8 roků |
Příležitost | Vychutnání vína 'jen tak' |
Jídlo | Mignane doporučujeme k pokrmům z červeného masa a zvěřiny, těstovinám s masem nebo houbovým pokrmům, případně k výběru vyzrálých sýrů |
Vinice
Vinice o rozloze 0,5 hektaru na nižší partii a úpatí svahu přírodního amfiteátru v katastru obce Cisterna d'Asti, svah s východní orientací, půdu převážně tvoří vulkanické tufy, stáří keřů 8 až 10 roků, hustota výsadby 4280 hlav na hektar, réva je vedena systémem Guyot.
Výroba
V polovině července probíhá zelená sklizeň, ruční sběr s výběrem nejlepších hroznů pro další zpracování proběhl v posledních 10 dnech října. Spontánní fermentace s dlouhou macerací na slupkách (asi 60 dnů) proběhla v terakotové amfoře. V terakotové amfoře proběhla také jablečno-mléčná fermentace a následné zrání po dobu 14 měsíců, dále láhvování a ležení na lahvi po dobu alespoň 6 měsíců, než bylo víno připraveno na cestu k zákazníkovi.
Zajímavost
Nebbiolo je královská odrůda Piemontu, která dává v okolí měst Barolo a Barbaresco stejnojmenná 'veliká vína', která patří mezi nejznámější vína Itálie. Kromě těchto dvou top denominací se můžeme s víny Nebbiolo setkat především v regionu Langhe a Roero obklopujícími tato dvě města, dále v centrální části Piemontu - oblast Monferrato. A právě na pomezí pomezí již etablovaných oblastí Langhe a Roero na jedné straně a Monferrato na druhé straně vznikla malá oblast Terre Alfieri (dvanáct vinařských obcí) představuje syntézu vinařských tradic těchto tří produkčních oblastí, a která si díky kvalitě místní produkce zasloužila nedávné povýšení do DOCG. A ještě také v severní části Piemontu, v okolí měst Ghemme a Gattinara se pěstuje klon Nebbiolo lokálně nazývaný 'Spanna'.
Víno Mignane je, stejně jako všechna ostatní vína z vinařství Cascina Vengore, produktem organického pěstování. Ve vinicích pěstují trávy a luštěniny, tyto rostliny napomáhají procesu obohacování půdy kyslíkem a dusíkem. Zelený porost obecně napomáhá lepšímu zadržení a absorpci vody při deštích, udržuje půdu chladnější při extrémní horku a po zapracování zelené hmoty do půdy částečně nahrazuje hnojení. Po vinicích se také volně prochází osli a ovce, kteří zkypřují půdu, spásají část zelené vegetace a naopak sami přispívají k hnojení vinic.
Jméno Mignane je odvozeno od jména statku, který v dobách antického Říma stál na místě spodní partie této viniční trati. A horní partie této viniční trati byla využívána jako vinice již v antické době.
Produkce
Asi 5,000 lahví ročně.
Další ocenění
Předchozí ročníky získaly tato ocenění:
Mignane 2017
Jancis Robinson: 17 bodů
Guida Bio 2022: "Certificate of Excellence" - 5 listů (z 5)
Vinařství Cascina Vengore bylo oceněno jako '5-hvězdičkové vinařství' („vynikající vinařství s nejvyšším standardem kvality vín“) za výsledky dosažené v soutěži Prague Wine Trophy pro rok 2023.