Prohlédnuté produkty
Barolo je největší víno Piemontu a...
B203
Nový produkt
Barolo je největší víno Piemontu a jedna z nejprestižnějších klasifikací v celé Itálii. Naše Barolo Lu je velké víno pro výjimečnou příležitost! Také vhodné pro archivaci - toto víno je výtečné k pití již nyní a má potenciál dalšího zlepšování po dobu dalších 10 let. Biodynamické víno.
Tento produkt již není na skladě
Datum dostupnosti:
Počet | Cena | Ušetříte |
---|---|---|
3 | 1 346 Kč | Až do 449 Kč |
Země původu | Itálie |
Region | Piemont |
Barva | rubínově červená s přechodem ke granátové s postupujícím věkem vína |
Vůně | na nose cítíme kombinaci vůní zralého ovoce až do džemových tónů, sladkého koření, ušlechtilého dřeva a náznaky kůže a živočišných tónů |
Chuť | víno má plné tělo a pevnou strukturu, chuť vyzrálého ovoce na patře působí harmonicky s tříslovinami a kořenitými tóny, pitelné s dlouhou dochutí |
Bio | Ano, biodynamické |
Obsah cukru | Suché |
Odrůda | Nebbiolo |
Ročník | 2019 |
Alkohol | 14.0% |
Archivace | 12 - 15 roků |
Ocenění | Prague Wine Trophy 2024: Velká zlatá medaile, "Prague Premium Gold |
Příležitost | Společník pro 'velkou příležitost' |
Jídlo | doporučujeme k úpravám červeného masa včetně zvěřiny nebo k talíři vyzrálých tvrdých sýrů na závěr; nezapomeňte víno včas dekantovat |
Vinice
Hrozny pochází ze dvou 'cru' vinic v městečku La Morra - Fossati a La Serra - rozkládajících se na svahu s jihovýchodní až jižní orientací v nadmořské výšce okolo 400 metrů nad mořem; stáří keřů je v rozmezí 15-45 roků; půdu tvoří převážně vápencové podloží s příměsí jílovitých půd - bývalé mořské dno.
Výroba
V červenci probíhá zelená sklizeň, ruční sběr s pečlivým výběrem hroznů pro další zpracování proběhl v polovině října. Spontánní fermentace na slupkách byla dlouhá, asi 2 měsíce s několikerým ponořením matolinového koláče každý den, s použitím pouze přírodních kvasinek proběhla v nerezovém tanku. Následovalo zrání ve středně velkém dubovém sudu po dobu 24 měsíců. Lahvování a ležení na lahvi dalších asi 12 měsíců, než bylo víno připraveno na cestu k zákazníkovi.
Zajímavost
Vinařství Eugenio Boscchino produkuje hrozny plně v biodynamickém režimu. „Začali jsme pracovat konvenčním způsobem“ říká Eugenio „ale časem jsme zjistili, jak jedovaté je takové vedení vinohradu. Přešli jsme na organickou produkci a následně, když jsme zjistili, že i ta není bez následků pro vinice a víno – měď je kov, který se postupně usazuje v půdě, a přílišné používání síry může zabíjet kvasinky na slupce hroznů, které jsou potřebné pro spontánní fermentaci – jsme přešli na biodynamickou produkci.“ Cinzia se časem stala expertkou na biodynamické zemědělství a je členkou řady odborných asociací zaměřených na biodynamiku. Na vinicích najdeme spostu zeleně – některé rostliny (napříkald vojtěška) napomáhají procesu obohacování půdy kyslíkem a dusíkem. Všechny rostliny obecně napomáhají lepšímu zadržení a absorbci vody při deštích, udržují půdu chladnější při extrémní horku a po zapracování zelené hmoty do půdy nahrazují částečně hnojení. I ve sklepě Eugenio zasahuje do přírodního procesu co nejméně, všechna vína prochází spontánní fermentací v nerezových tancích při použití pouze přirozených kvasinek. Po fermentaci je víno pouze stáčeno bez filtrace a bez použití síry. „Učili jsme se za pochodu metodou pokus-omyl“ říká Eugenio „řadu věcí z minulosti bych dnes se současnými znalostmi udělal jinak. Tak to je, každý rok se naučím něco nového.“
Z odrůdy Nebbiolo se vyrábějí nejvíce ceněná vína (nejen) severní Itálie - vedle vína Barolo také Barbaresco, případně významné denominace položené severněji - Ghemme a Gattinara. Hrozny k výrobě vína Barolo pocházejí z nejlepších poloh vinice. Samozřejmostí je maximální péče ve sklepě včetně dlouhého zrání na dřevě. Nebbiolo obecně a ve formě vína Barolo je vhodné k náročným úpravám červeného masa, zvěřině nebo vyzrálým sýrům. Případně jako společník k 'meditaci' u sklenky vína.
Víno Lu je pojmenováno podle dcery Eugenia a Cinzie - Lucia, podomácku "Lu".
Produkce
Asi 8,000 lahví ročně.
Další ocenění
Předchozí ročníky získaly ocenění na Prague Wine Trophy:
PWT 2023, Platinová medaile a titul Prague Platinum pro Lu 2018 za 95 bodů
PWT 2022, Platinová medaile a titul Prague Platinum pro Lu 2017 za 95 bodů