Kategorie

Slevy

Zvýhodněná nabídka měsíce - výběr vín odrůdy Nebbiolo

 (0)    0

Zvýhodněná nabídka měsíce - výběr vín odrůdy Nebbiolo
1. 10. 2018   

Vážení přátelé pěkných vín,

Pokračujeme v tématu odrůdových červených vín z Piemontu. V říjnové nabídce Vám přinášíme výběr z odrůdy Nebbiolo, odrůdy, která se skrývá za velkými víny Barolo a Barbaresco nebo také Ghemme, Gattinara, Roero – víny méně známými, ale neméně chutnými. Kromě těchto ‚velkých‘ DOCG najdeme v Piemontu i řadu denominací DOC, kde najdeme pěkná vína Nebbiolo za přijatelné ceny. J Odrůda Nebbiolo dává vínu dostatek tříslovin, takže při dobré práci ve sklepě vznikají vskutku dlouhověká vína. Naopak, v minulosti byl problém, že nebylo možné pít vína Barolo mladší než zhruba 10 roků. Dnes už je situace jiná, díky moderním technologiím, zejména šetrnému lisování se do vína dostává méně tříslovin a vína zrají rychleji – zpravidla se u vín Barolo setkáme s novým ročníkem okolo 4-6 roků od sklizně u vín Barbaresco okolo 3-5 roků. Ve výběru měsíce října na Vás čekají představitelé šesti produkčních podoblastí – tří oblastí DOCG: Barolo, Barbaresco a Roero, jejichž vína najdete ve výběru „Nebbiolo pro vychutnání“, a tří oblastí DOC: Alba, Langhe a Monferrato, tato vína najdete ve výběru „Nebbiolo pro potěšení“. Porovnejte vína pocházející z různých terroir a také odrážející individuální práci vinaře ve sklepě. Věřím, že Vám přehled vín Nebbiolo z naší říjnové nabídky přijde vhod! :-)

 

Kartón vín pro měsíc říjen nabízíme ve dvou variantách:

Výběr „Nebbiolo pro potěšení“ za akční cenu 1750 Kč včetně DPH, 340 Kč sleva ze standardní ceny 2090 Kč

Výběr „Nebbiolo pro vychutnání“ za akční cenu 2999 Kč včetně DPH, 661 Kč sleva ze standardní ceny 3660 Kč

Pokud máte zájem o zevrubné prozkoumání odrůdy Nebbiolo a objednáte si oba výběry, celková cena bude 4500 Kč :-) V rámci této akce je doprava zdarma, platí i pro jeden karton. Vína si můžete objednat mailem na adrese vinoprovas@vinoprovas.cz, případně frantisek@vinoprovas.cz nebo na našem e-shopu v sekci „AKCE“ na titulní straně.

A na jaká vína se můžete těšit konkrétně?

Výběr Nebbiolo pro vychutnání

LAUT 2012, Barolo DOCG z vinařství Pira Giorgio

Massara 2013, Barolo DOCG z vinařství Cascina Massara.

Vína Barolo tvoří vrchol nabídky každého vinařství ve městě Barolo a jsou řazena mezi nejlepší vína Itálie. Obě tato vína zrála dva roky ve velkém dubovém sudu (LAUT ze slavonského dubu, zatímco Massara z francouzského dubu) a několik roků na láhvi. Obě vína jsou pitelná již teď (doporučujeme dekantaci), ale mají též potenciál pro několikaletou archivaci, kdy se budou ještě zakulacovat. Jsou to velká vína pro významnou příležitost, případně k vybrané gastronomii – pokrmům z červeného masa, zvěřiny vyzrálým sýrům.

Barbaresco DOCG 2015

Montefico 2015, Barbaresco DOCG

Montestefano 2015, Barbaresco DOCG

Tři vína Barbaresco z vinařství La Ca Nova, jedno ‚základní‘ pocházející z více vinic a dvě vína z ‚cru‘ vinic, po kterých jsou i pojmenována. Vína Barbaresco pochází z města Barbaresco, souseda a konkurenta výše zmíněného města Barolo. Díky podmínkám terroir, vína Barbaresco bývají obvykle přístupnější a dříve pitelná než vína Barolo. Ale tato vína z roku 2015 jsou stále ještě ‚neotesaní mladíčci‘ a pokud nejste přátelé tvrdých vín s výraznými tříslovinami, doporučuji dekantaci, především pro dvě vína cru, nebo si víno otevřete již ráno při snídani a nechte jej rozdýchat před večerní konzumací J Podobně jako vína Barolo, i vína Barbaresco doporučujeme ‚pro vychutnání‘ si vína samotného. Pokud chcete Barbaresco párovat s jídlem, doporučujeme je k úpravám červeného masa – výtečné k telecímu či skopovému nebo úpravám zvěřiny, ale ne s těžkými omáčkami. Prague Wine Trophy 2018: Velká zlatá medaile pro ‚základní‘ Barbaresco, dvě cru vína mají ještě svůj čas ukázat, co v nich je J

Roero DOCG 2012 z vinařství Cascina Ciapat di Bertello. Méně známé víno z oblasti Roero, které stojí stále poněkud ve stínu 'velkých vín' Barolo a Barbaresco, v jejichž těsném sousedství se nachází. Ale to můžeme považovat spíše za výhodu - za ceny výrazně nižší, než jsou ceny velkých „B“, máme možnost ochutnat vína, která jsou kvalitou i charakterem podobná. Toto víno zrálo ve středně velkých sudech ze slavonského dubu. Doporučujeme k pečeným a dušeným masům a vyzrálým sýrům. PWT 2017: Zlatá medaile.     

 

Výběr Nebbiolo pro potěšení

Základ tohoto výběru tvoří vína z vinařství Cascina Ciapat di Bertello, jehož vinice se nacházejí v těsné blízkosti podoblasti Barolo a proto není překvapením, že i zde pěstují především odrůdu Nebbiolo, kterou vinařství nabízí v několika řadách, kromě výše uvedeného vína Roero DOCG i ve dvou denominacích DOC: Alba a Langhe:

Valmaggiore 2016, Nebbiolo d’Alba DOC. Hrozny pochází z 80 roků starých keřů e staré vinice a víno zrálo v středně velkých soudcích ze Slavonského dubu, mix nových a jednou použitých. PWT 2018: Zlatá medaile.

Bosco del Monaco 2015, Nebbiolo d’Alba DOC. Vína zrálo v barrique soudcích ze Slavonského dubu (polovina v nových a polovina v jednou použitých). PWT 2017: Zlatá medaile.

Charakter těchto dvou vín je podobný vínu Roero, snad jen u vína Bosco del Monaco můžeme poznat výraznější vliv dřeva z barrique soudků, i párování s jídly je podobné.

La Terrazze dei Beccheri 2015, Nebbiolo d’Alba DOC.

Sarzori 2016, Langhe DOC Nebbiolo

Vína La Terrazze a Sarzori fermentovala i zrála v nerezovém tanku a oproti dvěma předchozím vínům jsou ‚lehčí‘ a můžeme je párovat s těstovinami, tepelně upravenou zeleninou, bílým masem a lehčími úpravami červeného masa nebo středně vyzrálými sýry. PWT 2017: Zlatá medaile (víno La Terrazze).

Vína z Cascina Ciapat ve výběru ‚pro potěšení‘ doplňují dvě další vína:

Langhe DOC Nebbiolo DOC 2016 z vinařství La Ca Nova. Elegantní víno s plným tělem a pevnou strukturou, které zrálo 14 měsíců ve velkém sudu z rakouského dubu, se prezentuje vůní a chutí vyzrálého červeného ovoce a příjemnými tříslovinami. Výborné k těstovinám, úpravám červeného masa a zvěřiny nebo k talíři vyzrálých sýrů. Výborné k pití již teď s potenciálem k několikaleté archivaci. PWT 2018: Velká zlatá medaile.

Noto 2008, Monferrato DOC Rosso z vinařství Boeri Alfonso. Zrálo 12 měsíců v barrique sudech (částečně použitých), výtečné víno, které má charakter tradičních vín Barolo, dlouho zrálo a nyní je na vrcholu a ještě pár let vydrží. Doporučujeme párovat s pečeným a grilovaným masem, zvěřinou nebo vyzrálými sýry. PWT 2018: Zlatá medaile.

 

Srdečně vás zdravím a přeji příjemné zážitky s pěknými víny, třeba s těmi z výše uvedené nabídky.

 

Jan Šamla

 (0)    0

Je Vám více než 18 let?

Tento elektronický obchod propaguje alkohol.

Ano Ne