Kategorie

Slevy

Nové vinařství v naší nabídce: Abbia Nova a jejich biodynamická vína z tradičních odrůd regionu Lazio

 (0)    0

Nové vinařství v naší nabídce: Abbia Nova a jejich biodynamická vína z tradičních odrůd regionu Lazio
9. 6. 2023   

Vážení přátelé pěkných vín,

Rád bych Vám představil nové vinařství v naší nabídce: rozšiřujeme naši nabídku o vinařství Abbia Nova z regionu Lazio a jejich vína z typických odrůd oblasti Lazio, jejichž původ sahá až do doby antického Říma.

Rodinné vinařství Abbia Nova najdeme ve vinařské obci Piglio, jednom z vinařských center regionu Lazio, asi 50 km jihovýchodně od Říma. Jméno vinařství je odvozeno od názvu silnice, která v době antického Říma propojovala regiony Lazio a Abruzzo a procházela právě městem Piglio. Rodina Proietti zde farmaří již po několik generací. A ‚farmaří‘ platí doslova, jak je v Itálii zvykem, souběžně s vinicemi vlastní i pozemky s olivovníky a ořešáky a také zeleninovou a bylinkovou zahradu. Od roku 2013 vede farmu Daniele Proietti, ve vinařství mu pomáhají bratranec Pierluca a kamarádka Barbara, se kterou se potkal před léty v jednom vinařství v Toskánsku při práci ‚na zkušenou‘. Barbara se stará o administrativní část podniku, Daniele a Pierluca mají na starosti vlastní produkci, oba společně na farmě, ve vinicích i ve sklepě.

Rodina Proietti začala aplikovat principy organického zemědělství už od 80. let minulého století. Daniel a Pierluca se posunuli dále od organické produkce k biodynamice a použití homeopatických přístupů v agronomii, mimo jiné se zajímali i aplikaci principů Fukuokovy metody. Své teoretické znalosti kombinovali s postupy popsanými starořímskými agronomy, kteří žili a pracovali právě v této oblasti, a s tradičními praktickými metodami používanými starousedlíky v sousedství.

Dnes se Daniel a Pierluca starají o asi 7 hektarů vinic rozptýlených do několika menších tratí, všechny na významných ‚cru‘ vinicích v katastru města Piglio. Některé z těchto viničních tratí leží na stejném místě jako tomu bylo již za dob antického Říma. Na vinicích převažují dvě tradiční lokální odrůdy – červené Cesanese a bílá Passerina, doplněné menšími výměrami dalších lokálních odrůd Bellone, Malvasia a Ottonese (místní název pro Bombino Bianco). Stáří keřů se pohybuje od 10 roků u mladých vinic až po staré vinice s keři starými až 90 roků. Roční produkce je asi 20 000 láhví vína.

Z produkce vinařství jsme pro Vás přivezli čtyři vína, po dvou červené a bílé: dvě vína ‚základní produkce‘: Senza Vandalismi („bez poškození, zásahu“ – odkazuje na šetrný přístup při výrobě vína včetně minimálního použití síry) bílé a červené a dvě vína z ‚cru‘ vinice San Giovanni, jejíž historie sahá až do antických dob a která patří mezi nejhodnotnější vinice v oblasti: červené San Giovanni, Piglio DOCG Superiore a bílé San Giovanni, Passerina del Frusinate IGT.

Pokud máte zájem si přečíst, co o těchto vínech napsal Honza Čeřovský, přečtěte si článek na Jižním svahu. 

Věřím, že rozšíření nabídky o tato biodynamická vína ze zajímavých historických odrůd bude pro Vás zajímavým zpestřením a dalším ‚rozšířením obzorů‘ v poznávání vinařské Itálie.  

 

Přeji Vám mnoho krásných chvil s dobrými lidmi a pěknými víny. A pokud to budou vína z naší nabídky, bude mi ctí.

  

Se srdečným pozdravem,

 

Jan Šamla
Víno pro Vás
Nejlepší dovozce roku 2022

 (0)    0

Je Vám více než 18 let?

Tento elektronický obchod propaguje alkohol.

Ano Ne