Prohlédnuté produkty
Víno Steira patří do 'šlechtické'...
R109
Nový produkt
Víno Steira patří do 'šlechtické' denominace pro vína Dolcetto - Ovada DOCG. Elegantní víno s výrazným ovocným charakterem s nižším obsahem kyselinek a tříslovin, které může doprovázet všechny chody, od předkrmu až po talíř s výběrem sýrů na závěr. ale výtečné i 'jen tak' pro vychutnání si vína samotného.
Tento produkt již není na skladě
Datum dostupnosti:
Země původu | Itálie |
Region | Piemont |
Barva | intenzivní rubínová s fialovými záblesky |
Vůně | bohatá směs ovocných vůní, převládají zralé lesní bobule |
Chuť | elegantní víno s plným tělem, na patře cítíme bohatou směs ovocných chutí - zralé třešně a lesní ovoce, v dochuti cítíme 'hořkost' mandlí, pro odrůdu Dolcetto typickou |
Bio | Ano, bez filtrace a síření |
Obsah cukru | Suché |
Odrůda | Dolcetto |
Ročník | 2021 |
Alkohol | 15.5% |
Archivace | 10 roků |
Příležitost | Vychutnání vína 'jen tak' |
Jídlo | vína Dolcetto jsou univerzální společník pro širokou paletu pokrmů - od úprav bílého masa přes těstoviny, rizoto, tepelně upravenou zeleninu až k po pokrmy z červeného masa - s výjimkou těžkých a výrazně kořeněných úprav |
Vinice
Hrozny pochází z cru vinice Rocco v katastru obce Carpeneto, asi 10 km severně od města Ovada, v oblasti Alto Monferrato, což je nejjížnější/nejbližší úpatí Alp směrem ke Středozemnímu moři. Vinice se nachází na plateau ve výšce asi 270 metrů nad mořem, půda převážně písčito-vápenitá, stáří keřů je asi 55 roků, hlavy jsou vedeny systémem Guyot, hustota keřů je 5,000 hlav na hektar.
Výroba
V polovině července probíhá zelená sklizeň, ruční sběr s výběrem nejlepších hroznů pro další zpracování proběhl v druhé polovině září. Spontánní fermentace proběhla v nerezovém tanku s prodlouženou macerací na slupkách dobu více než dva týdnů. Zrání proběhlo v betonovém tanku po dobu 12 měsíců, dále lahvování a ležení na lahvi po dobu alespoň 6 měsíců, než bylo víno připraveno na cestu k zákazníkovi. Víno nebylo filtrováno ani sířeno.
Zajímavost
Dolcetto je jedna z typických piemontských odrůd a třetí nejvýznamnější modrá odrůda po odrůdách Barbera a Nebbiolo, mimo tento region se v podstatě nepěstuje. Někdy jsou vína Dolcetto přirovnávána svým charakterem k vínům Beaujolais - také se obvykle pijí mladá a nejsou vhodná (až na výjimky – oblast Dogliani nebo Ovada) k dlouhodobé archivaci. A právě v oblasti Ovada se nachází vinice pro výrobu našeho vína. Víno Ovada je elegantní víno s výrazným ovocným charakterem s nižším obsahem kyselinek a tříslovin, které může doprovázet všechny chody, od předkrmu až po talíř s výběrem sýrů na závěr.
Hrozny pro výrobu našeho vína Dolcetto, stejně jako pro všechna ostatní vína z vinařství Rocco di Carpeneto, byly pěstováno a vyrobeno podle zásad šetrného přístupu k přírodě (ale bez oficiální certifikace) - u nás bychom toto vinařství zařadili mezi vinaře autentisty.
Přestože hrozny k výrobě vína Steira pochází z oblasti Ovada DOCG, je záměrně deklasifikováno, na základní úroveň Vino Rosso.
Jméno vína je odvozeno z místní verze piemontského dialektu a znamená "hvězda".
Produkce
Asi 1,200 lahví ročně.