Prohlédnuté produkty
Roero Arneis Riserva je víno s plným...
D121
Nový produkt
Roero Arneis Riserva je víno s plným tělem a pevnou strukturou přinášející bohatou kombinaci ovocných a květinových chutí a vůní. Doporučujeme je k těstovinám, úpravám bílého masa nebo k výběru středně vyzrálých sýrů.
Tento produkt již není na skladě
Datum dostupnosti:
Počet | Cena | Ušetříte |
---|---|---|
6 | 401 Kč | Až do 267 Kč |
Země původu | Itálie |
Region | Piemont |
Barva | slámově žlutá barva se zlatými záblesky |
Vůně | bohatá vůně s kombinací oříšků, sušeného ovoce až po květinové tóny |
Chuť | víno má plné tělo, na patře cítíme výraznou chuť zralého ovoce v kombinaci s mineralitou, která vínu dává eleganci, s dlouhým závěrem |
Bio | víno bylo pěstováno a vyrobeno podle zásad šetrného přístupu k přírodě ale bez oficiální certifikace |
Obsah cukru | Suché |
Odrůda | Arneis |
Ročník | 2021 |
Alkohol | 13.0% |
Archivace | 5 - 8 roků |
Ocenění | Prague Wine Trophy 2024: Velká zlatá medaile, "Prague Premium Gold |
Příležitost | Vychutnání vína 'jen tak' |
Jídlo | víno Arneis je výtečné k pokrmům z ryb, i výraznějším, těstovinám, bílému masu nebo výběru středně vyzrálých sýrů |
Vinice
Vybrané polohy vinic v katastru obcí Santo Stefano Roero, Canale a Monteu Roero, všechny s jižní až jihovýchodní expozicí. Stáří keřů je různé podle vinic v rozpětí asi 15 - 40 roků;půdu tvoří převážně vápencové slíny a pískovce s občasným výskytem jílových půd s vysokým podílem vápence - bývalé mořské dno
Výroba
Začátkem července proběhla zelená sklizeň, ruční sběr s výběrem nejlepších hroznů pro další zpracování proběhl v první polovině září. Po drcení a jemném lisování hroznů proběhla studená macerace na slupkách po dobu 24 hodin, následovala fermentace při kontrolované teplotě 12-15C po dobu 15 dnů, víno zrálo v nerezovém tanku po dobu asi 8 měsíců, celou dobu na kvasničních kalech. Následovalo lahvování a ležení na lahvi po dobu alespoň 14 měsíců, než bylo víno připraveno na cestu k zákazníkovi.
Zajímavost
Arneis je stará piemontská odrůda, první písemné zmínky o Arneis jsou již okolo roku 1600. Tradičně se toto víno přidávalo do vín Nebbiolo, aby 'otupilo hrany' výrazných taninů. V současnosti jsou k dispozici technologické možnosti, jak výrazné taniny 'zkrotit' a Arneis se používá především k výrobě odrůdových vín. Nejvýznamnější oblasti pěstování této odrůdy jsou Langhe, Monferrato a především oblast Roero, která byla povýšena do nejvyšší denominace DOCG, a odkud pochází i naše víno Arneis.
Výraz "arneis" v piemontském dialektu znamená "zlobivý chlapec" a odkazuje na náročnost při pěstování této odrůdy.
Vinař Maurizio Delpero kromě vlastního vinařství pracuje také jako sklepmistr ve známém vinařství Gomba Boschetti nacházejícím se přímo v samotném městě Barolo.
Produkce
Asi 1,900 lahví ročně.