Prohlédnuté produkty
Elegantní víno s plným tělem a pevnou...
B202
Nový produkt
Elegantní víno s plným tělem a pevnou strukturou se prezentuje vůní a chutí vyzrálého lesního ovoce v kombinaci s kořenitými a květinovými tóny. Výborné k úpravám bílého i červeného masa nebo výběru středně vyzrálých sýrů. Výtečné teď stejně tak jako po dalších 5 rocích.
Tento produkt již není na skladě
Datum dostupnosti:
Počet | Cena | Ušetříte |
---|---|---|
3 | 535 Kč | Až do 121 Kč |
6 | 518 Kč | Až do 345 Kč |
Země původu | Itálie |
Region | Piemont |
Barva | intenzivní rubínově červená, v průběhu stárnutí přechází do granátové barvy |
Vůně | na nose cítíme kombinaci vůní zralého ovoce - třešně a švestky, koření - muškátový oříšek a hřebíček a červených květů |
Chuť | víno má plné tělo a pevnou strukturu, chuť vyzrálého ovoce na patře působí harmonicky s tříslovinami a znatelnou kyselinkou, pitelné s dlouhou dochutí |
Bio | Ano, biodynamické |
Obsah cukru | Suché |
Odrůda | Nebbiolo |
Ročník | 2020 |
Alkohol | 14.5% |
Archivace | 5 - 8 roků |
Ocenění | Další ocenění - viz popis vína |
Příležitost | Vychutnání vína 'jen tak' |
Jídlo | doporučujeme k úpravám červeného masa včetně zvěřiny nebo k talíři vyzrálých tvrdých sýrů na závěr; nezapomeňte víno včas dekantovat |
Hrozny pochází z vinice Roccabella v katastru obce Roddi v oblasti Barolo; svahy s různou expozicí v nadmořské výšce okolo 400 metrů nad mořem; stáří keřů je v rozmezí 10-20 roků; půdu tvoří převážně vápencové podloží s příměsí jílovitých půd - bývalé mořské dno.
Výroba
V červenci probíhá zelená sklizeň, ruční sběr s výběrem hroznů pro další zpracování proběhl na začátku října. Spontánní fermentace na slupkách byla dlouhá, asi 2 měsíce s několikerým ponořením matolinového koláče každý den, s použitím pouze přírodních kvasinek proběhla v nerezovém tanku. Následovalo zrání v betonovém tanku po dobu 10 měsíců a následně ve středně velkém dubovém sudu po dobu 18 měsíců. Lahvování a ležení na lahvi dalších asi 6 měsíců, než bylo víno připraveno na cestu k zákazníkovi.
Zajímavost
Vinařství Eugenio Boscchino produkuje hrozny plně v biodynamickém režimu. „Začali jsme pracovat konvenčním způsobem“ říká Eugenio „ale časem jsme zjistili, jak jedovaté je takové vedení vinohradu. Přešli jsme na organickou produkci a následně, když jsme zjistili, že i ta není bez následků pro vinice a víno – měď je kov, který se postupně usazuje v půdě, a přílišné používání síry může zabíjet kvasinky na slupce hroznů, které jsou potřebné pro spontánní fermentaci – jsme přešli na biodynamickou produkci.“ Cinzia se časem stala expertkou na biodynamické zemědělství a je členkou řady odborných asociací zaměřených na biodynamiku. Na vinicích najdeme spostu zeleně – některé rostliny (napříkald vojtěška) napomáhají procesu obohacování půdy kyslíkem a dusíkem. Všechny rostliny obecně napomáhají lepšímu zadržení a absorbci vody při deštích, udržují půdu chladnější při extrémní horku a po zapracování zelené hmoty do půdy nahrazují částečně hnojení. I ve sklepě Eugenio zasahuje do přírodního procesu co nejméně, všechna vína prochází spontánní fermentací v nerezových tancích při použití pouze přirozených kvasinek. Po fermentaci je víno pouze stáčeno bez filtrace a bez použití síry. „Učili jsme se za pochodu metodou pokus-omyl“ říká Eugenio „řadu věcí z minulosti bych dnes se současnými znalostmi udělal jinak. Tak to je, každý rok se naučím něco nového.“
Produkce
Asi 3,000 láhví ročně
Další ocenění
Předchozí ročníky získaly ocenění na Prague Wine Trophy:
PWT 2023, Platinová medaile pro Roccabella 2018