Prohlédnuté produkty
Fonduel patří mezi takzvaná vína Col...
Víno Cuvée Joseph Limited z Chateau...
B401
Nový produkt
Fonduel patří mezi takzvaná vína Col Fondo - tradiční Prosecco se sedimentem, které druhotně zrálo v láhvi. Hodí se především jako společník k chvílím pohody ‘jen tak’ nebo s malým občerstvením případně výběrem sýrů.
Víno je vyprodáno, čekáme na nový ročník. Sledujte naše Aktuality.
Tento produkt již není na skladě
Datum dostupnosti:
Země původu | Itálie |
Region | Veneto |
Barva | slámově žlutá se zlatavými odlesky |
Vůně | výrazná ovocná, cítíme zelená jablíčka a chlebovinku, která je typická pro vína Col Fondo |
Obsah cukru | Extra Brut |
Odrůda | Glera |
Alkohol | 11.0% |
Archivace | 1 - 2 roky |
Příležitost | Vychutnání vína 'jen tak' |
Vinice
Hrozny pochází ze dvou vinic Baiosa a Duel, které se nachází v obci Santo Stefano, předměstí Valdobbiadene. Strmé svahy se sklonem 60-70% s jižní a jihovýchodní orientací se rozkládá v nadmořské výšce mezi 270 - 300 m. n m., půda je převážně vápencová s příměsí jílů a pískovců. Réva je vedena v systému Guyot, hustota asi 3500 keřů na hektar, stáří keřů je 60 roků s průběžně doplňovanou výsadbou.
Výroba
V červenci probíhá zelená sklizeň, ruční sběr s výběrem nejlepších hroznů pro další zpracování proběhl v několika vlnách od poloviny září do poloviny října. Po jemném lisování proběhla fermentace při kontrolované teplotě a zrání na kvasničních kalech po dobu 6 měsíců, obojí v nerezovém tanku. Druhotná fermentace proběhla v láhvi, kam bylo víno převedeno bez filtrace, po dobu 2 měsíců. Po krátkém ležení je víno připraveno na cestu k zákazníkovi.
Zajímavost
Prosecco je fenomén posledního desetiletí, žádný další typ vína nezaznamenal tak prudký nárůst obliby. Přinášíme Vám víno Prosecco Superiore z vinařství Alessandro Bortolin, jejichž vinice se nachází ve městě Valdobbiadene, jednom ze dvou center oblasti, ve které vznikají ta nejkvalitnější vína Prosecco DOCG. Většina vinic vinařství Bortolin se nachází na strmých svazích, kde nelze používat žádnou těžkou techniku a většina prací na vinici vyžaduje manuální práci.
Col Fondo (v překladu "s kaly") je označení tradičního Prosecca se sedimentem. Tato metoda byla zradičně používána, ale více méně vymizela v 70. letech minulého století, kdy převládla metoda Charmat s druhotným zráním v nerezovém tanku. V posledním desetiletí nastává renezance této metody, ale stále se jedná a poměrně malou část produkce vín Prosecco. Kvasinky jsou ponechány v lahvi a dochází tak k re-fermentaci v lahvi, v souladu s původní metodou výroby šumivých vín. Vyrábí se pouze ve stylu Brut Nature s minimálním obsahem zbytkového cukru, naše víno Fonduel má nulový obsah cukru. Jedná se živé a rustikální víno s velmi jemnými bublinkami a charakteristickou vůní chlebovinky.
Víno Fonduel doporučujeme především pro chvíle odpočinku a pohody, pro posezení s drobným občerstvením nebo výběrem středně vyzrálých sýrů.