Kategorie

Slevy

Nové vinařství v naší nabídce: La Carlina z Piemontu

 (0)    0

Nové vinařství v naší nabídce: La Carlina z Piemontu
14. 6. 2019   

Vážení přátelé pěkných vín,

Rozšířili jsme naši nabídku o nová vína z Piemontu: vinařství La Carlina najdeme najdeme v městečku Grinzane Cavour na rozhraní pod-oblastí Langhe a Monferrato, vinařství se nachází na úpatí kopce s historickým hradem, který vévodí celému kraji, a na svazích tohoto kopce se také nachází většina vinic. La Carlina je mladé vinařství – a to rovnou ve dvou významech: založeno bylo v roce 2014 a vinaři jsou představitelé mladé ‚hipster‘ generace, sourozenci Camilla a Francesco Scavino. Název vinařství „La Carlina“ připomíná dětství obou sourozenců, tak se jmenoval statek jejich prarodičů, kam jezdili na prázdniny, prožívali dětská dobrodružství, ale také se poprví seznámili s výrobou vína a jako teenageři vyrobili první ‚vlastní‘ víno. Rodiče Camilly a Francesca také pěstovali víno, ale prodávali všechny hrozny na zpracování do místního družstva. Hlavní aktivitou rodiny je (úspěšný) podnik na výrobu těstovin. Což pomohlo mladým ‚do začátku‘ – kromě převzetí rodinných vinic si mohli dovolit koupit objekt staré vinařské školy se zařízeným sklepem a v sousedství ležící zanedbanou ‚barolovou‘ vinici, kterou částečně zachovali a částečně po jednotlivých tratích obnovují.    

Vinařství La Carlina obhospodařuje celkem 18 hektarů vinic v Grinzane Cavour a dalších 7 hektarů v oblasti Asti v obci Bionzo (pokud Vám zní název této lokality povědomě, máte pravdu – v této obci sídlí vinařství Boeri Alfonso, a společně s vinařstvím Agostino Pavia máme celkem tři vinařství produkující vína v tomto úžasném terroir pro vína Barbera J). Obec Grinzane Cavour spadá do pod-oblasti Barolo a tak není překvapením, že dominantní odrůdou na vinicích v Langhe je Nebbiolo, menší část plochy zabírá bílá odrůda Favorita. A v Asti je celá plocha vinic osázena obrůdou Barbera. Celková roční produkce vinařství je v současné době asi 50,000 láhví.

Vinařství La Carlina je od samého začátku oficiálně ‚BIO‘ certifikované, samozřejmostí je nulové použití chemických přípravků při ošetřování révy. Podobně i při práci ve sklepě používají převážně tradiční postupy, ovšem s mladým přístupem. :-)

Z produkce vinařství jsme pro Vás vybrali tato vína:

Bionzo 2016, Barbera d’Asti DOCG Superiore. Vynikající Barbera z obce Bionzo kde najdeme výjimečný terroir pro pěstování odrůdy Barbera – v obci Bionzo sídlí vinařství Boeri Alfonso. Vzorek tohoto vína jsme poslali do letošní soutěže Prague Wine Trophy a výsledek – 92 bodů a Velká zlatá medaile!

Barolo DOCG 2015. Vlajková loď vinařství, výtečné již teď, především pro milovníky ‚tvrdých‘ vín s výraznými tříslovinami, ale bude ještě lepší pokud si na něj ještě několik roků počkáme.

Volubile 2017, Langhe DOC Nebbiolo. Svým způsobem ‚druhé víno' vinařství - z mladých keřů se vyrábí 'pouze' víno označené jako Langhe DOC Nebbiolo, jakmile vinice dosáhne dostatečného věku a víno začne být koncentrovanější, totéž víno se stane Barolem.

Serfina 2018. Langhe DOC Favorita. Jediné bílé víno v našem výběru, mladé čerstvé víno s pěknou kyselinkou a chutí a vůní citrusů, prima pití pro nadcházející léto. I toto víno (ale ročník 2017) jsme na jaře poslali do soutěže Prague Wine Trophy s ohodnocením Zlatá medaile.

 

Vína z La Carlina ochutnal i Honza Čeřovský, jeho hodnocení a postřehy k těmto vínům jsou uvedeny na Jižním svahu. :-)

 

Přeji Vám mnoho krásných chvil s dobrými lidmi a pěknými víny. A pokud to budou vína z naší nabídky, bude mi ctí.

  

Se srdečným pozdravem,

 

Jan Šamla

 (0)    0

Je Vám více než 18 let?

Tento elektronický obchod propaguje alkohol.

Ano Ne