Prohlédnuté produkty
Barbera Tom je harmonické víno s...
B201
Nový produkt
Barbera Tom je harmonické víno s převládající chutí a vůní zralého ovoce, vhodné k téměř jakémukoliv jídlu, ale nejvíce vynikne, když si je otevřeme k rizotu nebo těstovinám s masem, grilovanému masu nebo výběru středně vyzrálých sýrů.
Tento produkt již není na skladě
Datum dostupnosti:
Počet | Cena | Ušetříte |
---|---|---|
3 | 442 Kč | Až do 70 Kč |
6 | 432 Kč | Až do 195 Kč |
Země původu | Itálie |
Region | Piemont |
Barva | intenzivní rubínově červená s granátovými záblesky |
Vůně | ve vůni cítíme zralé třešně a lesní bobule, doplněné kořenitými a květinovými tóny |
Chuť | víno má poloplné tělo s pěknou strukturou, na patře cítíme zralé ovoce - převažují švestky a lesní plody, příjemné třísloviny a v závěru i kořenité tóny |
Bio | Ano, biodynamické |
Obsah cukru | Suché |
Odrůda | Barbera |
Ročník | 2020 |
Alkohol | 14.5% |
Archivace | 5 - 8 roků |
Ocenění | Prague Wine Trophy 2023: Platinová medaile a titul "Prague Platinum" |
Příležitost | Vychutnání vína 'jen tak' |
Jídlo | doporučujeme k rizotu a těstovinám s masem, tepelně upravené zelenině, grilovanému masu nebo výběru středně vyzrálých syrů |
Hrozny pochází z vinice La Perruca v katastru obce Alba v oblasti Langhe (těsně u hranice s oblastí Barolo); svahy s různou expozicí v nadmořské výšce okolo 350 metrů nad mořem; stáří keřů je v rozmezí 10-15 roků; půdu tvoří převážně vápencové podloží s příměsí jílovitých půd - bývalé mořské dno.
Výroba
V červenci probíhá zelená sklizeň, ruční sběr s výběrem hroznů pro další zpracování proběhl na začátku října. Spontánní fermentace na slupkách po dobu 15 dnů s několikerým ponořením matolinového koláče každý den, s použitím pouze přírodních kvasinek proběhla v nerezovém tanku. Následovalo zrání v betonovém tanku po dobu 10 měsíců a následně ve středně velkém dubovém sudu po dobu 12 měsíců. Lahvování a ležení na lahvi dalších asi 6 měsíců, než bylo víno připraveno na cestu k zákazníkovi.
Zajímavost
Barbera je nejrozšířenější odrůda oblasti Piemont, touto odrůdou je osázeno více než 50% plochy vinic v Piemontu. Odrůda původně dávající vína nižší kvality pro každodenní pití, prodávané často bez lahvování, se v posledních dvou-třech desetiletích vypracovala na čelnou pozici mezi víny Piemontu. Naše Barbera d'Alba je plné a harmonické víno vhodné k téměř jakémukoliv jídlu, ale nejvíce vynikne, když si ji otevřeme k výrazným pokrmům, které by mnohá jiná vína přehlušily. Ale můžeme si toto víno vychutnat 'jen tak' s drobným občerstvením nebo výběrem sýrů.
Vinařství Eugenio Boscchino produkuje hrozny plně v biodynamickém režimu. „Začali jsme pracovat konvenčním způsobem“ říká Eugenio „ale časem jsme zjistili, jak jedovaté je takové vedení vinohradu. Přešli jsme na organickou produkci a následně, když jsme zjistili, že i ta není bez následků pro vinice a víno – měď je kov, který se postupně usazuje v půdě, a přílišné používání síry může zabíjet kvasinky na slupce hroznů, které jsou potřebné pro spontánní fermentaci – jsme přešli na biodynamickou produkci.“ Cinzia se časem stala expertkou na biodynamické zemědělství a je členkou řady odborných asociací zaměřených na biodynamiku. Na vinicích najdeme spostu zeleně – některé rostliny (napříkald vojtěška) napomáhají procesu obohacování půdy kyslíkem a dusíkem. Všechny rostliny obecně napomáhají lepšímu zadržení a absorbci vody při deštích, udržují půdu chladnější při extrémní horku a po zapracování zelené hmoty do půdy nahrazují částečně hnojení. I ve sklepě Eugenio zasahuje do přírodního procesu co nejméně, všechna vína prochází spontánní fermentací v nerezových tancích při použití pouze přirozených kvasinek. Po fermentaci je víno pouze stáčeno bez filtrace a bez použití síry. „Učili jsme se za pochodu metodou pokus-omyl“ říká Eugenio „řadu věcí z minulosti bych dnes se současnými znalostmi udělal jinak. Tak to je, každý rok se naučím něco nového.“
Produkce
Asi 2,500 láhví ročně