Typ vína

Prohlédnuté produkty

Slevy

Tom 2021, Barbera d'Alba DOC

B201

Nový produkt

Barbera Tom je harmonické víno s převládající chutí a vůní zralého ovoce, vhodné k téměř jakémukoliv jídlu, ale nejvíce vynikne, když si je otevřeme k rizotu nebo těstovinám s masem, grilovanému masu nebo výběru středně vyzrálých sýrů.

Více informací

465 Kč s DPH

Parametry

Země původuItálie
RegionPiemont
Barvaintenzivní rubínově červená s granátovými záblesky
Vůněve vůni cítíme zralé třešně a lesní bobule, doplněné kořenitými a květinovými tóny
Chuťvíno má poloplné tělo s pěknou strukturou, na patře cítíme zralé ovoce - převažují švestky a lesní plody, příjemné třísloviny a v závěru i kořenité tóny
BioAno, biodynamické
Obsah cukruSuché
OdrůdaBarbera
Ročník2021
Alkohol13.5%
Archivace5 - 8 roků
OceněníDalší ocenění - viz popis vína
PříležitostVychutnání vína 'jen tak'
Jídlodoporučujeme k rizotu a těstovinám s masem, tepelně upravené zelenině, grilovanému masu nebo výběru středně vyzrálých syrů

Více informací

Vinice

Hrozny pochází z vinice La Perruca v katastru obce Alba v oblasti Langhe (těsně u hranice s oblastí Barolo); svahy s různou expozicí v nadmořské výšce okolo 350 metrů nad mořem; stáří keřů je v rozmezí 10-15 roků; půdu tvoří převážně vápencové podloží s příměsí jílovitých půd - bývalé mořské dno.

Výroba

V červenci probíhá zelená sklizeň, ruční sběr s výběrem hroznů pro další zpracování proběhl na začátku října. Spontánní fermentace na slupkách po dobu 15 dnů s několikerým ponořením matolinového koláče každý den, s použitím pouze přírodních kvasinek proběhla v nerezovém tanku. Následovalo zrání v betonovém tanku po dobu 10 měsíců a následně ve středně velkém dubovém sudu po dobu 12 měsíců. Lahvování a ležení na lahvi dalších asi 6 měsíců, než bylo víno připraveno na cestu k zákazníkovi.

Zajímavost

Barbera je nejrozšířenější odrůda oblasti Piemont, touto odrůdou je osázeno více než 50% plochy vinic v Piemontu. Odrůda původně dávající vína nižší kvality pro každodenní pití, prodávané často bez lahvování, se v posledních dvou-třech desetiletích vypracovala na čelnou pozici mezi víny Piemontu. Naše Barbera d'Alba je plné a harmonické víno vhodné k téměř jakémukoliv jídlu, ale nejvíce vynikne, když si ji otevřeme k výrazným pokrmům, které by mnohá jiná vína přehlušily. Ale můžeme si toto víno vychutnat 'jen tak' s drobným občerstvením nebo výběrem sýrů.

Vinařství Eugenio Boscchino produkuje hrozny plně v biodynamickém režimu. „Začali jsme pracovat konvenčním způsobem“ říká Eugenio „ale časem jsme zjistili, jak jedovaté je takové vedení vinohradu. Přešli jsme na organickou produkci a následně, když jsme zjistili, že i ta není bez následků pro vinice a víno – měď je kov, který se postupně usazuje v půdě, a přílišné používání síry může zabíjet kvasinky na slupce hroznů, které jsou potřebné pro spontánní fermentaci – jsme přešli na biodynamickou produkci.“  Cinzia se časem stala expertkou na biodynamické zemědělství a je členkou řady odborných asociací zaměřených na biodynamiku. Na vinicích najdeme spostu zeleně – některé rostliny (napříkald vojtěška) napomáhají procesu obohacování půdy kyslíkem a dusíkem. Všechny rostliny obecně napomáhají lepšímu zadržení a absorbci vody při deštích, udržují půdu chladnější při extrémní horku a po zapracování zelené hmoty do půdy nahrazují částečně hnojení. I ve sklepě Eugenio zasahuje do přírodního procesu co nejméně, všechna vína prochází spontánní fermentací v nerezových tancích při použití pouze přirozených kvasinek. Po fermentaci je víno pouze stáčeno bez filtrace a bez použití síry. „Učili jsme se za pochodu metodou pokus-omyl“ říká Eugenio „řadu věcí z minulosti bych dnes se současnými znalostmi udělal jinak. Tak to je, každý rok se naučím něco nového.“  

Produkce

Asi 2,500 láhví ročně 

Další ocenění

Předchozí ročníky získaly ocenění na Prague Wine Trophy:

PWT 2023, Platinová medaile pro Tom 2020

Je Vám více než 18 let?

Tento elektronický obchod propaguje alkohol.

Ano Ne