Prohlédnuté produkty
Vaj z odrůdy Barbera je víno s plným...
B602
Nový produkt
Vaj z odrůdy Barbera je víno s plným tělem, vhodné pro párování s téměř jakýmkoliv jídlem - od drůbeže přes těstoviny a tepelně upravenou zeleninu až k pokrmům z červeného masa včetně těžkým úpravám - omáčkám nebo zvěřině nebo k výběru vyzrálých sýrů.
Tento produkt již není na skladě
Datum dostupnosti:
Počet | Cena | Ušetříte |
---|---|---|
6 | 260 Kč | Až do 212 Kč |
Země původu | Itálie |
Region | Piemont |
Barva | intenzivní rubínově červená |
Vůně | výrazná kombinace vůní vyzrálého ovoce - třešně a višně, švestky až po džemové tóny |
Chuť | harmonické a pěkně vyvážené víno se plným tělem, jemnou kyselinkou a příjemnými tříslovinami; na patře je hladké a cítíme vyzrálé červené ovoce v kombinaci se sladkostí vyššího alkoholu, víno má dlouhý závěr |
Bio | víno bylo pěstováno a vyrobeno podle zásad šetrného přístupu k přírodě ale bez oficiální certifikace |
Obsah cukru | Suché |
Odrůda | Barbera |
Ročník | 2021 |
Alkohol | 15.0% |
Archivace | 5 - 8 roků |
Příležitost | Gastronomie |
Jídlo | univerzální víno k širokému spektru pokrmů - doporučujeme k červenému masu včetně těžších úprav, případně k výběru vyzrálých sýrů |
Vinice
Vybrané partie několika vinic v katastru obce Vaglio Serra, stáří keřů od 5 do 20 roků, půda na jednotlivých vinicích přechází od převážně jílovitých až po lehčí písčité půdy, svahy s různou orientací od jihozápadní přes jižní až po jihovýchodní, vedení systémem Guyot
Výroba
Na přelomu července a srpna probíhá zelená sklizeň, ruční sběr hodně vyzrálých hroznů s výběrem pro další zpracování proběhl v na přelomu září a října. Fermentace proběhla v nerezovém tanku při kontrolované teplotě po dobu 18 dnů, celou dobu na slupkách. Následovala malolaktická fermentace a zrání také v nerezovém tanku po dobu 14 měsíců, lahvování a ležení na lahvi po dalších 6 měsíců, než bylo víno připraveno na cestu k zákazníkovi.
Zajímavost
Barbera je nejrozšířenější odrůda oblasti Piemont, touto odrůdou je osázeno více než 50% plochy vinic v Piemontu. Odrůda původně dávající vína nižší kvality pro každodenní pití, prodávané často bez lahvování, se v posledních dvou-třech desetiletích vypracovala na čelnou pozici mezi víny Piemontu. Vaj je Vyspělé víno vinařství, univerzální víno vhodné k téměř jakémukoliv jídlu, od drůbeže přes těstoviny a tepelně upravenou zeleninu až k pokrmům z červeného masa včetně k těžkým omáčkám, grilovanému masu a zvěřině nebo k výběru vyzrálých sýrů.
Název Vaj znamená "jdi". V přeneseném slova smyslu znamená "jdi svou cestou", což je inspirováno výrobou tohoto vína - víno Vaj je ve své podstatě na úrovni vín Superiore, ale protože zrálo pouze v nerezovém tanku (legislativa pro vína Superiore požaduje, aby část zrání - po dobu alespoň 6 měsíců - proběhla v dřevěném sudu), nemůže tak být označeno. Zde vinař záměrně fázi zrání ve dřevě vynechal, aby nechal vyniknout přirozené ovocitosti odrůdy Barbera.
Produkce
Asi 6,000 lahví ročně.