Prohlédnuté produkty
Tano je vlajková loď vinařství. Plné...
C503
Nový produkt
Tano je vlajková loď vinařství. Plné a dobře strukturované víno s výrazným projevem zralého ovoce a kořenitými tóny. Výtečné k výrazným úpravám červeného masa nebo k výběru vyzrálých sýrů. Ale můžeme si víno vychutnat i jen tak samotné. Velké víno pro velkou příležitost!
Tento produkt již není na skladě
Datum dostupnosti:
Počet | Cena | Ušetříte |
---|---|---|
3 | 1 769 Kč | Až do 590 Kč |
Země původu | Itálie |
Region | Veneto |
Barva | výrazná granátová |
Vůně | intenzivní směs ovocných vůní s převahou zralých třešní a višní a lesních bobulí, sušeného ovoce a také kořenitých tónů, kakaa a čokolády, s postupem času se víno stále více 'otvírá' |
Chuť | plné a harmonické víno s pěknou strukturou, na patře cítíme výraznou ovocnou chuť a sladkost, třísloviny jsou už pěkně zakulacené, víno má dlouhý konec |
Bio | víno bylo pěstováno a vyrobeno podle zásad šetrného přístupu k přírodě ale bez oficiální certifikace |
Obsah cukru | Polosuché |
Odrůda | kupáž Corvina/Corvinone, Rondinella, Marzemino a Rebo |
Ročník | 2018 |
Alkohol | 17,0% |
Archivace | 12 - 15 roků |
Ocenění | Další ocenění - viz popis vína |
Příležitost | Společník pro 'velkou příležitost' |
Jídlo | vhodné k výrazným pokrmům - grilovanému nebo dušenému masu, zvěřině nebo k výběru vyzrálých sýrů; doporučujeme otevřít vino s dostatečným předstihem nebo dekantovat |
Vinice
Hrozny pochází z několika vinic v městečku Tregnago, které se rozkládají na vrcholu kopců v nadmořské výšce od 400 do 450 metrů nad mořem. Půda zde je převážně vápencového původu – jedná se o bývalé mořské dno s usazeninami. Umístění vinic na vrcholu kopce také zajišťuje dobrou ventilaci, což má opět pozitivní vliv na zdraví hroznů a omezení nutnosti ochranných zásahů. Stáří keřů v se liší podle vinic od 15 do 35 roků, hustota keřů 6,000 až 9,000 hlav na hektar, ale s velice nízkou výtěžností.
Výroba
Zelená sklizeň s redukcí hroznů probíhá v průběhu července, ruční sběr s výběrem hroznů pro další zpracování proběhl v průběhu října, podle odrůd. Sběr vyzrálých hroznů probíhá ručně do malých bedýnek a pro výrobu vína byly vybrány pouze nejlepší hrozny - první výběr proběhl na vinici a další ještě ve sklepě před zpracováním. Pro výrobu vína Tano byly použity hrozny tradičních 'valpolicella' odrůd v kombinaci s dalšími odrůdami. Všechny hrozny jsou před zpracováním 3 měsíce sušeny (metoda 'appassimento' používaná při výrobě vín Amarone a Recioto). Po pomletí jsou týden macerovány za studena, fermentace na slupkách probíhá v nerezovém tanku bez kontroly teploty po dobu 20 - 25 dnů podle odrůdy. Následuje zrání v nových i použitých barrique soudcích z francouzského i amerického dubu po dobu zhruba 4 roků, scelení v nerezovém tanku po dobu 6 měsíců. Nakonec lahvování a ležení na lahvi minimálně jeden rok, než bylo víno připraveno na cestu k zákazníkovi.
Zajímavost
Oblast Valpolicella byla známá produkcí vína již v období antického Říma. Vína Valpolicella jsou po dlouhá staletí založena na třech modrých odrůdách: Corvina (a jí příbuzná Covinone), Molinara a Rondinella. Kupáží těchto tří odrůd vznikají jak lehká ‚základní‘ vína Valpolicella, seriózní vína Valpolicella Superiore a Valpolicella Ripasso a také špičková vína Amarone a Recioto. Kromě 'tradičních valpolicella' odrůd Corvina/Corvinone a Rondinella byly pro výrobu vína Tano použity dvě další odrůdy Marzemino a Rebo. Všechny hrozny byly zpracovány metodou sušení na částečné rozinky pro zvýšení koncentrace cukrů a aromatických látek.
Produkce
Asi 2,500 lahví ročně.
Další ocenění
Vínařství Ca'dei Conti bylo oceněno jako '5-hvězdičkové vinařství' („vynikající vinařství s nejvyšším standardem kvality vín“) za výsledky dosažené v soutěži Prague Wine Trophy pro rok 2022.