Prohlédnuté produkty
Montefalco Rosso, kupáž odrůd...
P702
Nový produkt
Montefalco Rosso, kupáž odrůd Sangiovese, Sagrantino a Barbera přináší kombinaci chutí zralého ovoce a exotických příchutí - kávy, tabáku a kořenitých tónů. Víno je vhodné k široké paletě pokrmů, především výrazným úpravám - od těstovin s výraznými omáčkami přes pečená a grilovaná masa (i ryby), výrazné/kořeněné úpravy drůbeže a jehněčího až po výběr sýrů na závěr.
Tento produkt již není na skladě
Datum dostupnosti:
Počet | Cena | Ušetříte |
---|---|---|
6 | 329 Kč | Až do 219 Kč |
Země původu | Itálie |
Region | Umbrie |
Barva | rubínová, s postupem času přechází ke granátové |
Vůně | bohatá komplexní vůně, cítíme zralé ovoce v kombinaci s kořenitými vůněmi - tabák, černý čaj, čokoláda |
Chuť | víno má střední tělo, perfektní balanci mezi chutěmi zralého ovoce na jedné straně a čokolády a tabáku na straně druhé, na patře cítíme příjemné třísloviny, víno má dlouhou dochuť |
Bio | Ano |
Obsah cukru | Suché |
Odrůda | kupáž Sangiovese, Sagrantino a Barbera |
Ročník | 2022 |
Alkohol | 13.5% |
Archivace | 5 - 8 roků |
Ocenění | Další ocenění - viz popis vína |
Příležitost | Gastronomie |
Jídlo | předkrmů přes těstoviny, tepelně upravenou zeleninu, pokrmy z bílého i červeného masa (méně výrazné - nikoliv k omáčkám) nebo k výběru středně vyzrálých sýrů |
Vinice
Hrozny pochází z několika vinic v obci Sant'Enea v produkční oblasti Colli Martani. Vinice se nachází v nadmořské výšce okolo 300 m. n m., různé svahy s jiho-východní, jižní a jiho-západní expozicí, průměrné stáří keřů je mezi 10 - 20 roky, podle vinice. Půda je středně těžká, převažují kombinace vápencových a jílovitých půd. Hustota hlav 5000 na hektar vedených systémem Guyot.
Výroba
V druhé polovině července proběhla probírka hroznů, ruční sběr hroznů probíhá postupně podle odrůd v průběhu října a pro další zpracování jsou vybrány jen nejlepší hrozny. Fermentace na slupkách probíhá v nerezovém tanku, mošt zůstává ve styku se slupkami po dobu 12 dnů s občasným promícháním. Zrání proběhlo opět v nerezovém tanku 15 měsíců. Dále lahvování a ležení na lahvi několik měsíců, než bylo víno připraveno na cestu k zákazníkovi.
Zajímavost
Elena a Roberto se od samého začátku zaměřili na organickou produkci a v některých aspektech do péče o půdu zanášejí i principy biodynamické produkce. Elena a Roberto se řídí motem „není důležité zda nazýváme náš přístup jako ‚organický‘ nebo ‚biodynamický‘, důležité je, abychom vše dělali tím nejvíce udržitelným způsobem.“ Do symbiózy člověka a půdy přidali ještě třetí prvek – zvířata. Na vinicích již řadu let pěstují ve volném chovu husy, které na vinicích spásají plevel a následně přispívají k přírodnímu hnojení vinic. Dalším krokem bylo omezení používání těžké techniky ve vinicích – práci traktorů, jejichž kola udusávají půdu a snižují tak její úrodnost, postupně nahrazuje práce s koňmi. Symbol koně pracujícího ve vinici byl také použit pro vytvoření aktuální podoby vinět vín z produkce vinařství Plani Arche.
Složení odrůd v ročníku 2019 je následující: Sangiovese 60%, Barbera 25% a Sagrantino 15%. Výsledkem této kupáže je víno, vhodné k široké paletě pokrmů, především výrazným úpravám - od těstovin s výraznými omáčkami přes pečená a grilovaná masa (i ryby), výrazné/kořeněné úpravy drůbeže a jehněčího až po výběr sýrů na závěr.
Víno má výtečný potenciál na několikaletou archivaci.
Produkce
Asi 12,000 lahví ročně
Další ocenění
Předchozí ročníky získaly ocenění na Prague Wine Trophy:
PWT 2022: Zlatá medaile a titul "Prague Gold" pro Montefalco Rosso 2019