Prohlédnuté produkty
Ročníkové víno Prosecco Superiore...
B404
Nový produkt
Ročníkové víno Prosecco Superiore kategorie Dry se hodí především jako společník k pokrmům středomořské kuchyně, především pak k těstovinám, pokrmům ryb a bílého masa nebo dezertům a koláčům. Báječné při užití si vína ‘jen tak’.
Poslední láhve.
Tento produkt již není na skladě
Datum dostupnosti:
Země původu | Itálie |
Region | Veneto |
Barva | slámově žlutá se zlatavými odlesky |
Vůně | výrazná ovocná, cítíme zralá jablíčka, hrušky a citrusy |
Chuť | má delší trvání, i v chuti cítíme zralé hrušky a citrusové plody, víno má také pěknou kyselinku |
Obsah cukru | Dry |
Odrůda | Glera |
Alkohol | 11.0% |
Archivace | 2 - 4 roky |
Ocenění | 1. místo v Grand Testu vín Prosecco Valdobbiadene DOCG pořádaném časopisem Wine & Degustation, č. 7-8/2022 |
Příležitost | Gastronomie |
Jídlo | doporučujeme k těstovinám, pokrmům ryb a bílého masa nebo dezertům a koláčům |
Vinice
Hrozny pochází ze dvou vinic I Balcon a Marai, které se nachází v obci Santo Stefano, předměstí Valdobbiadene. Svah se sklonem 25% s jižní a jihovýchodní orientací se rozkládá v nadmořské výšce mezi 250 - 250 m. n m., půda je převážně vápencová s příměsí jílů. Réva je vedena v systému Guyot, hustota asi 2500 keřů na hektar, stáří keřů je 60 roků s průběžně doplňovanou výsadbou.
Výroba
V červenci probíhá zelená sklizeň, ruční sběr s výběrem nejlepších hroznů pro další zpracování proběhl v několika vlnách od poloviny září do poloviny října. Po jemném lisování proběhla fermentace při kontrolované teplotě a zrání na kvasničních kalech po dobu 3 měsíců, obojí v nerezovém tanku. Druhotná fermentace proběhla metodou Charmat také v nerezovém tanku při kontrolované teplotě a pod tlakem. Po láhvování a krátkém ležení je víno připraveno na cestu k zákazníkovi.
Zajímavost
Prosecco je fenomén posledního desetiletí, žádný další typ vína nezaznamenal tak prudký nárůst obliby. Přinášíme Vám víno Prosecco Superiore z vinařství Alessandro Bortolin, jejichž vinice se nachází ve městě Valdobbiadene, jednom ze dvou center oblasti, ve které vznikají ta nejkvalitnější vína Prosecco DOCG. Většina vinic vinařství Bortolin se nachází na strmých svazích, kde nelze používat žádnou těžkou techniku a většina prací na vinici vyžaduje manuální práci.
Ročníkové víno Prosecco Superiore kategorie Dry se hodí především jako společník k pokrmům středomořské kuchyně, především pak k těstovinám, pokrmům ryb a bílého masa nebo dezertům a koláčům.