Prohlédnuté produkty
Odrůda Sangiovese, která je...
Bionzo je výtečná Barbera, harmonické...
M402
Nový produkt
Odrůda Sangiovese, která je dominantní odrůdou nejen Toskánska ale v širším měřítku i celé střední Itálie, dává mohutná komplexní vína. Petaso je ‚druhé‘ víno vinařství – charakterem podobné, i když s menší koncentrovaností, vínu Vino Nobile. Doporučujeme k úpravám červeného masa, těstovinám nebo středně vyzrálým sýrům.
Poslední láhve.
Tento produkt již není na skladě
Datum dostupnosti:
Země původu | Itálie |
Region | Toskánsko |
Barva | intenzivní rubínově červená |
Vůně | kombinace červeného ovoce (zralé třešně, višně), kořenitých vůní a ušlechtilých vůní ze dřeva - lékořice, pryskyřice |
Chuť | plné víno, na patře cítíme vyvážené třísloviny, kyselinku a ovocné chuti |
Bio | Ano |
Obsah cukru | Suché |
Odrůda | kupáž Sangiovese a Merlot |
Ročník | 2016 |
Alkohol | 14.5% |
Archivace | 5 - 8 roků |
Ocenění | Prague Wine Trophy 2019: Regionální šampión a Velká zlatá medaile, "Prague Regional Champion" a "Prague Premium Gold" |
Příležitost | Gastronomie |
Jídlo | vhodné k pokrmům z červeného masa a zvěřiny nebo k výběru vyzrálých sýrů |
Vinice
Vinice se nachází v nadmořské výšce asi 450 m. n m. s jižní a jiho-západní expozicí, průměrné stáří keřů je asi 25 roků.
Výroba
Na konci července probíhá probírka hroznů, ruční sběr hroznů probíhá v první polovině října a pro další zpracování jsou vybrány jen nejlepší hrozny. Fermentace na slupkách probíhá ve středně velkém sudu ze slavonského dubu o obsahu 10hl s použitím přírodních kvasinek. Mošt zůstává ve styku se slupkami po dobu 15 dnů s občasným promícháním. Zrání probíhá ve stejném dubovém sudu po dobu 16 měsíců, následuje lahvování a ležení na lahvi alespoň 8 měsíců, než je víno připraveno na cestu k zákazníkovi.
Zajímavost
Rodinné vinařství Montemercurio obhospodařuje asi 7 hektarů vinic v samém srdci Toskánska, v městě Montepulciano. Část produkce je certifikovaná jako BIO a zbývající část produkce je 'šetrná k přírodě a jejím procesům'. Víno Petaso je kupáž 95% Sangiovese doplněného z 5% vínem Merlot. K výrobě vína Petaso jsou použity hrozny z téže vinice jako pro 'velké' víno Messaggero, které však neprošly přísným výběrem pro výrobu ‚prvního‘ vína. Můžeme zde ochutnat víno charakterem podobné, i když s menší koncentrovaností, vínu Vino Nobile.
Produkce
Asi 10,000 lahví ročně
Další ocenění
Ocenění pro předchozí ročník:
Prague Wine Trophy 2017: Zlatá medaile
Víno & Styl: 87 bodů (V&S č. 78)