Typ vína

Prohlédnuté produkty

Slevy

Sleva! Pallagrello Nero 2016, Terre del Volturno IGP

Pallagrello Nero 2017, Terre del Volturno IGP

V202

Nový produkt

Víno Palagrello Nero je vyrobeno ze stejnojmenné staré místní odrůdy, která dává elegantní ovocitá vína se středně plným tělem a jemnými tříslovinami. Výtečné k pokrmům středomořské kuchyně - těstovinám, drůbeži i lehčím úpravám červeného masa. A samozřejmě k výběru lehčích až středně vyzrálých sýrů.

Více informací

296 Kč s DPH

-20%

 370 Kč s DPH 

Množstevní slevy

PočetCenaUšetříte
6 278 Kč Až do 555 Kč

Parametry

Země původuItálie
RegionKampánie
Barvarubínově červená s fialovými odlesky
Vůněintenzivní směs ovocných vůní, ve které převažují červené bobule, ale také cítíme jemné tóny květinových vůní - fialky a hořkou vůni mandlí
Chuťvíno se středně plným tělem a pěknou strukturou, jemnými tříslovinami, na patře cítíme ovocné tóny; delší dochuť
BioAno
Obsah cukruSuché
OdrůdaPallagrello Nero
Ročník2017
Alkohol13.5%
Archivace5 - 8 roků
OceněníDalší ocenění - viz popis vína
PříležitostGastronomie
Jídlovíno je vhodné k pokrmům středomořské kuchyně - těstoviny, rizoto, pokrmy s houbami, úpravy bílého masa, lehčí úpravy červeného masa, sušená masa nebo středně vyzrálé sýry

Více informací

Vinice

Hrozny pochází z vinice v obci Lautoni, svah s jihovýchodní-jižní-jihozápadní expozicí v nadmořské výšce asi 300 m.n.m., stáří keřů v rozmezí 10-15 roků; půda je převážně jílovitá sopečného původu; vedení révy systémem guyot a garland (tradiční typ vedení v Kampánii).

Výroba

V červenci probíhá zelená sklizeň, ruční sběr s výběrem nejlepších hroznů pro další zpracování probíhá v první polovině října. Po drcení  následuje fermentace, macerace na slupkách 18 dnů, při kontrolované teplotě 30C, následuje zrání po dobu 6 měsíců (vše v nerezovém tanku) a lahvování. Po 6 měsících ležení na láhvi je víno připraveno na cestu k zákazníkovi.

Zajímavost

Pallagrello Nero je vzácná modrá odrůda, která se pěstuje pouze na malém území Kampánie. Historie této odrůdy sahá až do antiky (někteří enologové kladou její původ na území dnešního Řecka) a v minulosti patřila mezi oblíbená vína regionu. Ferdinand IV. Burbonský, král Obojí Sicílie (počátek 19. století) prohlašoval tuto odrůdu (společně se sesterskou odrůdou Pallagrello Bianco) za svoji nejoblíbenější a v královských vinicích zaujímala přední místo. Konec odrůdy přišel s epidemií Phyloxery v 2. polovině 19. století - odrůda byla od té doby považována za zaniklou. Naštěstí byla v 90. letech minulého století znovuobjevena a opět byla vysázena v místních vinicích. Ale již ne v takovém rozsahu jako kdysi. Počet vinařů, kteří pěstují odrůdu Pallagrello Nero se dá spočítat na prstech dvou rukou.    

Pallagrello Nero tvoří hrozny s malými bobulemi (v místním dialektu výraz "pallagrello" znamená "malá kulička") s tlustou pevnou slupkou, které dávají předpoklad pro výrazná aromatická vína s překvapivě jemnými tříslovinami. 

Produkce

Asi 3,000 láhví

Další ocenění

Předchozí ročník:

Vinibuoni d'Italia 2017: tři hvězdičky; I Vini di Veronelli 2017: dvě hvězdičky; Bibenda 2017: čtyři hrozny

Je Vám více než 18 let?

Tento elektronický obchod propaguje alkohol.

Ano Ne