Prohlédnuté produkty
Mladé čerstvé víno z více odrůd (tzv....
B727
Nový produkt
Mladé čerstvé víno z více odrůd (tzv. gemischter satz), které má dobrý archivační potenciál. Doporučujeme párování s rybou, drůbeží nebo středně výraznými jídly jako jsou těstoviny, rizoto nebo grilovaná zelenina. Pozor: víno je nesířené a nefiltrované.
Tento produkt již není na skladě
Datum dostupnosti:
Počet | Cena | Ušetříte |
---|---|---|
3 | 266 Kč | Až do 266 Kč |
6 | 249 Kč | Až do 639 Kč |
Země původu | Rakousko |
Region | Burgenland |
Barva | zlato-žlutá |
Bio | Ano |
Obsah cukru | Suché |
Ročník | 2020 |
Alkohol | 11.5 % |
Archivace | 3 – 5 roků |
Ocenění | Prague Wine Trophy 2021: Zlatá medaile a titul "Prague Gold" |
Příležitost | Gastronomie |
Vinice
Hrozny pochází z viniční trati Seewinkelschotter ve svahu nad Neziderským jezerem s hlinito-písčitou půdou s příměsí žulové drtě.
Výroba
V polovině července došlo k ‚zelené sklizni‘ - probírce hroznů, ruční sběr hroznů proběhl 31. srpna a pro další zpracování byly vybrány jen nejlepší hrozny. Macerace na slupkách po dobu dvou dnů, poté lisování a spontánní fermentace v dřevěné kádi, víno zrálo po dobu 6 měsíců v dřevěném sudu (15hl) ze slavonského dubu, celou dobu na kvasničných kalech. Následuje lahvování a ležení na lahvi alespoň 2 měsíce, než je víno připraveno na cestu k zákazníkovi.
Jako důsledek používání přírodních technik při technologických procesech se občas objeví nějaká 'piha na kráse'. V tomto ročníku se jedná o výskyt vinného kamene ve formě šupinek, který vznikl při stabilizaci vína pouze přirozeným chlazením, které nebylo dostatečně efektivní jako by tomu bylo při použití umělého chlazení. Nicméně, jedná se pouze o kosmetickou vadu, která nemá vliv na kvalitu vína. Jedině je třeba si dávat pozor při nalévání, aby nedošlo k nalití těchto šupinek do sklenky. A možná také oželet 'poslední lok' z láhve :-)
Zajímavost
Víno tzv. typu „gemischter satz“, v překladu „smíšená výsadba“ – v praxi to znamená, že na vinici je vysázeno více odrůd (zde Veltlínské zelené, Muskat Ottonel, Rulandské bílé, Ryzlink vlašský, Zweigelt, Scheurebe,..), z nichž hrozny jsou sklízeny a zpracovávány současně (na rozdíl od klasické kupáže, kdy jednotlivé odrůdy jsou zpracovány odděleně, a víno je zcelováno v určité fázi zpracování). V Rakousku má tento způsob výsadby tradici, dokonce získal i status „DAC“, ale v regionu Burgenlandu je (zatím) zcela neoficiální.
Jméno vína je odvozeno od názvu vinice, ze které pochází hrozny - Judith ji koupila teprve nedávno. Oficiální je název jiný, ale v běžném životě všichni tuto část vinice nazývají „Korea“.
Samozřejmostí je výrobní postup v souladu s bio-dynamickými principy. Víno je nefiltrováno a nesířeno! Výsledkem je mladé čerstvé víno, které má také dobrý archivační potenciál. Doporučujeme párování s drůbeží nebo středně výraznými jídly jako jsou těstoviny, rizoto nebo grilovaná zelenina.
Produkce
Asi 5,000 lahví ročně