Prohlédnuté produkty

Slevy

Sleva! Il Montino 2014, Coli Tortonesi DOC Timorasso

Il Montino 2014, Coli Tortonesi DOC Timorasso

L222

Nový produkt

Il Montino je špičkový produkt vinařství, na kterém můžete pochutnat teď stejně tak jako nechat jej ležet ještě dalších 5-7 roků, kdy se bude stále zlepšovat. Výtečné víno k jídlu, především k rybám, těstovinám, bílému i červenému masu nebo k čerstvým sýrům.

Více informací

427 Kč s DPH

-12%

 485 Kč s DPH 

Parametry

Země původuItálie
RegionPiemont
Barvajasná zlato-žlutá barva
Vůněv prvních letech po lahvování je vůně výrazně ovocná v kombinaci s květovými vůněmi (nektarinky, květy akácie a hlohu) a medovými tóny, po několika letech se začne projevovat ve vůni mineralita a medové tóny získají na intenzitě
Chuťplné víno s pěknou strukturou, harmonické a vyrovnané, na patře je cítíme 'teplost' díky relativně vyššímu alkoholu, který ale nevystupuje a také ovocné tóny a s postupem času i mineralitu ve víně
Obsah cukruSuché
OdrůdaTimorasso
Ročník2014
Alkohol12.5 %
Archivace10 roků
OceněníDalší ocenění - viz popis vína
PříležitostGastronomie
Jídlorybám (doporučujeme tuňáka), plněným paprikám, těstovinám s masem, pokrmům z bílého i červeného masa a čerstvým sýrům (doporučujeme sýry z kozího mléka)

Více informací

Vinice

'cru' vinice Montino, svah orientovaný jihovýchodně, půda je převážně jílovitá

Výroba

V červenci probíhá zelená sklizeň, ruční sběr s výběrem nejlepších hroznů pro další zpracování probíhá v polovině září. Po rozmělnění hroznů je mošt zchlazen na 2C a ponechán po 2 dny ve styku se slupkami. Následuje lisování a oddělení od slupek a vlastní fermentace při řízené teplotě 19C, která trvá 30 dnů - poměrně dlouho na bílá vína. Zrání probíhá také v nerezových tancích, stále při teplotě 19C, po dobu 9 měsíců, celou dobu na kvasničních kalech. V červenci proběhne v filtrování vína a víno ještě jeden měsíc zůstane v tanku a v srpnu proběhne lahvování. Víno leží na lahvi po dobu 8 měsíců, než je víno připraveno na cestu k zákazníkovi.

Zajímavost

Odrůda Timorasso je (společně s červenou odrůdou Croatina) typickou odrůdou podoblasti Colli Tortonesi ('tortonské kopce'), kde tyto dvě odrůdy nacházejí optimální podmínky k růstu. Na druhou stranu, mimo tuto podoblast se s nimi prakticky nesetkáme. Vína z odrůdy Timoorasso můžeme pít mladá, ale zpravidla mají předpoklady pro několikaleté skladování. Tak je tomu i u tohoto vína, které můžete několik roků archivovat. V gastronomii můžeme víno Il Montino párovat s širokým spektrem pokrmů - rybám, obzvláště k tuňákovi, plněným paprikám, těstovinám, doporučujeme k ravioli s masem, k červenému masu (v méně kořeněných úpravách), u sýrů doporučujeme párovat s čerstvými sýry, obzvláště z kozího mléka. 

Produkce

Asi 8,000 lahví ročně.

Další ocenění

Gambero Rosso: 3 skleničky pro Il Montino ročníku 2013

Je Vám více než 18 let?

Tento elektronický obchod propaguje alkohol.

Ano Ne