Prohlédnuté produkty
Etna Rosso DOC je malá produkční...
S107
Nový produkt
Etna Rosso DOC je malá produkční oblast, jejíž vinice se rozkládají na svazích sopky Etna se specifickými půdními podmínkami. Vína z této oblasti se představují jedinečnou kombinací ovocných, minerálních a živočišných chutí a vůní. ochutnejte jedinečné víno, které vysoce ohodnotil i James Suckling.
Tento produkt již není na skladě
Datum dostupnosti:
Země původu | Itálie |
Region | Sicílie |
Barva | světlejší rubínová až 'pinotová' červená |
Vůně | směs ovocných vůní, sušeného ovoce, kořenitosti a kouřových tónů |
Chuť | bohatá směs chutí zralého ovoce - sladkých i svíravých zároveň, kořenitých vůní - od pepře k lékořici, bohatých minerálů včetně 'pečené' lávy; minimum tříslovin ale dlouhý a bohatý konec |
Obsah cukru | Suché |
Odrůda | Nerello Mascalese |
Ročník | 2019 |
Alkohol | 13.0% |
Archivace | 10 - 12 roků |
Ocenění | Prague Wine Trophy 2022: Šampión kategorie a Velká zlatá medaile, "Prague Wine Champion" a "Prague Premium Gold" |
Příležitost | Společník pro 'velkou příležitost' |
Jídlo | toto lehčí víno doporučujeme k lehčím úpravám drůbeže a červeného masa, tepelné upravené zelenině a houbám nebo těstovinám; nebo si víno užijte 'jen tak' |
Vinice
svah s se severovýchodní až severní orientací ve výšce 750-800 m. n m., černá půda je založena na lávových vyvřelinách a popílku s příměsí písku, bohatá na minerální; hustota 8000 hlav na hektar, vedení révy systémem Alberello
Výroba
Zelená sklizeň proběhla v polovině července, ruční sklizeň probíhá v první polovině října, ke zpracování jsou vybrány jen následně vybrané hrozny. Fermentaci předcházela macerace na slupkách při teplotě 10C po dobu 2 dnů, vlastní fermentace na slupkách proběhla za řízené teploty 28-30C po dobu 12 dnů, následovalo jablečno-mléčné kvašení - to vše v nerezovém tanku. Zrání proběhlo v použitých barrique soudcích z francouzského dubu po dobu 9 měsíců a následovalo ležení na láhvi po dobu 3 měsíců, než je víno připraveno na cestu k zákazníkovi.
Zajímavost
Etna Rosso je malá produkční oblast, jejíž vinice se rozkládají na svazích sopky Etna. Na mapě produkční oblast v podstatě vytváří 'měsíček' okolo kráteru s nejširší částí na východě (zde se vinice šplhají výše po svahu - až do výše 1,100 m.n.m., naopak nejnižší polohy se rozkládají okolo 400 m.n.m.), na jihu a severu se nejvyšší i nejnižší polohy postupně vytrácejí. Díky aktivní sopce je půda na svazích odlišná od okolních vinic, plná minerálů, které dodávají hroznům specifické a nezaměnitelné vlastnosti.
Produkce
Asi 1,800 lahví ročně.
Další ocenění
Předchozí ročníky získaly ocenění na Prague Wine Trophy:
PWT 2020, Velká zlatá medaile a titul Šampión kategorie pro Etna Rosso 2014
PWT 2014, Velká zlatá medaile a Prague Premium Gold pro Etna Rosso 2012
Vínařství Antonio Sasa bylo oceněno jako '5-hvězdičkové vinařství' („vynikající vinařství s nejvyšším standardem kvality vín“) za výsledky dosažené v soutěži Prague Wine Trophy pro rok 2015, 2016, 2020, 2021 a 2022.
Další ocenění ročníku 2014:
Wine & Degustation, 11/2020: Vítěz Grand testu vín Etna Rosso
Víno & Styl č.92: 91 bodů
James Suckling: 95 bodů a zařazení do výběru 'TOP 100 vín Itálie' pro rok 2016.
Víno hodnoceno na Jižním svahu, listopad 2020