Typ vína

Prohlédnuté produkty

Slevy

Chianti Classico DOCG Gran Selezione 2013

M503

Nový produkt

Odrůda Sangiovese dává plná a komplexní vína. Vino Chianti Classico je jedním ze tří velkých vín, společně s víny Brunello a Vino Nobile, vyráběných z této odrůdy. Víno Gran Selezione představuje vrchol produkce vinařství. Doporučujeme toto víno k párování s pokrmy pro významnou gastronomickou příležitost anebo jen samotné pro významnou příležitost.

Poslední láhve.

Více informací

995 Kč s DPH

Parametry

Země původuItálie
RegionToskánsko
Barvaintenzivní tmavě červená
Vůněintenzivní a elegantní vůně, paleta ovocných vůní - především vyzrálé červené ovoce v kombinaci s bohatou paletou živočišných, minerálních a kořenitých vůní
Chuťplné, sametově hladké víno s bohatou paletou chutí zralého ovoce v rovnováze s příjemnými tříslovinami, dlouhý závěr
BioAno
Obsah cukruSuché
OdrůdaSangiovese
Ročník2013
Alkohol13.0%
Archivace12 - 15 roků
OceněníPrague Wine Trophy 2022: Velká zlatá medaile a titul "Prague Premium Gold"
PříležitostSpolečník pro 'velkou příležitost'
Jídloideální v kombinaci s červeným masem a vyzrálými sýry

Více informací

Vinice

Hrozny pochází z několika vinic v obci Radda in Chianti, nadmořská výška jednotlivých poloh je 450-600 m.n.m., svahy jsou orientované na jih a jihozápad, půda je poměrně různorodá a liší se mezi jednotlivými vinicemi, převažuji kombinace slínů, pískovců a vápencových půd. Stáří keřů je 15 - 35 roků.

Výroba

Zelená sklizeň pro snížení výnosů probíhá v polovině července. Ruční sklizeň Merlotu (asi 5% přídavek v dominantním Sangiovese) probíhá probíhá koncem září, Sangiovese v druhé polovině října, k výrobě vína jsou použity jen nejlepší (vyzrálé až mírně přezrálé) hrozny - první výběr probíhá již na vinici a druhý ještě po dovezení hroznů do sklepa. Fermentace a první fáze zrání probíhá pro obě odrůdy odděleně: fermentace Sangiovese probíhá v dřevěných kádích po dobu asi 30 dnů při kontrolované teplotě pod 26C, jablečno-mléčná fermentace proběhla částečně v nerezových tancích a částečně v dřevěných kádích, zrání probíhá dobu 36 měsíců ve velkých dřevěných kádích (32 hl) a středně velkých sudů (5 hl) z francouzského a slovinského dubu. Fermentace Merlotu proběhla v nerezovém tanku, zrání v použitých barrique soudcích (jediné použití barrique soudků) po dobu 24 měsíců - zde proběhla i jablečno-mléčná fermentace - a pro následujících 12 měsíců je Merlot přidán k hlavnímu Sangiovese pro harmonizaci a 'usazení' vína. Poté co je víno stočeno do lahví, následuje nejméně další rok ležení na láhvi, než je víno připraveno na cestu k zákazníkovi.

Zajímavost

Vinařství Montemaggio obhospodařuje asi 20 hektarů vinic v samém srdci regionu Chianti, kromě vinic obhospodařují dalších asi 50 hektarů zemědělských ploch. Celá produkce vinařství je od roku 2009 certifikovaná jako BIO. Vzhledem k poloze vinařství v historickém území Chianti - dnes 'tzv. Chianti Classico' - produkce vín je založena na odrůdě Sangiovese - vína Chainti Classico DOCG a Chianti Classico DOCG Riserva, doplněná menší produkcí vín z globálních (Merlot, Chardonnay) i lokálních odrůd (Ciliegiolo, Malvasia Nera a Pugnitella). Víno Chianti Classico DOCG Riserva je velké víno které doporučujeme k párování s pokrmy pro významnou gastronomickou příležitost nebo 'jen tak' při významné příležitosti.

Produkce

Jen v nejlepších ročnících, pro ročník 2010: 9,282 očíslovaných láhví. 

Další ocenění

Vínařství Montemaggio bylo oceněno jako '5-hvězdičkové vinařství' („vynikající vinařství s nejvyšším standardem kvality vín“) za výsledky dosažené v soutěži Prague Wine Trophy pro rok 2022.

Předchozí ročníky získaly tato ocenění:

Ročník 2010

Decanter 2019: 92 bodů a "Highly Recommended"

Grand Test Chianti Classico (Wine & Degustation, 03/21): 96 bodů a ocenění panem Ivo Dvořákem

Je Vám více než 18 let?

Tento elektronický obchod propaguje alkohol.

Ano Ne