Perricone je lokální odrůda dnes pěstovaná převážně jen v západním cípu ostrova Sicílie. V historii byla rozšířena po celém ostrově a v 19. století vína z této odrůdy byla ve velké míře vyvážena do zemí kontinentální Evropy, kde patřila pod názvem "Zucco Rosso" mezi vyhledávaná vína. Konec éry vína Perricone přinesla epidemie Phyloxerry, která z...
Perricone je lokální odrůda dnes pěstovaná převážně jen v západním cípu ostrova Sicílie. V historii byla rozšířena po celém ostrově a v 19. století vína z této odrůdy byla ve velké míře vyvážena do zemí kontinentální Evropy, kde patřila pod názvem "Zucco Rosso" mezi vyhledávaná vína. Konec éry vína Perricone přinesla epidemie Phyloxerry, která zdecimovala - mimo jiné - výsadbu této odrůdy a následně byla vysazovaná spíše odrůda Nero d'Avola, které dali vinaři přednost. Vína z odrůdy Perricone se dají do určité miry přirovnat k vínům Barbera z regionu Piemont - vína s relativně vyšší kyselinkou, bobulové ovoce a květinové töny. Na rozdíl od Barbery se prezentuje vyššími tříslovinami.