Jméno odrůdy Nero d'Avola je odvozeno od města na jihovýchodě ostrova Sicílie. Někdy se setkáme také se jménem Calabrese, i když v Kalábrii - ani jinde mimo Sicílii - se prakticky nepěstuje. Nero d'Avola je nejrozšířenější modrá odrůda na Sicílii a její pěstování je datováno až do středověku. Po staletí byla používána jako barvířka pro zvýrazněn...
Jméno odrůdy Nero d'Avola je odvozeno od města na jihovýchodě ostrova Sicílie. Někdy se setkáme také se jménem Calabrese, i když v Kalábrii - ani jinde mimo Sicílii - se prakticky nepěstuje. Nero d'Avola je nejrozšířenější modrá odrůda na Sicílii a její pěstování je datováno až do středověku. Po staletí byla používána jako barvířka pro zvýraznění barvy a těla červených vín jiných odrůd, z velké míry byla vyvážena na kontinentálním území Itálie. Zhruba od počátku tohoto století jsme se mohli setkat s víny etiketovanými pod jménem Nero d'Avola a popularita této odrůdy neustále roste. Dnes patří k synonymům pro produkci kvalitních vín na Sicílii. Odrůda Nero d'Avola zpravidla dává vínům pevné tělo a výrazné třísloviny se střední kyselinkou.