Prohlédnuté produkty
Víno Ripasso, také nazývané ‚bejby‘...
Víno Nuda patří mezi vrcholy produkce...
S108
Nový produkt
Víno Ripasso, také nazývané ‚bejby‘ Amarone. Plné a harmonické víno vhodné k většině úprav červeného masa, obzvláště doporučujeme ke grilovanému nebo pečenému masu, nebo k výběru středně vyzrálých sýrů. Víno, které se 'dobře pije' a 'samo mizí z láhve' :-) Zkuste je i Vy!
Tento produkt již není na skladě
Datum dostupnosti:
Země původu | Itálie |
Region | Veneto |
Barva | temně rubínová |
Vůně | cítíme bohatou a intenzivní směs vůní - zralé třešně a švestky, přes ostružinový džem až po kávu a kakao |
Chuť | víno má plné tělo, na patře cítíme zralé peckové ovoce v kombinaci s příjemnými tříslovinami a kořenitými a kouřovými tóny, víno má dlouhé trvání |
Obsah cukru | Suché |
Odrůda | kupáž Corvina, Molinara a Rondinella |
Ročník | 2018 |
Alkohol | 13.5% |
Archivace | 5 - 8 roků |
Ocenění | Prague Wine Trophy 2021: Velká zlatá medaile a titul "Prague Premium Gold" |
Příležitost | Gastronomie |
Jídlo | pokrmům z červeného masa a zvěřiny, vyzrálým sýrům |
Vinice
Hrozny pochází z více vinic; složení půdy je založeno na jílovitých půdách s příměsí vápence z druhohorních usazenin; stáří keřů od 20 do 45 roků.
Výroba
Tradiční metoda 'ripasso' tj. 'repasování' - opakované zpracování již jednou prokvašených sušených hroznů po výrobě vína Amarone a Recioto, jejichž slupky (částečně vysušené hrozinky - viz výroba vín Amarone a Recioto) mají po primární fermentaci stále dostatek cukru a dalších látek důležitých pro druhou fermentaci. Tyto slupky jsou přelijty základním vínem Valpolicella Classico a tato směs projde ještě jednou fermentací. Následuje zrání ve středně velkém dubovém sudu po dobu 12 měsíců a ležením na láhvi po dobu alespoň 6 měsíců, než je víno připraveno na cestu k zákazníkovi. Výsledkem je víno zakulacené, s lepší strukturou a nižší kyselinkou než původní víno Valpolicella.
Zajímavost
Oblast Valpolicella byla známá produkcí vína již v období antického Říma. Vína Valpolicella jsou po dlouhá staletí založena na třech modrých odrůdách: Corvina (a jí příbuzná Covinone), Molinara a Rondinella. Kupáží těchto tří odrůd vznikají jak lehká ‚základní‘ vína Valpolicella, seriózní vína Valpolicella Superiore a Valpolicella Ripasso a také špičková vína Amarone a Recioto. Všechny tři odrůdy jsou obsaženy i v našem vínu Valpolicella Ripasso ročníku 2018.
Produkce
Asi 3,000 lahví ročně.
Další ocenění
Wine & Degustation, č. 11/2023: 89,40 bodů v Grand testu vín Valpolicella Ripasso
Víno ročníku 2019:
Předchozí ročníky získaly tato ocenění:
Prague Wine Trophy 2020: Velká zlatá medaile a titul "Prague Gold" pro víno ročníku 2016
Prague WIne Trophy 2016: Zlatá medaile a titul "Prague Gold" pro víno ročníku 2014
Wine & Degustation, 5/2020: 5 hvězdiček pro víno ročníku 2016
Vínařství Antonio Sasa bylo oceněno jako '5-hvězdičkové vinařství' („vynikající vinařství s nejvyšším standardem kvality vín“) za výsledky dosažené v soutěži Prague Wine Trophy pro rok 2015, 2016, 2020, 2021 a 2022.