Kategorie

Slevy

Zvýhodněná nabídka měsíce: Sada vín z odrůdy Nebbiolo

 (0)    0

Zvýhodněná nabídka měsíce: Sada vín z odrůdy Nebbiolo
1. 10. 2022   

Vážení přátelé pěkných vín,

Pokračujeme v tématu odrůdových červených vín z Piemontu. V říjnové nabídce Vám přinášíme výběr z odrůdy Nebbiolo, odrůdy, která se skrývá za velkými víny Barolo a Barbaresco nebo také Ghemme, Gattinara, Roero – víny méně známými, ale neméně chutnými. Kromě těchto ‚velkých‘ DOCG najdeme v Piemontu i řadu denominací DOC, kde najdeme pěkná vína Nebbiolo za přijatelné ceny – vína vystupující pod vlastním jménem jako jsou Lange Nebbiolo nebo Nebbiolo d‘Alba anebo zahrnuté v nějaké obecné denominaci jako je třeba Monferrato Rosso. J Odrůda Nebbiolo dává vínu dostatek tříslovin, takže při dobré práci ve sklepě vznikají vskutku dlouhověká vína. Naopak, v minulosti byl problém, že nebylo možné pít vína Barolo mladší než zhruba 10 roků. Dnes už je situace jiná, díky moderním technologiím, zejména šetrnému lisování se do vína dostává méně tříslovin a vína zrají rychleji – zpravidla se u vín Barolo setkáme s novým ročníkem okolo 4-6 roků od sklizně u vín Barbaresco a Roero okolo 3-5 roků.

Stejně jako v minulém roce, Vás ve výběru měsíce čekají dvě sady vín – „pro potěšení“ a „pro vychutnání“ – ve kterých na Vás čekají vína Nebbiolo z celkem pěti produkčních podoblastí: tří oblastí typu DOCG Barolo, Barbaresco a Roero a stejně tak i dvou oblastí typu DOC Langhe a Monferrato. Všechna vína byla v soutěži Prague Wine Trophy oceněna Velkou zlatou medailí. Porovnejte vína pocházející z různých terroir a také odrážející individuální práci vinaře ve sklepě. Věřím, že Vám přehled vín Nebbiolo z naší říjnové nabídky přijde vhod! :-)

Kartón vín pro měsíc říjen nabízíme ve dvou variantách:

Výběr „Nebbiolo pro potěšení za akční cenu 2,150 Kč včetně DPH, 410 Kč sleva ze standardní ceny vín 2,560 Kč

Výběr „Nebbiolo pro vychutnání za akční cenu 3,550 Kč včetně DPH, 690 Kč sleva ze standardní ceny vín 4,240 Kč

Pokud máte zájem o zevrubné prozkoumání odrůdy Nebbiolo a objednáte si oba výběry, celková cena bude 5,575 Kč za 12 nádherných vín :-)

Jako obvykle, v rámci této akce je doprava zdarma, platí i pro jeden karton.Vína si můžete objednat mailem na adrese vinoprovas@vinoprovas.cz, případně frantisek@vinoprovas.cz nebo na našem e-shopu na titulní straně.

A jestli Vám náš výběr nevyhovuje a chcete si ‚namíchat‘ vlastní kartón(y) vín Nebbiolo, nabízíme v říjnu plošnou slevu 10% na všechna vína Nebbiolo a 5% na sady obsahující vína Nebbiolo. :-)

A pokud si nejste přátelé odrůdy Nebbiolo, možná Vám přijde vhod akční sleva na vína z odrůdy Aglianico: ‘vinařství měsíce října’ s plošnou slevou (minimálně) 10% je vinařství Le Masciare z Kampánie, kde najdete vína Aglianico v několika provedeních od IGT přes DOC až po DOCG. A uvedená sleva samozřejmě platí také na také na bílá vína z produkce tohoto vinařství – pěkná vína z odrůd Falanghina, Fiano a Greco, všechna tři získala Velkou zlatou medaili v letošní soutěži PWT :-)

A pro zájemce o detailnější informace o vínech, na která se tento měsíc můžete těšit :

Výběr I. „Nebbiolo pro potěšení“.

Už z podstaty, vína Nebbiolo patří mezi špičku mezi italskými víny a to i svojí ‚nadstandardní‘ cenou. Nicméně můžeme najít i cenově přijatelná a stále vynikající vína a taková Vám přinášíme ve výběru ‚pro potěšení‘. Ve výběru najdete tři vína klasifikace DOCG – z oblasti Barbaresco a Roero a tři vína klasifikace DOC z produkčních oblastí Langhe a Monferrato.

Barbaresco DOCG 2017. PWT 2020: Velká zlatá medaile s hodnocením 93 bodů. BIO.

Barbaresco DOCG 2018. PWT 2021: Velká zlatá medaile s hodnocením 92 bodů. BIO.

Vína Barbaresco jsou – společně s víny Barolo – považována za vrchol produkce vín Nebbiolo. Díky podmínkám terroir, vína Barbaresco bývají obvykle přístupnější a dříve pitelná než vína Barolo, obzvláště pokud se jedná o ‚základní‘ víno Barbaresco z více vinic. Doporučujeme tato vína ‚pro vychutnání‘ si vína samotného. Pokud chcete Barbaresco párovat s jídlem, doporučujeme je k úpravám červeného masa – výtečné k telecímu či skopovému nebo úpravám zvěřiny, ale raději ne s těžkými omáčkami.

Langhe DOC Nebbiolo 2018. Elegantní víno s plným tělem a pevnou strukturou, které zrálo 14 měsíců ve velkém sudu z rakouského dubu, se prezentuje vůní a chutí vyzrálého červeného ovoce a příjemnými tříslovinami. Výborné k těstovinám, úpravám červeného masa a zvěřiny nebo k talíři vyzrálých sýrů. Výtečné k pití teď stejně tak jako po několikaleté archivaci. PWT 2021: Velká zlatá medaile s hodnocením 92 bodů. BIO.

Všechna tři výše uvedená vína pochází z vinařství La Ca Nova.

Roero DOCG 2017 z vinařství Cascina Ciapat di Bertello. Víno z oblasti Roero, které stojí stále poněkud ve stínu 'velkých vín' Barolo a Barbaresco, v jejichž těsném sousedství se nachází. Ale to můžeme považovat spíše za výhodu - za ceny výrazně nižší, než jsou ceny velkých „B“, máme možnost ochutnat vína, která jsou kvalitou i charakterem podobná. Toto víno zrálo ve středně velkých sudech ze slavonského dubu. Doporučujeme k pečeným a dušeným masům a vyzrálým sýrům. PWT 2022: Velká zlatá medaile s hodnocením 92 bodů.

Langhe DOC Nebbiolo 2018 z vinařství Cascina Massara. Plné víno s výraznými tříslovinami kombinující ovocitost s tóny dřeva z velkých dubových sudů. Doporučujeme k dušeným a pečeným masům, zvěřině nebo k vyzrálým sýrům. I toto víno má potenciál k několikaleté archivaci. PWT 2021: Velká zlatá medaile s hodnocením 91 bodů.

Noto 2019, Monferrato DOC Nebbiolo z vinařství Boeri Alfonso. Vinařství Boeri se vrátilo k výrobě tohoto vína po 11 rocích a my jsme tomu rádi J Víno zrálo 12 měsíců v barrique sudech (částečně použitých). Doporučujeme párovat s pečeným a grilovaným masem, zvěřinou nebo vyzrálými sýry. PWT 2022: Velká zlatá medaile s hodnocením 90 bodů.

 

Výběr II. „Nebbiolo pro vychutnání“. V tomto výběru na Vás čekají opravdu špičková vína z oblastí Barolo a Barbaresco – takže takový BAR-BAR výběr, ale rozhodně ne pro Barbary :-)

Vína Barolo tvoří vrchol nabídky každého vinařství ve městě Barolo a jsou řazena mezi nejlepší vína Itálie. Vína Barolo zrají minimálně tři roky ve velkém dubovém sudu a následně několik roků na láhvi.

Massara 2015, Barolo DOCG z vinařství Cascina Massara. Barolo je velké víno pro významnou příležitost, případně k vybrané gastronomii – výrazným pokrmům z červeného masa, zvěřiny a vyzrálým sýrům. Barolo Massara je velké víno pro výjimečnou příležitost! Také vhodné pro archivaci - toto víno je výtečné k pití již nyní a má potenciál dalšího zlepšování po dobu nejméně dalších minimálně 10 roků. PWT 2020: Velká zlatá medaile s hodnocením 94 bodů.

Barolo DOCG 2016 z vinařství La Carlina. Barolo je velké víno s plným tělem, vhodné pro výjimečnou příležitost. Výtečné k meditaci s vínem, ať už teď nebo za 10 roků. Pro párování s jídlem doporučujeme k výrazným úpravám červeného masa včetně grilování a také ke zvěřině. PWT 2020: Velká zlatá medaile s hodnocením 94 bodů. BIO.

Barolo DOCG del Comune di Barolo 2015 z vinařství Gomba Boschetti. Elegantní víno s plným tělem a pevnou strukturou se prezentuje vůní a chutí vyzrálého ovoce v kombinaci s květinovými a kořenitými tóny. Výborné k úpravám červeného masa včetně zvěřiny nebo výběru vyzrálých tvrdých sýrů. Výtečné teď stejně tak jako po dalších 10 rocích. PWT 2020: Velká zlatá medaile s hodnocením 92 bodů.

Barolo DOCG 2017 též z vinařství Gomba Boschetti. Elegantní víno s plným tělem a pevnou strukturou se prezentuje vůní a chutí vyzrálého ovoce v kombinaci s květinovými a kořenitými tóny. Výborné k úpravám červeného masa včetně zvěřiny nebo výběru vyzrálých tvrdých sýrů. Výtečné teď stejně tak jako po dalších minimálně 5-7 rocích. PWT 2021: Velká zlatá medaile s hodnocením 92 bodů. 

Montefico 2018, Barbaresco DOCG – PWT 2022: Velká zlatá medaile s hodnocením 94 bodů. BIO.

Montestefano 2018, Barbaresco DOCG – PWT 2022: Velká zlatá medaile s hodnocením 94 bodů. BIO.

Dvě vína Barbaresco z vinařství La Ca Nova, hrozny pochází z ‚cru‘ vinic, po kterých jsou vína také pojmenována. Podobně jako vína Barolo, i vína Barbaresco doporučujeme ‚pro vychutnání‘ si vína samotného. Pokud chcete Barbaresco párovat s jídlem, doporučujeme je k úpravám červeného masa – výtečné k telecímu či skopovému nebo úpravám zvěřiny, ale raději ne s těžkými omáčkami.

U všech vín ze sady „Nebbiolo pro vychutnání“ doporučuji vína dekantovat nebo otevřít s dostatečným časovým předstihem (minimálně několik hodin) před vlastní konzumací.

 

Srdečně vás zdravím a přeji příjemné zážitky s pěknými víny, třeba s těmi z výše uvedené nabídky.

 

Jan Šamla

 (0)    0

Je Vám více než 18 let?

Tento elektronický obchod propaguje alkohol.

Ano Ne