Kategorie

Slevy

Zvýhodněná nabídka měsíce - Sada vín z odrůdy Nebbiolo

 (0)    0

Zvýhodněná nabídka měsíce - Sada vín z odrůdy Nebbiolo
1. 10. 2019   

Vážení přátelé pěkných vín,


Pokračujeme v tématu odrůdových červených vín z Piemontu. V říjnové nabídce Vám přinášíme výběr z odrůdy Nebbiolo, odrůdy, která se skrývá za velkými víny Barolo a Barbaresco nebo také Ghemme, Gattinara, Roero – víny méně známými, ale neméně chutnými. Kromě těchto ‚velkých‘ DOCG najdeme v Piemontu i řadu denominací DOC, kde najdeme pěkná vína Nebbiolo za přijatelné ceny.
J Odrůda Nebbiolo dává vínu dostatek tříslovin, takže při dobré práci ve sklepě vznikají vskutku dlouhověká vína. Naopak, v minulosti byl problém, že nebylo možné pít vína Barolo mladší než zhruba 10 roků. Dnes už je situace jiná, díky moderním technologiím, zejména šetrnému lisování se do vína dostává méně tříslovin a vína zrají rychleji – zpravidla se u vín Barolo setkáme s novým ročníkem okolo 4-6 roků od sklizně u vín Barbaresco a Roero okolo 3-5 roků. Ve výběru měsíce října na Vás čekají představitelé šesti produkčních podoblastí – tří oblastí DOCG: Barolo, Barbaresco a Roero, jejichž vína najdete ve výběru „Nebbiolo pro vychutnání“, a tří oblastí DOC: Alba, Langhe a Monferrato, tato vína najdete ve výběru „Nebbiolo pro potěšení“. Porovnejte vína pocházející z různých terroir a také odrážející individuální práci vinaře ve sklepě. Věřím, že Vám přehled vín Nebbiolo z naší říjnové nabídky přijde vhod! :-)

 

Kartón vín pro měsíc říjen nabízíme ve dvou variantách:

Výběr „Nebbiolo pro potěšení“ za akční cenu 1875 Kč včetně DPH, 420 Kč sleva ze standardní ceny vín 2295 Kč

Výběr „Nebbiolo pro vychutnání“ za akční cenu 2825 Kč včetně DPH, 505 Kč sleva ze standardní ceny 3330 Kč

Pokud máte zájem o zevrubné prozkoumání odrůdy Nebbiolo a objednáte si oba výběry, celková cena bude 4500 Kč J V rámci této akce je doprava zdarma, platí i pro jeden karton. Vína si můžete objednat mailem na adrese vinoprovas@vinoprovas.cz, případně frantisek@vinoprovas.cz nebo na našem e-shopu v sekci „AKCE“ na titulní straně.

 

A jestli Vám náš výběr nevyhovuje a chcete si ‚namíchat‘ vlastní kartón(y) vín Nebbiolo, nabízíme v říjnu plošnou slevu 10% na všechna vína Nebbiolo a 5% na sady obsahující vína Nebbiolo. :-)

 

A na jaká vína se můžete těšit konkrétně?

Výběr Nebbiolo pro vychutnání

LAUT 2012, Barolo DOCG z vinařství Pira Giorgio

Vína Barolo tvoří vrchol nabídky každého vinařství ve městě Barolo a jsou řazena mezi nejlepší vína Itálie. Víno zrálo dva roky ve velkém dubovém sudu ze slavonského dubu a několik roků na láhvi. Barolo LAUT je velké vína pro významnou příležitost, případně k vybrané gastronomii – pokrmům z červeného masa, zvěřiny a vyzrálým sýrům. PWT 2017: Zlatá medaile.

Barbaresco DOCG 2015 / 2016

Montefico 2015 / 2016, Barbaresco DOCG

Montestefano 2015 / 2016, Barbaresco DOCG

Tři vína Barbaresco z vinařství La Ca Nova, jedno ‚základní‘ pocházející z více vinic a dvě vína z ‚cru‘ vinic, po kterých jsou i pojmenována. Vína Barbaresco pochází z města Barbaresco, souseda a konkurenta výše zmíněného města Barolo. Díky podmínkám terroir, vína Barbaresco bývají obvykle přístupnější a dříve pitelná než vína Barolo. Vína ročníku 2015 se již zakulatila a třísloviny již nejsou tak výrazné. Pokud máte zájem o vína ‚hrubšího rázu‘ s výraznými tříslovinami, doporučuji zvolit vína ročníku 2016. U obou ročníků doporučuji dekantaci nebo si otevřete véno s předstihem. V případě mladšího ročníku – platí především pro dvě vína cru – si můžete víno otevřít již ráno při snídani a nechte jej rozdýchat před večerní konzumací J Podobně jako vína Barolo, i vína Barbaresco doporučujeme ‚pro vychutnání‘ si vína samotného. Pokud chcete Barbaresco párovat s jídlem, doporučujeme je k úpravám červeného masa – výtečné k telecímu či skopovému nebo úpravám zvěřiny, ale raději ne s těžkými omáčkami. Prague Wine Trophy 2018: Velká zlatá medaile pro ‚základní‘ Barbaresco 2015, Prague Wine Trophy 2019: Velká zlatá medaile pro ‚základní‘ Barbaresco 2016 a obě ‚cru‘ vína 2015. Vína cru ročníku 2016 mají ještě svůj čas ukázat, co v nich je J

Roero DOCG 2012 z vinařství Cascina Ciapat di Bertello. Méně známé víno z oblasti Roero, které stojí stále poněkud ve stínu 'velkých vín' Barolo a Barbaresco, v jejichž těsném sousedství se nachází. Ale to můžeme považovat spíše za výhodu - za ceny výrazně nižší, než jsou ceny velkých „B“, máme možnost ochutnat vína, která jsou kvalitou i charakterem podobná. Toto víno zrálo ve středně velkých sudech ze slavonského dubu. Doporučujeme k pečeným a dušeným masům a vyzrálým sýrům. PWT 2017: Zlatá medaile.     

K vínům DOCG jsme přidali jedno víno DOC: Valmaggiore 2016, Nebbiolo d’Alba DOC, také z vinařství Cascina Ciapat di Bertello. Hrozny pochází z 80 roků starých a víno zrálo v středně velkých soudcích ze Slavonského dubu, mix nových a jednou použitých. Víno s plným tělem a pevnou strukturou kombinující vůně vyzrálého ovoce s kombinací živočišných tónů a výrazné třísloviny. Výhodná alternativa k vínům typu Barolo a Barbaresco. Doporučujeme k dušeným a pečeným masům nebo k vyzrálým sýrům. PWT 2018: Zlatá medaile.

 

Výběr Nebbiolo pro potěšení

Už z podstaty, vína Nebbiolo patří mezi špičku mezi italskými víny a to i svojí ‚nadstandardní‘ cenou. Nicméně můžeme najít i cenově přijatelná a stále vynikající vína a taková Vám přinášíme ve výběru ‚pro potěšení‘. Ve výběru najdete vína klasifikace DOC z produkčních oblastí Alba, Langhe, Monferrato

Langhe DOC Nebbiolo DOC 2016 z vinařství La Ca Nova. Elegantní víno s plným tělem a pevnou strukturou, které zrálo 14 měsíců ve velkém sudu z rakouského dubu, se prezentuje vůní a chutí vyzrálého červeného ovoce a příjemnými tříslovinami. Výborné k těstovinám, úpravám červeného masa a zvěřiny nebo k talíři vyzrálých sýrů. Výborné k pití již teď s potenciálem k několikaleté archivaci. PWT 2018: Velká zlatá medaile.

Langhe DOC Nebbiolo DOC 2017 z vinařství Cascina Massara. Plné víno s výraznými tříslovinami (zatím nemělo čas se ‚zakulatit‘ – vhodné pro milovníky tvrdých vín) kombinující ovocitost s tóny dřeva z velkých dubových sudů. Doporučujeme k dušeným a pečeným masům, zvěřině nebo k vyzrálým sýrům.

I toto víno má potenciál k několikaleté archivaci. PWT 2019: Velká zlatá medaile.

Bosco del Monaco 2015, Nebbiolo d’Alba DOC. Vína zrálo v barrique soudcích ze Slavonského dubu (polovina v nových a polovina v jednou použitých). Charakter vína je podobný vínu Roero, i párování s jídly je podobné. PWT 2017: Zlatá medaile.

La Terrazze dei Beccheri 2015, Nebbiolo d’Alba DOC. Harmonické víno s plným tělem, které zrálo v nerezovém tanku (jediné z celého výběru). Projevuje se pevnou strukturou přinášející svěží vůně čerstvého ovoce s nádechem květinových tónů. Doporučujeme k těstovinám, červenému masu nebo k vyzrálým sýrům. PWT 2017: Zlatá medaile.

Noto 2008, Monferrato DOC Rosso z vinařství Boeri Alfonso. Zrálo 12 měsíců v barrique sudech (částečně použitých), výtečné víno, které má charakter tradičních vín Barolo, dlouho zrálo a nyní je na vrcholu a ještě pár let vydrží. Doporučujeme párovat s pečeným a grilovaným masem, zvěřinou nebo vyzrálými sýry. PWT 2018: Zlatá medaile.

Ra Neira 2016, Vino Rosso z vinařství Rocco di Carpeneto. Panenská sklizeň, organická produkce – přístup podobný jako u našich vinařů autentistů. Víno zrálo ve velkém dubovém sudu po dobu 19 měsíců. Elegantní, ale stále lehké víno (12.5%) s výrazným obsahem tříslovin, které je vhodné především k pokrmům z červeného masa, zvěřině nebo výběru sýrů na závěr.

 

Srdečně vás zdravím a přeji příjemné zážitky s pěknými víny, třeba s těmi z výše uvedené nabídky.

 

Jan Šamla

 (0)    0

Je Vám více než 18 let?

Tento elektronický obchod propaguje alkohol.

Ano Ne