Kategorie

Slevy

Zvýhodněná nabídka měsíce - Sada vín z odrůdy Dolcetto

 (0)    0

Zvýhodněná nabídka měsíce - Sada vín z odrůdy Dolcetto
1. 9. 2020   

Vážení přátelé pěkných vín,


Prázdniny jsou za námi, někoho čeká zklidnění po letos obzvláště ‚adrenalinovém‘ létě ale většinu z nás spíše běžný pracovní koloběh, který se opět pomalu rozbíhá na plné obrátky. A ještě jeden aspekt je spojen s tímto obdobím – přicházejí chladnější dny vhodné pro pití plných červených vín. Ne že bych si červená vína neotevřel i v průběhu léta, ale člověk si je tolik nevychutná, pokud i večer je stále 25ºC... Letos byl závěr léta jako na objednávku ministerstva školství – déšť a ochlazení, snad aby to školákům nebylo líto, že museli opět do školy, zatímco venku je stále pěkně... I když letos se možná děti po půlroční přestávce do školy těšily tak jako tak :-)

Stalo se již tradicí, že podzimní měsíce věnujeme odrůdovým výběrům, během tří následujících měsíců si připomeneme tři hlavní (modré) odrůdy regionu Piemont. Jako první přichází na řadu odrůda Dolcetto, ta ‚třetí vzadu‘ za dominantními odrůdami Barbera a Nebbiolo, se kterými se seznámíme v následujících dvou měsících. Dolcetto zpravidla dává vína, která ocení milovníci ovocitých vín s minimem tříslovin, tudíž vína až na výjimky určená ke konzumaci během dvou až čtyř roků od sklizně a nikoliv k dlouhodobé archivaci. Výjimku tvoří vína z podoblasti Dogliano a Ovada, kde vznikají vína nejvyšší kvality DOCG, vhodná i pro archivaci. Pokud tedy odoláte a vína nezdegustujete dříve :-).

 

Ve výběru měsíce Vás čekají dvě sady vín – „pro potěšení“ a „pro vychutnání“ – ve kterých na Vás čekají vína Dolcetto z celkem sedmi produkčních podoblastí: dvou DOCG Dogliani a Ovada a pěti DOC Alba, Acqui, Colli Tortonesi, Langhe a Monferrato. Porovnejte vína pocházející z různých terroir a také odrážející individuální práci vinaře ve sklepě. Věřím, že Vám přehled vín Dolcetto z naší zářiové nabídky přijde vhod! :-)

 

Výběr vín pro měsíc září nabízíme ve dvou sadách:

Výběr I. „Dolcetto pro potěšení za akční cenu 1345 Kč včetně DPH, 265 Kč sleva ze standardní ceny vín 1610 Kč

Výběr II. „Dolcetto pro vychutnání za akční cenu 1795 Kč včetně DPH, 370 Kč sleva ze standardní ceny 2165 Kč

Pokud máte zájem o zevrubné prozkoumání odrůdy Dolcetto a objednáte si oba výběry, celková cena bude 2999 Kč :-) V rámci této akce je doprava zdarma, platí i pro jeden karton. Vína si můžete objednat mailem na adrese vinoprovas@vinoprovas.cz, případně frantisek@vinoprovas.cz nebo na našem e-shopu v sekci „AKCE“ na titulní straně.

 

A jestli Vám náš výběr nevyhovuje a chcete si ‚namíchat‘ vlastní kartón(y) z naší nabídky vín Dolcetto, v průběhu září nabízíme plošnou slevu 10% na všechna vína Dolcetto.

 

Teď už jen informace, že ‘vinařství měsíce září’ s plošnou slevou (minimálně) 10% je vinařství Judith Beck z rakouského Burgenlandu, známé produkcí naturálních vín. Věřím, že Vám naše nabídka vín z Rakouska, podpořená zajímavými slevami, přijde vhod :-)

 

A pro zájemce o detailnější informace o vínech, na která se tento měsíc můžete těšit :

Výběr I. „Dolcetto pro potěšení“, obsahuje vína mladších ročníků, zpravidla s ovocitým charakterem a tenčím tělem. Zrání probíhá v nerezovém tanku (s jednou výjimkou). Výtečná vína pro uplatnění v gastronomii, kdy díky ‚absenci vlastního ega‘ skvěle doplňují pokrmy v širokém spektru, s výjimkou omáček a zvěřiny. 

La Moschina 2017, Dolcetto d’Acqui DOC z vinařství Ivaldi Franco. Víno má rubínovou barvu s nachovými tóny, vůně připomíná červené ovoce, především třešně a višně. Podobně jako jiná vína Dolcetto je La Moschina univerzální víno, které může doprovázet všechny chody, od předkrmu až po talíř s výběrem sýrů na závěr.

Dolcetto d’Alba DOC 2017/18 z vinařství La Ca Nova. Víno s podobným projevem jako La Moschina, univerzální společník pro širokou paletu pokrmů - k předkrmu, zeleninovým polévkám, rizotu, teplým úpravám zeleniny, těstovinám nebo lehkým úpravám červeného masa. Víno ročníku 2017 získalo ocenění Zlatá medaile a titul Regionální šampión na PWT. Máme menší zásobu vín ročníku 2017 ta budeme dávat do výběru nejdříve, následně přijdou na řadu vína ročníku 2018.  

Dolcetto d’Alba DOC 2019 z vinařství Gomba Boschetti. Víno s podobným projevem jako předchozí vína, jen to ovoce, které v jednotlivých  vínech cítíme, se mění J Univerzální společník pro širokou paletu pokrmů - k předkrmu, zeleninovým polévkám, rizotu, teplým úpravám zeleniny, těstovinám nebo lehkým úpravám červeného masa. Novinka v naší nabídce – vinařství Gomba Boschetti a jejich vína (primárně vína Barolo DOCG!) zařadíme do naší nabídky v příštích týdnech, toto víno Dolcetto je takový ‚předskokan‘. Doufám, že Vám vína tohoto vinařství budou chutnat :-)

Costaforte 2017, Langhe DOC Dolcettoz vinařství Cascina Ciapat di Bertello. Oproti předešlým vínům je kyselinka ještě více potlačena a v chuti převládají ovocité tóny. Opět, ideální víno k předkrmům, rizotu, tepelně upravené zelenině, těstovinám s masem, bílému masu nebo středně vyzrálým sýrům.

Aur-Oura 2018, Monferrato DOC Dolcetto (BIO, nefiltrované a minimálně sířené) z vinařství Rocco di Carpeneto. Zrálo v betonové kádi a nerezovém tanku. Víno má rubínovou barvu, vůně připomíná červené ovoce, především třešně, višně nebo maliny. Víno s nižší kyselinkou i tříslovinami, které může doprovázet všechny chody od předkrmů až po talíř lehce a středně vyzrálých sýrů.

Monferrato DOC Dolcetto 2019 z vinařství Boeri Alfonso. Víno s příjemnou kyselinkou a v chuti s tóny zralého červeného ovoce. Opět, ideální víno k předkrmům, rizotu, tepelně upravené zelenině, těstovinám s masem, bílému masu a lehčím úpravám červeného masa nebo středně vyzrálým sýrům.

 

Výběr II. „Dolcetto pro vychutnání“, obsahuje vína i starších ročníků, vína jsou komplexnější ale stále s převládajícím ovocitým charakterem a středně plným tělem. Výtečná vína pro uplatnění v gastronomii, stejně tak pro vychutnání si vína ‚jen tak‘ s malým občerstvením.

La Ueca 2016, Dolcetto d’Acqui DOC Superiore z vinařství Ivaldi Franco. Zrálo delší dobu v nerezovém tanku. Víno má rubínovou barvu s nachovými tóny, vůně připomíná červené ovoce, především třešně a švestky. Podobně jako jiná vína Dolcetto je La Ueca univerzální víno, které může doprovázet všechny chody, od předkrmu až po talíř s výběrem sýrů na závěr. Ale obstojí i samotné při užívání si vína 'jen tak' s malým občerstvením. Zlatá medaile PWT.

Avri 2017, Dogliani DOCG (BIO, nesířené a nefiltrované) z vinařství Osvaldo Barberis. Zrálo v nerezovém tanku. K výrobě byly použity vybrané hrozny. Vína Dogliani nabízí plné tělo, harmonii a eleganci a můžeme je párovat s pokrmy z bílého masa přes těstoviny, rizoto, tepelně upravenou zeleninu až k po pokrmy z červeného masa - s výjimkou těžkých a výrazně kořeněných úprav; nebo si jej užijte 'jen tak'.

Valdiba 2018, Dogliani DOCG (BIO, nesířené a nefiltrované) z vinařství Osvaldo Barberis. Zrálo v nerezovém tanku. Hrozny k výrobě tohoto vína pochází z ‚cru‘ vinice a k výrobě byly použity jen nejlepší vyzrálé hrozny. Víno nabízí plné tělo, harmonii a eleganci a můžeme je párovat s pokrmy z bílého masa přes těstoviny, rizoto, tepelně upravenou zeleninu až k po pokrmy z červeného masa - s výjimkou těžkých a výrazně kořeněných úprav. Nebo si jej užijte 'jen tak'.

Erche 2015, Ovada DOCG (BIO, nefiltrované a minimálně sířené) z vinařství Rocco di Carpeneto. Víno zrálo v použitém velkém dubovém sudu po dobu 27 měsíců. Výsledkem je elegantní, ale stále lehké víno s výrazným ovocným charakterem s nižším obsahem kyselinek a tříslovin, které může doprovázet všechny chody, od předkrmu až po talíř s výběrem sýrů na závěr. Nebo si je vychutnejte 'jen tak'! Také vhodné k několikaleté archivaci.

Losna 2016, Ovada DOCG (BIO, nefiltrované a minimálně sířené) z vinařství Rocco di Carpeneto. Víno zrálo v použitých dubových sudech, částečně barrique a částečně tonneaux, po dobu 15 měsíců. Víno se projevuje výrazným ovocným charakterem s nižším obsahem kyselinek a tříslovin, které může doprovázet všechny chody, od předkrmu až po talíř s výběrem sýrů na závěr. Nebo si je vychutnejte 'jen tak'! Také vhodné k několikaleté archivaci.

Suciaja 2013, Colli Tortonesi DOC Rosso z vinařství La Colombera. Na závěr, víno ze vzácné odrůdy Nibió. Proč jsme je zařadili do tohoto výběru? Odrůda Nibió je blízce příbuzná s odrůdou Dolcetto, ze kterého vzešla, ale během let byla pěstována odděleně a je některými odborníky považována za samostatnou odrůdu, jiní ji považují za variantu Dolcetto. La Colombera je jedním ze tří (!) vinařství, která ‚odrůdu‘ Nibió pěstují. Ať je to tak či onak, máme zde příležitost ochutnat vzácné a pěkné víno. Víno zrálo v nerezovém tanku. Víno Suciaja nabízí středněplné tělo s ovocitým charakterem, doporučujeme je k pečeným a grilovaným masům nebo středně vyzrálým sýrům. Nebo si jej užijte 'jen tak'. Zlatá medaile PWT. 

  

Srdečně vás zdravím a přeji příjemné zážitky s pěknými víny, třeba s těmi z výše uvedené nabídky.

 

Jan Šamla

 (0)    0

Je Vám více než 18 let?

Tento elektronický obchod propaguje alkohol.

Ano Ne