Kategorie

Slevy

Zvýhodněná nabídka měsíce: Sada vín z odrůdy Barbera

 (0)    0

Zvýhodněná nabídka měsíce: Sada vín z odrůdy Barbera
1. 11. 2022   

Vážení přátelé pěkných vín,

Třetí pokračování – a pro mne osobně vrchol – podzimní minisérie odrůdových červených vín z Piemontu: v listopadové nabídce Vám přinášíme výběr vín z odrůdy Barbera. Odrůdy, která dlouho stála mimo zájem milovníků velkých vín. Ale to se poslední dobou rapidně mění a špičková vína Barbera výrazně ‚šlapou na paty‘ tradičním velkým vínům z odrůdy Nebbiolo, jako jsou Barolo a Barbaresco. Barbera dává vínu jak ovocitost tak i přiměřené třísloviny, takže při výběru koncentrované suroviny ze starých keřů a dobré práci ve sklepě vznikají vskutku velká a dlouhověká vína.

Ve výběru měsíce listopadu na Vás čekají dokonce dva výběry z vín Barbera („Barbera pro potěšení“ a „Barbera pro vychutnání“) kde 12 vybraných vín od 10 vinařů představuje různý terroir, kvalitu hroznů a styly zpracování ve sklepě – převážná část vín pochází část z podoblasti Asti DOCG, kde se rodí ta nejlepší vína z odrůdy Barbera, doplněná několika víny z podoblasti Alba DOC a jedním vínem z podoblastí Colli Tortonesi DOC. Porovnejte jednotlivá vína a vyhodnoťte si, který styl Vám více vyhovuje – vína lehčí ovocitá nebo naopak těžší koncentrovaná vína, zrající v dubových sudech. Věřím, že Vám výběr vín Barbera z naší listopadové nabídky přijde vhod! :-)

Kartón vín pro měsíc listopad nabízíme ve dvou variantách:

Výběr „Barbera pro potěšení“ za akční cenu 1,525 Kč včetně DPH, 305 Kč sleva ze standardní ceny těchto šesti vín 1,830 Kč. Druhý a každý další karton je za cenu 1,395 Kč.

Výběr „Barbera pro vychutnání“ za akční cenu 2,375 Kč včetně DPH, 465 Kč sleva ze standardní ceny těchto šesti špičkových vín 2,840 Kč. Druhý a každý další karton je za cenu 2,395 Kč.

Pokud máte zájem o zevrubné prozkoumání odrůdy Barbera a objednáte si oba výběry, celková cena bude dále snížena na 3,795 Kč.

V rámci této akce je doprava zdarma, platí i pro jeden karton. Vína si můžete objednat mailem na adrese vinoprovas@vinoprovas.cz, případně frantisek@vinoprovas.cz nebo na našem e-shopu v sekci „AKCE“ na titulní straně.

 

A jestli Vám náš výběr nevyhovuje a chcete si ‚namíchat‘ vlastní kartón(y) z vín Barbera. V  listopadu nabízíme plošnou slevu minimálně 10% na všechna vína Barbera a 5% na všechny sady vín obsahující vína Barbera – výhodná šance na pořízení pěkných vín za dvakrát zvýhodněné ceny ;-) Upozorňuji, že v odrůdě Barbera máme široký výběr, významná část našich vín Barbera se do dvou výběrů nevešla – například u řady vín máme na skladu i vína předchozích ročníků oceněných v předcházejících letech a stále na svém vrcholu. Do aktuálních sad jsem mohl vybrat pouze 12 vín, ale i další vína si zaslouží Vaši pozornost, obzvláště vína starších ročníků, která postupně dozrávají k ještě větší kráse JJedná se například o vína Barbera d’Alba (La Ca Nova), Bionzo (La Carlina), Lequilibrio a Nuda (Montalbera), Porlapa (Boeri Alfonso), ... Několik tipů pro ty z Vás, kdo si chtějí objednat vína samostatně ;-)

 

A na jaká vína se můžete ve výběrech měsíce listopadu těšit konkrétně?

Výběr „Barbera pro potěšení“

Teoreticky lehčí vína vhodná k párování s pokrmy a pro takové ‚běžné pití‘. Ale byl to oříšek, která vína z naší široké nabídky této výtečné – a pro mne osobně nejlepší odrůdy nejen Piemontu, ale celé Itálie – odrůdy vybrat. Všimněte si prosím, že všechna vína z této ‚nižší‘ sady získala ocenění (Velká) Zlatá medaile v soutěži Prague Wine Trophy!

Barbera d’Asti DOCG 2019 (Boeri Alfonso). Bratři Boeri vína Barbera ‚umí‘, to dokazuje už i ‚základní‘ víno vinařství – Barbera z mladých keřů která zrála v nerezovém tanku. Víno s ovocitým charakterem a minimem tříslovin, po dvou letech se již pěkně zakulacuje. PWT 2022: Zlatá medaile.

Martinette 2018, Barbera d’Asti DOCG (Boeri Alfonso). Martinette představuje prostřední úroveň ze tří vín Barbera v nabídce vinařství. Harmonické ovocité víno vhodné k téměř jakémukoliv jídlu s výjimkou těžkých úprav červeného masa nebo zvěřiny. Bezkonkurenční víno v poměru kvalita/cena, dlouhodobě naše nejprodávanější víno! PWT 2022: Zlatá medaile.

Blina 2019, Barbera d’Asti DOCG (Agostino Pavia). Blina je elegantní víno z 'cru' vinice, které zrálo 4 měsíce v nerezovém tanku. Víno je vhodné pro párování s téměř jakýmkoliv jídlem - od těstovin přes tepelně upravenou zeleninu až k pokrmům z červeného masa nebo výběru sýrů na závěr. Vhodné též k několikaleté archivaci. PWT 2022: Velká zlatá medaile.

Cesca 2018, Barbera d’Alba DOC (Osvaldo Barberis).Víno ze starých keřů s plným tělem a pevnou strukturou kombinující vůně vyzrálého ovoce s kombinací živočišných tónů a výrazné třísloviny. Doporučujeme k dušeným a pečeným masům nebo k vyzrálým sýrům. PWT 2021: Velká zlatá medaile. BIO.

Barbera d’Alba DOC 2020 (Gomba Boschetti). Elegantní víno s plným tělem a pevnou strukturou se prezentuje vůní a chutí vyzrálého červeného ovoce v kombinaci s ušlechtilým dřevem z dubových sudů. Výborné k úpravám červeného masa a hub nebo k vychutnání si vína 'jen tak'. Výtečné teď stejně tak jako po dalších 5 rocích. PWT 2022: Zlatá medaile.

Derio 2019, Colli Tortonesi DOC Barbera (Poggio Paolo). Barbera ze starých keřů, která zrála v dřevěném sudu. Harmonické ovocité víno vhodné k téměř jakémukoliv jídlu s výjimkou těžkých úprav červeného masa nebo zvěřiny. Víno má dobrý potenciál k několikaletému ležení v archivu. PWT 2022: Zlatá medaile.

Všechna vína z výběru „pro potěšení“ jsou ideální partner k širokému spektru pokrmů od polévek přes těstoviny, drůbež až po lehčí úpravy červeného masa. Anebo k tomu vypít si na závěr dne pro potěšení lahvinku pěkného vína, ale ne komplexního a složitého, kde je třeba se postupně propíjet jednotlivými vrstvami, třeba s pečivem a výběrem sýrů :-)

Výběr „Barbera pro vychutnání“

I vína z tohoto výběru nám mohou být společníkem a doplňkem k našemu jídlu – posunujeme se do oblasti červených mas, pokrmů s houbami, omáček nebo zvěřiny – anebo si můžeme tato vína vychutnat ‚jen tak‘. Vybrat šest vín do výběru byl pro mne těžký úkol – která vína do výběru zařadit, ‚vstupenkou‘ do sady je zisk Velké zlaté medaile v soutěži PWT J Pro mne sem jednoznačně patří víno Pörlapa z vinařství Boeri Alfonso, podle mne nejlepší Barbera, jakou jsem pil, a také víno La Marescialla z vinařství Agostino Pavia, které vínu Pörlapa ‚šlape na paty‘ – oba ročníky, které jsme zatím měli možnost ochutnat, byly vynikající: 

Pörlapa 2018, Barbera d’Asti DOCG Superiore (Boeri Alfonso). Pörlapa je ‚vlajkovou lodí‘ vinařství Boeri, pravidelně získává vysoká ocenění na Prague Wine Trophy a z mezinárodních soutěží. Hrozny pochází ze staré vinice, keře mají v průměru okolo 80 roků, a k výrobě jsou použity ty nejlepší hrozny. Ve sklepě víno zrálo 18 měsíců v nových barrique soudcích a delší dobu na láhvi. Víno Pörlapa je výjimečné víno, doporučujeme k výrazným úpravám červeného masa a ke zvěřině, případně k vyzrálým sýrům. Nebo jen tak ‚k hlubokému zamyšlení‘ – ale pozor na obsah alkoholu, který dosahuje až 15.5%! ;-) PWT 2022: Velká zlatá medaile.

La Marescialla 2017, Barbera d’Asti DOCG Superiore (Agostino Pavia). La Marescialla představuje vrchol produkce vinařství. Víno s plným tělem a pěknou strukturou z 'cru' vinice, které , zrálo v použitých barrique soudcích z francouzského dubu. Vhodný společník pro velkou příležitost nebo pro špičkovou gastronomii. Vhodné též k několikaleté archivaci. PWT 2021: Velká zlatá medaile.

Bionzo 2016, Barbera d’Asti DOCG Superiore (La Carlina). Elegantní víno s plným tělem a pěknou strukturou, zrálo 12 měsíců ve středně velkém sudu ze slavonského dubu. Párování s jídlem podobné jako u předešlých vín. Také vhodné k několikaleté archivaci. BIO. PWT 2019: Velká zlatá medaile. BIO.

Lequilibrio 2012, Barbera d’Asti DOCG Superiore (Montalbera).Lequilibrio z řady „Le Selezioni“ (výběrová vína) patří mezi vrchol produkce vinařství, což bylo opakovaně potvrzeno výsledky v soutěži Prague Wine. Lequilibrio je plné a harmonické víno vhodné k téměř jakémukoliv jídlu, vynikající k pokrmům z červeného masa a vyzrálých sýrů. Nebo 'jen tak' k vychutnání vína samotného. PWT 2018: Velká zlatá medaile (94 bodů).

La Balzana 2016, Barbera d’Asti DOCG Superiore (Ivaldi Franco).La Balzana je nádherná Barbera s plným tělem, víno vhodné k téměř jakémukoliv jídlu, ale nejvíce vynikne, když si ji otevřeme k pokrmům z červeného masa nebo zvěřině. Ale můžeme si toto víno vychutnat s výběrem vyzrálých sýrů. Výtečné teď stejně tak jako po dalších 5 rocích. PWT 2020: Velká zlatá medaile.

Tom 2020, Barbera d’Alba DOC (Eugenio Bocchino). Novinka v naší nabídce – biodynamické víno Tom je harmonické víno s převládající chutí a vůní zralého ovoce, vhodné k téměř jakémukoliv jídlu, ale nejvíce vynikne, když si je otevřeme k rizotu nebo těstovinám s masem, grilovanému masu nebo výběru středně vyzrálých sýrů. Víno má také dobrý potenciál k několikaletému ležení v archivu. Biodynamické.

Také vína z tohoto výběru „pro vychutnání“ nám mohou být společníkem a doplňkem k našemu jídlu. Vzhledem k jejich charakteru si můžeme tato vína vychutnat ‚jen tak‘. Pozor jen na vyšší alkohol, zpravidla na úrovni 15.0% - 15.5%  :-)

 

Omlouvám se za výjimečně dlouhou zprávu, ale chtěl jsem Vám předat tolik informací, kolik si vína z odrůdy Barbera zaslouží ;-)  

 

Srdečně vás zdravím a přeji příjemné zážitky s pěknými víny, třeba s těmi z výše uvedené nabídky.

 

Jan Šamla

 (0)    0

Je Vám více než 18 let?

Tento elektronický obchod propaguje alkohol.

Ano Ne